Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
07.11.2015 12:20:57
Deli članek:

Lindsey Vonn: Stoodstotno sem pripravljena

Ameriška snežna kraljica se je zaradi poškodbe gležnja odpovedala prvi tekmi nove sezone alpskega smučanja v Söldnu, potrdila pa je, da bo njen prvi nastop 28. novembra v Aspnu.

Uvod v novo sezono na ledeniku Rettenbach je minil brez treh velikih zvezdnic belega cirkusa – Tina Maze je za eno leto tekmovalne smuči postavila v kot, Anna Fenninger se je poškodovala na zadnjem treningu pred otvoritvenim veleslalomom, Vonnova pa zaradi ne povsem pozdravljene poškodbe gležnja ni tvegala nastopa na ledeni veleslalomski progi.

Že v Söldnu je dejala, da bo skoraj zanesljivo nastopila na prvih tekmah na domačih tleh, v ZDA, in zdaj je potrdila, da bo njen tekmovalni uvod v novo sezono 28. novembra v Aspnu, ko bo na sporedu veleslalom.

Lindsey je dan pred prvo tekmo sezone priznala, da je je bilo poledenele proge strah: "Malo me je bilo strah, da bi na progi dobila kakšen udarec in bi potem spet imela težave."
Vonnova pač ni hotela tvegati, saj je v karieri doživela že več bolečih padcev, ki so bili vzrok hudih poškodb in daljše odsotnosti z belih strmin. Zato se je odpravila domov, v Aspen, kjer je pretekli teden trenirala in bila s svojo pripravljenostjo zelo zadovoljna. "V tem trenutku res dobro smučam," je povedala 31-letna ameriška zvezdnica, ki je ob odsotnosti Mazejeve in Fenningerjeve seveda ena glavnih favoritinj za veliki kristalni globus.

Lindsey je stoodstotno pripravljena na veleslalomsko tekmo v Aspnu in tudi na preostale tekme v sezoni. "Imam res dober občutek, da bo to odlična sezona," je govorila Lindsey, ki se po vrnitvi iz Söldna v ZDA ni dolgočasila – najprej je imela foto obveznosti v New Yorku, potem je šla na poroko prijateljice v Vermont, ogledala pa si je tudi tekmo lige NFL med ekipama Denver Broncos in Green Bay Packers. Kljub vsemu pa še vedno pogreša tekmovalno smučanje, čeprav danes njene tekmice niso več dekleta, kakršna so bile še pred dvema ali tremi leti. "Vedno več mojih prijateljic iz belega cirkusa na tekme svetovnega pokala prihaja v vlogi gledalk in ne tekmovalk. Na površje prihajajo dekleta, ki so skoraj pol mlajše od mene," je povedala 67-kratna zmagovalka tekem svetovnega pokala.

Tudi v sezoni 2016/17 so njen cilj seveda zmage in nič drugega. "Če se osredotočim na vsako tekmo posebej in če potem na teh dirkah zmagujem, potem bom zbirala tudi točke, ki me bodo pripeljale v dober položaj v boju za veliki kristalni globus," je bila kot vedno optimistična Lindsey, ki ima v svoji zbirki že štiri velike kristalne globuse za skupno zmago v svetovnem pokalu.

Vonnova verjame in upa, da lahko nadaljuje zmagovito serijo v smuku in superveleslalomu. In če ji bo res uspelo serijsko zmagovati v hitrih disciplinah, potem ji bo dejansko težko katera od tekmovalk konkurenčna v boju za skupno zmago. Če ji bo marca v St. Moritzu, na zadnji tekmi sezone, uspelo dvigniti v zrak veliki kristalni globus, potem bo pri 31 letih postala najstarejša zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala (Švicarka Vreni Schneider je osvojila skupno zmago v sezoni 1994/95, ko je bila stara 30 let).