Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
03.12.2015 11:51:46
Deli članek:

Dopoldan najvišje Bau z rekordom, Govejškovi dva polfinala

wscdoha2014

Plavalec mariborskega Branika Martin Bau je drugi dan evropskega prvenstva v Izraelu z devetim mestom na 1500 m prosto in novim slovenskim rekordom 14:45,10 dosegel najvišjo slovensko uvrstitev v predtekmovanju.

Martin Bau je rekord ilirijana Bojana Zdešarja iz leta 2004 popravil kar za 6,76 sekunde, kot v sredo na 400 m prosto pa je bil spet osmoljene igre stotink, saj je po kilometru in pol za vsega 65 stotnik in eno mesto zgrešil petkov finale.

"Ta rekord sem si želel že od lani na SP v Dohi, ko sem ga zgrešil za nekaj desetink in vedel, da ga lahko odplavam. To sem vedel tudi včeraj po nastopu na 400 m prosto. Danes sem dobro razporedil moči, čeprav pravega časovnega cilja nisem imel. Cilj je bila sicer norma za SP 2016 v Kanadi, kar mi je uspelo in vsekakor je to dobra vzpodbuda za naprej. Danes sem bil spet deveti, a verjamem, da lahko pridem tudi med osmerico," je po tekmi dejal Mariborčan. Ta ima visoke cilje tudi prihodnji teden na mitingu v Mariboru, kjer se bo skušal približati normi za olimpijske igre v Rio de Janeiru, zato bo v Netanyi nastopil še na 100 m prosto in 200 m delfin, da ostane v stiku s treningom in tekmovanji.

PRIBORILA SI JE DVA, MORDA LE V ENEM
Velenjčanka Nastja Govejšek si je priborila dva polfinala. Po dosežku 26,35 na 50 m delfin in 12. izidu, si je polfinale kot zadnja med jutranjimi nastopajočimi s 54,18 zagotovila še na 100 m prosto.

"Delfin sem odplavala, kot znam. Ampak prehod iz vode po skoku je bil prehiter, zapeljala sem se v obrat in cilj, pa vseeno sem dosegla najboljši izid zjutraj, s čimer moram biti zadovoljna. Popoldan moram nastopiti enako, a vse to popraviti. Žal pa mi je, da sem imela do nastopa na 100 m prosto zelo malo časa, pa sem vseeno plavala blizu osebnega rekorda," je dejala Govejškova, ki na 100 m prosto morda sploh ne bo imela druge priložnosti, saj razmišlja, da bi disciplino odpovedala, ker je v delfinu ob novem osebnem rekordu dosegljiv tudi finale.

ŽBOGAR Z MANJ SREČE
Manj sreče je imel v igri stotink Robert Žbogar, ki je 100 m hrbtno preplaval v času novega slovenskega rekord 52,26 sekunde in bil 20. ter je druga rezerva za polfinale. Rekord Mariborčana Blaža Medveška z Dunaja 2004 je popravil za dobre štiri desetinke sekunde.

"Izpolnil sem svoj cilj. Nimam izkušenj na 100 m hrbtno, a vseeno sem danes zelo užival, kar je najbolj važno," je po tekmi dejal Radovljičan, ki je prepričal že s polfinalom v sredo na 100 m delfin. Pred paradno disciplino na 200 m delfin pa je z napovedmi previden: "To težko povezujem, ker je vsaka disciplina drugačna. Lahko se najdejo kakšne korelacije, a o tem raje ne razmišljam. Zbrati se moram za svoj nastop."

Popoldan bosta v finalu na 800 m prosto plavali še Tjaša Oder in Anja Klinar.