Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
03.12.2015 10:08:13
Deli članek:

Ana je čakala devico Marijo, a ta ima drugje preveč dela

Nikola Miljković

Lani ob takem času je bil v polnem pogonu. Skrbel je za eno najboljših smučark na svetu in ni vedel, kje se ga glava drži. Toda v takem okolju in pod pritiskom je deloval najbolje. Zdaj ima druge naloge, smučanje gleda s kavča in zato postaja malce nervozen. Verjetno bi najraje skočil na sneg, vendar spoštuje okvire, ki so mu jih postavili na smučarski zvezi.

Kaj počnete v tem trenutku? Gotovo imate kljub vsemu veliko dela.
Zdaj sem nervozen, ker sem doma. Tega v tem času nisem navajen. Sicer imam res precej stvari za delati, vendar ne tistih urejenih, ki sem jih imel v preteklih letih. To me malo muči.

Ali lahko ocenite začetek nove sezone alpskega smučanja z vidika slovenskih ekip? Zdi se, da je edini, ki je izpolnil pričakovanja, Boštjan Kline.
Že pred sezono sem povedal, kaj si mislim o Klinetu, in imel sem prav. Glede moške reprezentance imam luknjo. Opazoval sem jih spomladi, na pripravah v Južni Ameriki ne, potem pa sem opazoval nekatere specialiste za tehnične discipline, z izjemno Klemna Kosija, za katerega še zdaj ni povsem jasno, kaj je oziroma za kaj se bo odločil – ali za specialista za tehnične discipline ali za vsestranskega smučarja. Nehvaležno je za športnike, pa ne da se ne bi hotel izpostaviti, da jaz kot Bog ocenjujem in kažem s prstom na ljudi, s katerimi nisem 24 ur na dan. Vi veste, da sem za športnike, in ne za direktorje in predsednike. Če bi me vprašali o vodstvu, bi se lahko bolj izpostavil, glede športnikov pa želim biti natančen. Pri Klinetu sem naredil analizo časov tako v smuku kot superveleslalomu in ugotovil, da je imel dobre odseke. Gledam, kaj je dobro, in na tem bi moral graditi svoje smučanje. Res je, da ni bil dober na istih delih proge. Dobro poznam progo v Lake Louisu in zgornji del je položen, kjer naj bi bili boljši tako imenovani drsalci, toda moje laično mnenje je – saj se imam še vedno za laika – da drsalcev pravzaprav sploh ni. Je Lindsey Vonn drsalka? Ne, ker je zmagovala tudi v veleslalomih. Mislim, da je ona smučarka. Torej je tudi v Lake Louisu treba biti popoln smučar, kar je navsezadnje dokazal Aksel Lund Svindal. V zadnji položni del je treba prenesti dovolj hitrosti iz strmine. In tu je Kosi naredil neumno in nepotrebno napako, ki je kazalec, da nekatere stvari niso v redu. Napake so posledica nečesa in imajo svoj vzrok. Kosija sem opazoval na ogrevanju in ogledu v Söldnu in seštel vse skupaj. Stvari je treba urediti. Kline se zna precej bolj osredotočiti na tekmo. In tako je tukaj rezultat.

Kakšna je zdaj vaša vloga? Uradno ste svetovalec trenerjev, toda zakaj niste na terenu?
S Petrom Penom, vodjo za hitre discipline pri moških, sva se slišala tudi ponoči, ker je bilo treba stvari reševati takoj. Res je, da nisem na terenu, toda povem vam, da me je Kline s 14. mestom vrgel s kavča. Bilo je nekaj novega, da sem smučarsko tekmo gledal s kavča. Kako dobro skrbim za dom, pove tudi to, da mi satelitski krožnik ni delal in sem moral ob devetih zvečer rezati oljko, da je krožnik začel loviti. Potem sem šel gledat tekmo k prijatelju, ki ima kabelsko. Za Klineta je 14. mesto trenutno v redu, ni pa za Slovenijo v redu skupen rezultat. Toda v tem trenutku je ta rezultat v redu, saj je treba biti za tak rezultat zelo zbran in moraš dati vse od sebe. Moje delo na terenu? Njihov trener je Pen in nisem jaz – upam, da bo ta Peter Pan, otroški junak, prinesel srečo slovenskim smučarjem. Moja vloga je zelo jasna in nočem prestopiti meje. Vse skupaj je precej občutljivo. Ne bom skočil v ekipo, ko bodo tekmovalci dobri, vsaj upam, da bodo, seveda pa ne bom dajal sodbe o tekmovalcih tudi, če bodo slabi. Pen je že izrazil željo, katerih tekem naj bi se udeležil, in se bom tega držal. Moja vloga v slovenskem smučanju je, da dam vse od sebe in jim pomagam v detajlih. Če bo treba, bom dvignil glas tudi zaradi denarja, da zagotovijo minimalne pogoje.

