Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
13.12.2015 18:18:46
Deli članek:

Futsalisti ostajajo na kurzu za SP

Drago Wernig - TAKA

Dobovičnikovi izbranci z zmago nad Češko ostajajo na poti proti SP.

Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu je v Chomutovu v zadnjem krogu drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2016 premagala gostiteljico Češko s 3:2 (1:2) in si zagotovila nastop v zadnjem delu kvalifikacij za turnir v Kolumbiji.

Izbranci selektorja Andreja Dobovičnika so na turnirju na Češkem uvodoma remizirali 2:2 s Francijo, v drugem krogu pa z enakim izidom še s Kazahstanom. Tako je o potnikih v zaključni del kvalifikacij odločal prav zadnji krog v Chomutovu. V tem je najprej Kazahstan s 4:2 ugnal Francijo in si kot prvi zagotovil napredovanje.

Slovenija in Češka pa sta med seboj obračunali za drugo mesto. Ob prvem mestu v skupini je namreč v zadnji del kvalifikacij, ki bo med 22. marcem in 14. aprilom, vodilo tudi drugo mesto.

Dobovičnikovi izbranci so odločilni dvoboj izvrstno začeli in v deveti minuti povedli prek Roka Mordeja. Vodstvo je v 14. minuti podvojil Igor Osredkar, Michal Mareš pa je v 19. minuti s kazenskega strela znižal na 1:2.

Isti igralec je kmalu po začetku drugega polčasa, v 22. minuti, izid izenačil, a je Osredkar že v 26. minuti poskrbel za novo slovensko veselje in tudi končno zmago. Z njo so Slovenci na koncu zbrali pet točk, dve več od Čehov in štiri od Francozov ter dve manj od Kazahstana.

"Vsako leto je težje, vsako leto je več stresa. A s temi fanti, ki jih imam, ni nič težko! Pokazali smo veliko na zadnjih dveh tekmah, ponosen bi bil nanje v vsakem primeru. Glede na pokazano v prvem polčasu bi morali lažje naprej, a tak je šport. Spet smo dokazali, da znamo in zmoremo, zbrali smo se po 2:2 in zabili še tretjega," je za futsal.si povedal Dobovičnik.

Kristjan Čujec je prav tako poudaril, da je bila naloga težka: "Težko je bilo, še težje kot marca s Čehi v Laškem. Dobro smo začeli, vodili smo 2:0, potem pa se je zgodilo, kar se rado zgodi. Kdor ga ne da, ga dobi. Čehi so prišli na 2:2, a smo vzpostavili ravnotežje, dosegli še en gol, potem pa s požrtvovalno igro prišli do uspeha."

Junak tekme je bil Osredkar: "Za nami je vrhunska tekma, igrali smo še bolje kot proti Kazahstanu, dali smo prestavo višje. Naša zmaga je povsem zaslužena, že v prvem polčasu bi morali zabiti še kak gol. Ko so Čehi poravnali na 2:2, smo dali glave skupaj, povedli hitro 3:2. Tako smo se borili in si pomagali, da nas v zadnjih 15 minutah ne bi premagala niti Brazilija."

Slovenijo so na Češkem zastopali Kristjan Čujec (Nacional), Igor Bratić (Oplast Kobarid), Matej Fideršek (RE/MAX Maribor), Alen Fetić (Split Tommy), Nejc Hozjan (Montesilvano), Uroš Kroflič (Dobovec Pivovarna Kozel), Alen Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), Rok Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), Jaka Sovdat (Oplast Kobarid), Anže Širok (Oplast Kobarid), Igor Osredkar (Nacional Zagreb), Damir Puškar (RE/MAX Maribor), Tilen Štendler (Adriatica) in Gašper Vrhovec (Litija).


NA SP ŠE NIKOLI
Slovenija na SP še ni igrala, petkrat pa je lovila nastop med svetovno elito. Prve kvalifikacije za SP je igrala leta 1995, ko je na štirih tekmah zbrala dve zmagi in dva poraza. Leta 2000 je dvakrat zmagala in enkrat izgubila, na SP v Gvatemalo pa ni potovala. Brez slovenske udeležbe so minila tudi prvenstva na Tajvanu, v Braziliji in na Tajskem. Leta 2000 je reprezentanca kvalifikacije končala s tremi zmagami in dvema porazoma.

Tri leta zatem je dobro igrala v uvodnem krogu kvalifikacij (tri tekme, tri zmage), v dodatnih kvalifikacijah pa je vknjižila dva poraza (proti Španiji, z dvakrat po 1:4). Identičen je bil tudi izkupiček leta 2007 (v lovu na SP 2008 v Braziliji), v dodatnih kvalifikacijah je bila usodna Portugalska (1:6 in 0:3). Leta 2011 je Slovenija z dvema zmagama in porazom napredovala v dodatne kvalifikacije, kjer pa je bil po zmagi v Velenju usoden poraz na Češkem (2:0 in 1:4).