Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
09.12.2015 08:23:05
Deli članek:

Trener Jakova Faka Tomaš Kos: Ferryjeve knjige ne jemljem resno

Arsen Perić

Tako slabega uvoda v sezono, kot ga je v Östersundu doživel povratnik na čelo slovenske reprezentance, si zagotovo ni predstavljal niti v najhujših nočnih morah. Še najmanj si je mislil, da bo naš prvi adut Jakov Fak ostal brez ene same osvojene točke.

Ste že naredili analizo, zakaj tako slabo streljanje na uvodnih tekmah?
Določeni razlogi gotovo so. Vsekakor bo to težavo treba še bolj natančno analizirati, sploh ker se je to pojavljalo na vseh prvih tekmah. Vidikov je več, a zdaj se moramo nekako sestaviti, narediti analizo in načrt za naprej, kako bi to izboljšali.

Omenili ste, da ste pred sezono skušali popraviti položaj pri streljanju. Je bila morda pri tem storjena kakšna napaka in bi bilo bolje, da bi vse ostalo po starem?
Spremembe, ki smo jih naredili, so se sprva pokazale kot pozitivne. Tudi poleti in na zadnjih pripravah, ki smo jih opravili pred sezono, ni bilo nobenih težav. Tako je zdaj težko ugotoviti, kaj se je dejansko dogajalo. Verjamem pa, da bomo to v kratkem rešili.

Imate že kakšno idejo, kako to rešiti?
Ideje seveda so. Rešitve ne vidim toliko v položaju na strelišču, ampak bolj v zmanjšanju napetosti. To je težko odpraviti čez noč. Verjetno so nekateri v tekmo šli tudi z nekaj strahu, ki je potem privedel še do dodatne napetosti. Potrebujemo nekaj dni lažjega treninga in verjamem, da bomo z njim situacijo izboljšali.

Bo do odhoda v Hochfilzen dovolj časa za takšen trening?
Nekaj časa imamo, saj bo prva tekma v Hochfilznu šele v petek. Tako imamo na voljo tri dni, da se potrudimo in težavo rešimo.

Omenjali ste nervozo. Je torej največja težava na psihični ravni?
Zagotovo. Pričakovanja so bila na visoki ravni. Ko že na prvi tekmi ni šlo po načrtih, se je nervoza samo še stopnjevala. Med tekmami ni bilo časa, da bi se kaj storilo tudi pri psihološki plati.

Je zaradi slabih rezultatov nervoza opazna tudi znotraj ekipe?
Mislim, da ne. Vsi se zavedamo, da smo dobro trenirali in da je le vprašanje časa, kdaj se bo celotna slika izboljšala.

Kako ste zadovoljni s tekaško pripravljenostjo? So tudi tam še rezerve?
Rekel bi, da je tudi ta del na podobni ravni. Gotovo so rezerve tudi tam, a verjamem, da se bo v nadaljevanju sezone to samo še izboljševalo. Če hočemo doseči želene rezultate, moramo biti odlični v obeh segmentih.

Kaj pa servis?
Ta dela zelo dobro in glede njega nimam pripomb. Z njim smo popolnoma zadovoljni.

Verjetno ste zasledili, da so v javnost prišli izvlečki iz knjige Björna Ferryja, v katerih je omenjal tudi Jakova Faka. Je bil zaradi tega morda še dodatno nervozen?
V to se ne bi preveč vpletal, saj to ni moja stvar. To je nekaj, kar se je pač zgodilo, čeprav je do tega prišlo že nekaj časa nazaj. Podatki v neki knjigi so podani tako, da se dobro prodaja. V Östersundu smo se pogovarjali tudi s Švedi, ki so to knjigo prebrali. Povedali so, da veliko stvari, ki so tam napisane, ne drži, saj je napisana tako, kot jo ljudje hočejo brati. Sploh je ne jemljem resno. Res pa je, da tudi takšne stvari vplivajo na glavo tekmovalca, in mogoče je, da se je to poznalo na slabših rezultatih.

Je Jakov v pogovorih zadevo kaj komentiral ali se se je temi raje izognil?
Zaveda se, da je tudi on vpleten ter da je bilo to izmišljeno in napihnjeno. Če nekdo reče ali napiše nekaj, kar ne drži, to gotovo ni dobro.

Ste Ferryjevo knjigo že vzeli v roke?
Ne, nisem (smeh). Tudi je ne mislim brati, saj me takšne stvari ne zanimajo.