Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
03.12.2015 14:48:26
Deli članek:

Na Ljubnem kmalu čez sto metrov

Nikola Miljković
Fotografija je iz minule zimske sezone na tekmi svetovnega pokala za ženske.

Slovenija bo tudi v novi zimski sezoni gostila eno od postaj svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske. Tekmovanje v ženskih skokih bo že desetič po vrsti 13. in 14. februarja na Ljubnem ob Savinji, kjer so se odločili jubilej še polepšati s prenovljeno skakalnico, ki bo dopuščala do 100 metrov dolge in varne skoke.

Prireditelji tekmovanja na Ljubnem ob Savinji so pred svetovnim pokalom dragocene mednarodne izkušnje nabirali kot prireditelji tekmovanj v celinskem pokalu ter nato v svetovnem pokalu sodelovali od začetka. Peta izvedba tekme za svetovni pokal v ženskih skokih in deseta skupno bo na Ljubnem na posodobljeni skakalnici, na katerem bodo slovenske smučarske skakalke lovile prvo zmago.

"S ponosom gradimo nov skakalni center. Osnova je obstoječa skakalnica, ki jo posodabljamo in prilagajamo zahtevam mednarodne smučarske zveze Fis, tako da bo zagotavljala najbolj varne skoke, upamo pa tudi, da bo privlačna za tekmovalke v svetovnem pokalu ter primerna tudi za priprave tako skakalk kot skakalcev pozimi in poleti. Želimo si, da bi skakalni center, ki je kategoriziran kot državni skakalni center za ženske, postal pravi center za razvoj naših športnikov v zimskem in v letnem času," je v izjavi za STA dejal ljubenski župan Franjo Naraločnik.

"Z deli bomo zagotovo zaključili pravočasno, čakamo še obisk mednarodnega kontrolorja, da preveri pravilnost izvedbe, tako da se že veselimo Valentinovega na Ljubnem," je še dejal župan.

ŠLI BODO PO DODATNA SREDSTVA
"Finančno obdobje, ki je pred nami, zanesljivo ni naklonjeno športni infrastrukturi, tako da smo bili kar primorani, če smo želeli obdržati najprej skakalnico za izvedbo svetovnega pokala in tudi za treninge, sami pogledati v svoj žep, ali smo sposobni financirati tak center. Na koncu smo se z našimi občinskimi svetniki soglasno odločili za prenovo, ki verjamem, da uživa podporo večine naših občank in občanov," je še dejal Naraločnik.

Vrednost projekta je bila najprej ocenjena na več kot pet milijonov evrov, dejansko pa bomo skakalnico obnovili za pol milijona evrov, izključno občinskega denarja, je nadaljeval župan, ki je napovedal, da se bo občina pri Fundaciji za šport in drugih virih potegovala za še dodatna sredstva, s katerimi bi lahko namestili keramično smučino na zaletišču in plastično doskočišče ter tako omogočili uporabo skakalnice tudi poleti.

OB BOK PLANICI
Posodobljena skakalnica bo stala na istem mestu kot prejšnja, ob tem bomo uredili okolico, postavili nov sodniški stolp, betonirali zaletišče, delno betonirali doskočišče, postavili novo ograjo, dostope, stopnice, strojno in elektro opremo. "Kar se tiče ženskega skakanja se lahko postavimo ob bok skakalnemu biseru in nacionalnemu ponosu Planici. Verjamemo, da tudi Ljubno postaja s tem pravi slovenski biser, pravi kotiček ter izvir novih talentov, ne le v ženskih, ampak tudi v moških skokih," je sklenil župan Ljubnega.

Smučarske skakalke, med njimi pet Slovenk, bodo svetovni pokal začele v petek na srednji olimpijski skakalnici v Lillehammerju. Nastopilo bo pet orlic. Špela Rogelj in Maja Vtič sta neposredno uvrščeni na tekmo, Urša Bogataj, Ema Klinec in Katja Požun pa si bodo nastop na tekmi skušali izboriti v kvalifikacijah.

Na sporedu svetovnega pokala je 19 tekem na 11 prizoriščih s finalom v romunskem Rašnovu. Minula sezona se je začela sanjsko za slovenske ženske skoke. Rogljeva je prav v Lillehammerju vpisala prvo in za zdaj edino slovensko zmago v tem tekmovanju.