"V športu moraš biti včasih tudi izkoriščevalski. Ne samo egoist, ker to Tina je. Ona je vrhunska egoistka, toda nikoli ni bila izkoriščevalka."
Imate dober odnos z moško ekipo, kaj pa z žensko? Kako sodelujete z Denisom Šteharnikom in Ilko Štuhec?
Po tekmi v Söldnu sem bil deležen kritik na strokovnem svetu za alpske discipline. Šteharnik je na strokovnem svetu dejal, da sem pritiskal na Ano Drev. To je velika neumnost. Ana ima 30 let in je smučala na tekmi na ledeniku Rettenbach že 12-krat. Ani Drev sem pred prvo tekmo sezone povedal, kaj mora narediti; taktično, v zgornjem delu proge, kaj je strmina v srednjem delu, v spodnjem delu pa je »banana« po navadi na levi nogi in potem se iz te »banane« začne ravninski del, na katerem se zmaga. Najprej sem šel k trenerju Šteharniku in ga vprašal, ali naj grem jaz k Drevovi, ki se je že držala kot dehidrirana sliva, vsaj tak občutek sem imel jaz, in dejal, da je treba nekaj narediti, preden se bo tekmovalka predala že pred tekmo. Vprašal sem Šteharnika, ali bo on govoril z njo, pa je dejal, da si ne upa, ker bi destabiliziral tekmovalko. Rekel sem mu, da če mi dovoli, bi si upal jaz. Dovolil mi je in iz ogrevalnih šotorov sem se spustil dol, kjer je Ana gledala devico Marijo, ki se ni pokazala, ker ima seveda drugje preveč dela. In sem ji povedal. Najprej sem jo vprašal, ali ji lahko nekaj povem in ali je to pripravljena sprejeti. Rekla je da. Povedal sem ji tudi, da je za medije sposobna za prvo deseterico, saj so tri manjkale, zame pa je sposobna za stopničke. In je rekla v redu. Potem ste videli, kako se je tekma razpletla. Šteharnik je dejal, da sem preveč pritiskal nanjo, tako da v dogovoru z novim direktorjem Jožkom Križanom pustim žensko ekipo pri miru, da ne bom nekakšen destabilizator. To se je zgodilo v zadnjem trenutku, ko se je že kupovala letalska vozovnica za Severno Ameriko. Očitali so mi pritisk, ali če rečem po košarkarsko, presing. Če v košarki zaostajaš in je 40 sekund do konca, potem igraš presing, in ne taktiziraš. Ana ni razumela, da ji manjka 40 sekund boja na progi. Od spomladi, odkar je odšel Rasto Ažnoh, ni sodelovanja z žensko ekipo. Najprej sem jim povedal, kaj bi bilo treba narediti, pa ni bilo posluha. Ažnoha so dali v ekipo za evropski pokal, kjer se je zelo dobro odrezala Meta Hrovat, iz katere lahko nastane zelo dobro smučarka, bo pa treba delati z njo sistematično.

Grega Wernig

Čudno se zdi, da so vas izločili ravno iz ženske ekipe, saj imate toliko izkušenj.
Zakaj čudno. Logično.

Zakaj logično?
Jaz sem tisti, ki je tolkel po mizi in dejal: problem Ilke Štuhec je treba rešiti. Ali ima svojo ekipo ali pa naj bo v reprezentanci. In ga niso rešili. Drugi problem, o katerem sem govoril, je bil Rasto Ažnoh. V pretekli sezoni je imel rezultat in bi moral biti vodja ženske reprezentance. Šteharnik bi bil drugi trener. In to je to. Pa je šel vsak na svojo stran in Šteharnik je šef ekipe za svetovni pokal. Narobe. Zaradi afere Ilke Štuhec so me umaknili od ženske ekipe. Ilka bo zdaj verjetno na stopničkah. Ob taki konkurenci mora biti vsaj med prvimi šestimi na tekmah v Lake Louisu. In na zvezi se bo pojavil problem.

Mikaela Shiffrin in tri sekunde prednosti v slalomu. Miki je odlična, toda tako superiorna pa spet ne more biti.
Točno tako. Vsi gledajo tri sekunde, jaz pa sem gledal, kako je ona smučala in kako so smučala preostala dekleta. Mikaela ima tri sekunde prednosti, vendar moramo tudi pogledati, kakšna je konkurenca. V tem trenutku je žal katastrofalna. Mikaela, ki je izvenserijska smučarka, olimpijska prvakinja in je tekmovalka A1-lige, pa je naredila logično razliko. Toda konkurenca je res slaba. Jaz nikoli nisem trdil, kot so govorili drugi trenerji, da je konkurenca pri ženskah slaba, pri moških pa ne. Ne, ne. Anna Fenninger in Tina Maze sta se lovili za stotinke na svetovnem prvenstvu, v vsej sezoni pa na koncu za dvajset točk. Torej je bila konkurenca zelo dobra. Pri moških pa je tudi v tem trenutku v superveleslalomu konkurenca izjemno močna, ogromno jih je v nekaj desetinkah.

