Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
04.11.2015 17:16:01
Deli članek:

Robi že brez težav

Arsen Perić

Slovenska skakalna reprezentanca je opravila prvi in tudi edini trening na skakalnici z ledeno smučino v Oberstdorfu, ki ji je zelo dobro uspel. Po njem je trener Goran Janus že določil šesterico skakalcev, ki bodo nastopili na uvodni tekmi svetovnega pokala v Klingenthalu.

Medtem ko bo Jernej Damjan ostal doma, bo v članski reprezentanci debitiral Domen Prevc. Najmlajši iz moškega dela skakalne družine Prevc je dobro formo nakazal že ob koncu sezone na plastiki, ko je na kar močno zasedeni tekmi celinskega pokala na začetku oktobra v Klingenthalu zasedel prvo in drugo mesto. Ker mu je šlo dobro tudi na treningih, glavni trener Goran Janus ni imel pomislekov, da ga kljub rosnim šestnajstim letom za uvodno tekmo na isti skakalnici uvrsti v ekipo.

Ob njem seveda ne bo manjkal starejši brat in naš prvi adut Peter, ki je bil po Janusovih besedah na treningih malenkost pred drugimi, družbo pa jima bodo delali še Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Nejc Dežman in Anže Lanišek. Na drugi tekmi v Kuusamu bosta, predvidoma namesto Domna Prevca in Laniška, priložnost dočakala še Jaka Hvala in Anže Semenič. Pri tem je zanimivo, da se v ekipo ni uspelo prebiti našemu vse do Planice drugemu najuspešnejšemu skakalcu pretekle sezone, ob koncu pa 14. v njenem seštevku, Jerneju Damjanu. Po oceni Janusa je raven skokov, ki jih trenutno kaže na treningih, še prenizka za nivo svetovnega pokala.

Janus je bil s štiridnevnim treningom na ledeni smučini več kot zadovoljen: "Vse je šlo po načrtih. Pogoji so bili odlični, tudi skakalnica odlično pripravljena, za nameček nam je služilo tudi vreme. Celo vetra skorajda ni bilo. Fantje so se kar dobro naskakali, vsak je na vsakem treningu opravil po sedem skokov. Ker je bilo treningov v štirih dneh šest, to torej znese 42 skokov na posameznega skakalca." 

Poleg naših so v Oberstdorfu hkrati vadili tudi Avstrijci, Čeh Roman Koudelka in Nemec Marinus Kraus. Janus se z njimi ni posebej ubadal, kolikor mu je uspelo videti, pa nihče ni posebej izstopal: "Vedno je vprašanje, kdo na treningu skače na polno in kdo ne. Lahko rečem, da so bili naši Avstrijcem po večini enakovredni, že zdaj pa je jasno, da bo nova sezona spet zelo izenačena, morda še bolj od zadnjih dveh." 

Gorana je včeraj še dodatno razveselilo dejstvo, da je Robert Kranjec prvič po zlomu komolca včeraj na kranjski skakalnici opravil pet skokov za trening, pri katerih ni imel nobenih težav: "Skakal je povsem normalno in celo ohranil svojo raven pred poškodbo. Na skakalnici bo treniral še jutri in v četrtek, medtem ko imajo ostali do odhoda na sneg v nogah že dovolj skokov." 

V nasprotju s prejšnjima dvema sezonama, ko naši orli pred prvo tekmo v Klingenthalu niso opravili niti enega skoka na snegu, bo letos, kot kaže, vendarle drugače. Avstrijci bodo skakalnico v Ramsauu, ki je sicer le 90-metrska, že danes do konca zasnežili in pripravili za trening. Slovenci tam nameravajo trenirati prihodnji teden od srede do petka. Svetovni pokal se bo s kvalifikacijami za prvo tekmo začel v petek, 20. novembra. Če bo v areni Vogtland mogoče trenirati že v četrtek, se bodo na uvodno prizorišče sezone odpravili dva dni prej, v nasprotnem primeru pa se bodo vmes še za en dan ustavili v Ramsauu.