Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
su
su
22.12.2015 22:03:12
Deli članek:

Na Hirscherja skoraj padel dron (video)

Reuters

Henrik Kristoffersen je veliki zmagovalec drugega slaloma za svetovni pokal. Norvežan je bil najhitrejši v obeh vožnjah slaloma pod žarometi na progi Canalone Miramonti. Drugo in tretje mesto je pripadlo Avstrijcema Marcelu Hirscherju in Marcu Schwarzu.

Enaindvajsetletni Kristoffersen je dobil oba uvodna slaloma v tej sezoni za še šesto zmago v karieri. Norvežan je pomembno razliko ustvaril že na prvi progi, ko je Hirscherja prehitel za dobro sekundo, prednost pa je ubranil v finalu ter slavil v težkih razmerah na razriti progi s prednostjo 1,25 sekunde pred Hirscherjem. Dvajsetletni Korošec iz Radenč (Radenthein) Schwarz je uprizoril predstavo kariere, ko se je s 17. mesta zavihtel na svoje prve stopničke. Pred tem je bil najvišje v svetovnem pokalu na 18. mestu.
Ob vožnji Hirscherja se je zgodila nevsakdanja nesreča. Na progo je strmoglavil oziroma se je zrušil daljinsko vodeno zračno plovilo, dron s kamero, ki je padel le hipec kasneje, ko je po progi med količki vijugal Hirscher.
"Res sem nekaj čutil za sabo. To je popolnoma nezaslišano. Ne želim si niti predstavljati, kaj bi se lahko zgodilo. Tistim, ki so odgovorni, bi rad sporočil le: bodite previdni," je bil ogorčen Salzburžan. Zgrožen je bil tudi direktor tekmovanja Markus Waldner: "Za las smo se izognili katastrofi. Dron bi moral leteti le po koridorju ob progi, a se je vse bolj premikal proti tekmovalni stezi."
"Res je bilo težko. Mislim, da sem smučal na svojem limitu, občutki so res prekrasni. Če sem za kar 1,25 sekunde pred Hirscherjem, to lahko pomeni le, da sem res v dobri formi, glede na to, da je najboljši na svetu," je po tekmi dejal zmagovalec Kristoffersen.

Slovenci so vpisali še drugo slalomsko ničlo. Matic Skube je odstopil v prvi vožnji, Miha Kürner in Žan Grošelj pa sta bila prepočasna za finale.
Najbližje je bil točkam na poti Matic Skube, ki pa je po pogumnem začetku, v drugi polovici prve proge napravil napako in predčasno končal nastop. Do cilja pa sta uspešno prišla Miha Kürner (+4,29) in Žan Grošelj (+4,84), ki pa sta bila na 54. in 58. mestu prepočasna za nastop v finalu.
"Realne možnosti za finalni nastop je imel le Matic, saj je imel najboljšo štartno številko. Od njega smo pričakovali, da se bo uvrstil vsaj v drugi tek. Naredil je podobno napako v srednjem delu, ne tam, kjer je odstopil, kot v Val d'Iseru. Napravil je tehnično napako, katero bomo morali odpraviti, saj so nas takšne napake stale že drugega odstopa. Ima hitrost, je sorazmerno dobro pripravljen, vendar mora dvakrat do cilja prismučati. Današnja ocena ni dobra. Do naslednjega slaloma imamo še nekaj časa. Januarja je za slalomiste najpomembnejši del z največ tekmami. Kuerner je peljal zelo slabo, glede na njegove izkušnje in njegova leta. Trenira sam. Njegova pripravljenost trenutno ni na nivoju, da bi lahko konkureriral tekmovalcem, ki se uvrščajo v drugi tek. Grošelj pa je mlad tekmovalec. To je njegova prva sezona v svetovnem pokalu. Prvi štart svetovnega pokala izven Slovenije je opravil pred dobrim tednom dni v Val d'Iseru. Napravil je nekaj napak. Z njegovo štartno številko je bilo zelo težko dobro odsmučati, saj proga ni dovoljevala lahkega oz. dobrega smučanja. Njemu nimam kaj odčitati," je analizo nastopov naših smučarjev napravil odgovorni trener za tehnične discipline Klemen Bergant ter nekaj misli obrnil tudi na težave z zeleno zimo ter iskanjem primernega prizorišča za treninge: "S tem vprašanjem se ukvarjajo vse reprezentance. Snega je v Evropi zelo malo. Začnejo se prazniki, smučišča živijo od turistov, ne od nas. Trenutno smo še v fazi dogovarjanja, kje bomo trenirali. Nekaj opcij imamo, zato zelo težko rečem, kje bomo na koncu pristali. Upam, da bom sploh našli smučišče, ki nas bo hotelo gostiti."

Izidi: 1. H. Kristoffersen (Nor) 1:37,80, 2. M. Hirscher (Avt)+1,25, 3. M. Schwarz (oba Avt) +1,59, 4. G. Razzoli (Ita) +1,67, 5. L. Aerni (Švi) +1,84, 6. F. Dopfer (Nem) +1,96, 7. J.-B. Grange (Fra) +2,17, 8. M. Mölgg (Ita) +2,34, 9. D. Chodounsky (ZDA) +2,37, 10. A. Myhrer (Šve) +2,49; svetovni pokal, skupno (13): 1. M. Hirscher (Avt) 623, 2. A. L. Svindal 600, 3. K. Jansrud 407, 4. H. Kristoffersen (vsi Nor) 389, 5. V. Muffat-Jeandet (Fra) 294, 64. Ž. Kranjec 38, 70. B. Kline 29, 97. M. Čater 13, 100. K. Kosi (vsi Slo) 12; slalom (2): 1. H. Kristoffersen (Nor) 200, 2. M. Hirscher (Avt) 160, 3. D. Chodounsky (ZDA) 79, 4. M. Schwarz (Avt) 73, 5. M. Mölgg (Ita) 68