"Imam dober avto, s katerim uživam, vendar ne morem startati v drugi prestavi, ampak v prvi, in šele pri določeni hitrosti lahko prestavljaš v višje prestave."
Kako se s Tino znajdeta v novem obdobju dela in življenja? Precej drugače je, kot je bilo prej, in tudi nekaj novega.
Kar zadeva marketing, predavanja in ne nazadnje finance, je vse skupaj izredno dobro. Kar zadeva moj življenjski slog, pa izredno slabo. To pomeni, da finance ne gredo vedno z roko v roki s tvojimi občutki in željami. Sva v nekem prehodnem obdobju, saj sem bil navajen za Tino organizirati vsak dan posebej. Ves dan. Oba malo pogrešava ta sistem in v tem trenutku je precej težko. No, upam in verjamem, da bomo zdržali in šli skozi. Tina je sicer zelo zaposlena z diplomsko nalogo, ki se je je lotila zelo resno. Rekel sem ji, da sem svojo diplomsko nalogo, za katero sem dobil 12 točk od mogočih 12, delal 14 dni. Ampak jo razumem. Tina je bolj natančna, bolj se posveti določeni temi in mora vse natančno premisliti, preden meni, da je dovolj dobro. In jo spoštujem.

Tina je po mojem mnenju edina, ki se je sposobna vrniti v svetovni pokal na vrhunski ravni. Toda če se bo želela vrniti v sezoni 2016/17, bo morala začeti trenirati 1. januarja 2016.
Trenerski načrt za nekega vrhunskega športnika je nekaj podobnega, kot da startaš z avtom. Imam dober avto, s katerim uživam, vendar ne morem startati v drugi prestavi, ampak v prvi, in šele pri določeni hitrosti lahko prestavljaš v višje prestave. Kar zadeva nadaljevanje tekmovanja v svetovnem pokalu, je to samo Tinina odločitev, o kateri nočem iz principa govoriti. Res pa je, da je Tina telesno, ne psihično, med redkimi na svetu, ki se s pravim programom lahko vrne v svetovni pokal. In to ne da bo tekmovala, ampak zmagovala.

Media24

Ko se Fenningerjeva poškoduje pred začetkom sezone, ko vidiš, da Lindsey Vonn ni v briljantni formi, ti je kar žal, da Tina ni podaljšala vsaj še za eno leto.
To je še dodana Tinina vrednost, da letos ne tekmuje. Zakaj? Kakšen šakal bi rekel, da naj takoj pride nazaj, ko bi videl, da ni Anne in da je Lindsey slabša. Da manjka v bistvu sedem zelo dobrih tekmovalk iz pretekle sezone, mlade so sicer dobre, a se preveč mečejo na glavo, ni pa še tekmovalke, ki bi lahko naredila dva tisoč točk. Morda Shiffrinova. Bomo videli, kaj bo naredila v superveleslalomu. Če bo med deseterico, bi lahko kar podpisal, da bo osvojila veliki kristalni globus samo s tehničnimi disciplinami. Pri Lari Gut bomo videli, ali je povečala rezervoar, saj je po navadi po dobrem začetku sezone vedno precej padla v nadaljevanju. Včasih je Lara preveč Italijanka, če pa bo bolj Švicarka, bo res nevarna za skupno zmago.

Ste rekli, da bi bilo preveč pohlepno, če bi razmišljali o tem, da bi bilo v tej sezoni Tini veliko lažje.
Tina je bila vedno malce preveč poštena. To mi je šlo včasih na živce. V športu moraš biti včasih tudi izkoriščevalski. Ne samo egoist, ker to Tina je. Ona je vrhunska egoistka, toda nikoli ni bila izkoriščevalka. Ko je bila v formi, je želela, da so vsi v formi, ko ni bilo Vonnove, je imela tudi Tina slabo sezono. Tina ne bi znala izkoristiti tega položaja, kot je zdaj. Istočasno pa jo zaradi tega zelo spoštujem. Stališče opravičevanj – jaz sem imel Stenmarka, jaz sem imel Tombo ali jaz sem imela Janico, je neumno. Vsaka ima svojo Janico in vsak ima svojega Tombo. Je pa res, da je to sezona pri dekletih, kakršne ne pomnim, kar zadeva konkurenco. Zato sem jezen na našo žensko reprezentanco, ker ne zna izkoristiti priložnosti, ki se ponuja. Toda Ilka Štuhec jo bo znala izkoristiti. O tem sem prepričan.

Bo res znala?
Bo. Ilka je dobra smučarka. Videl sem jo v Pitztalu, ko je trenirala z Italijankami. Imam podatke s tega treninga. Glede na skromnejšo konkurenco v hitrih disciplinah kot v pretekli sezoni se ne bi čudil, če bi bila zelo kmalu med prvimi tremi v smuku in superveleslalomu. Če je dobro trenirala, tega ne vem, in če je zdrava, potem bo šlo. Smuči ima hitre, ker je mama odlična serviserka, kar je za ženske zelo redko.