Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
13.12.2015 19:08:25
Deli članek:

Uživati v trenutku

Arsen Perić
Goran Janus

Peter Prevc je s sedmo posamično zmago v svetovnem pokalu smučarjev skakalcev po tekmah v ruskem Nižnem Tagilu prevzel skupno vodstvo v sezoni, najmlajši v slovenski vrsti na tekmi Anže Lanišek je s četrtim mestom dosegel izid kariere, Robert Kranjec pa po težavah s poškodbo s 16. najboljšega v sezoni.

"Tekmo so znova spremljale spremenljive vetrovne razmere. Pri svojih nastopih sem imel srečo in nisem bil deležen zahtevnejših pogojev, predvsem to velja za finalni nastop. Naredil sem dva zelo dobra skoka, kar je prineslo zmago. Od letošnjega leta mi je skakalnica v Rusiji všeč, kar pa ne morem trditi za lani, ko mi tu ni šlo. V Engelbergu bom nosil majico vodilnega, a bomo videli, kdo bo z njo od tam odšel," je takoj po tekmi dejal Peter Prevc.

"Danes sem po pristanku vedel, da bom zmagal, čeprav nisem pričakoval toliko vetrovnega pribitka. Razmere pa se zelo spreminjajo. Včeraj je bilo dobrih 120 m dovolj za zmago, danes 135 ne bi bilo več dovolj. Tudi sicer bo zahtevna naloga zdržati formo do konca sezone, saj je zaključek šele marca. Toda imamo dobro ekipo in ob dobrem vzdušju je vse še malo lažje," je dodal Prevc. Po najboljših dosežkih prve in druge serije je sedaj na čelu skupne razvrstitve s 364 točkami, ima 37 točk več od branilca velikega kristalnega globusa Nemca Severina Freunda (327).

Devetnajstletni Lanišek je na 15. posamični tekmi v svetovnem pokalu prišel na prag zmagovalnega odra, z drugim najboljšim skokom finalne serije pa je z osmega prišel na četrto ter za 0,2 zgrešil tretje mesto.

"Pravzaprav so bili vsi trije dnevi v Rusiji super. Že na treningih in v kvalifikacijah v petek je kazalo, kam lahko sežem. Na to sem se opiral. Prišel sem na sedmo in danes na četrto mesto, naslednjič pa bo prišlo na vrsto tudi tretje. Tekem bo še veliko in se ne sekiram zaradi teh 0,2 točke. V skokih se lahko hitro obrne, čar vsega pa je, da si čim dlje na vrhu. Vsakdo si želi čim bolj približati konkurenci. Moji cilji ostajajo visoki. Redki so že povsem mladi uspešni, toda tudi pri 16 so bili zmagovalci svetovnega pokala. Sam ne vidim nič posebnega v tem, kar sem storil," pa je menil Lanišek.

"Peter je že v poskusni seriji s 138 m nakazal, kaj bi lahko danes storil. Tekma je bila odlična, odlično se je izteklo. Čestitke Lanišku, škoda za 0,2 točke, kolikor mu je zmanjkalo do stopničk, ampak OK. Naredil odličen skok v finalni seriji. Čestitke tudi Robiju. Najprej ga je ustavila poškodba komolca in je nato sledilo počasno vračanje. Potrebno je biti potrpežljiv in iti počasi naprej. Glede na to, kako se je včeraj izkazalo, ko je Freund kar zanesljivo zmagal, pa je bil danes precej zadaj, se lahko v sezoni marsikaj hitro spremeni. Sezona bo dolga, je pa treba uživati v v tem trenutku in gremo naprej," je bil zadovoljen slovenski trener Goran Janus, ki še ni določil ekipe za naslednji tekmi konec tedna v Engelbergu.