Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.11.2015 12:27:15
Deli članek:

Nekdanji prvi mož protidopinga Iaaf pod lupo kriminalistov

Nekdanji prvi mož protidopinškega in medicinskega programa Mednarodne atletske zveze (Iaaf) Gabriel Dolle je pod lupo kriminalistov.

Sumijo ga, da je prejel 200.000 evrov, da bi prikril pozitivne dopinške teste ruskih atletov, zato so sprožili kriminalistično preiskavo in ga priprli, poroča Guardian.

Francoski urad za finančne preiskave je potrdil, da se je Dolle, ki so ga iz pripora spustili v sredo po plačilu 100.000 evrov varščine, v preiskavi pridružil nekdanjemu predsedniku Iaaf Laminu Diacku in pravnemu svetovalcu slednjega Habibu Cisseu.

Senegalcu Diacku očitajo, da je v karieri predsednika zamolčal številne primere krvnega dopinga v zameno za okrog milijon evrov. Iz pripora so ga spustili po plačilu 500.000 evrov varščine. Pomočnik tožilca Jean-Yves Lourgouilloux je dejal, da je moral izročiti potni list in nima pravice, da bi zapustil Francijo.

V preiskavi, ki jo vzporedno vodi etična komisija Iaaf, sta se med drugimi znašla tudi Diackov sin Papa Massata Diack, ki je moral zaradi obtožb o podkupovanju zapustiti mesto vodilnega za marketing, in nekdanji zakladnik Iaaf Valentin Balakničev. Slednji je moral zaradi obtožb o sistematičnem dopingu v Rusiji februarja letos odstopiti z mesta predsednika ruske atletske zveze; na tem položaju je bil od leta 1991.