Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
16.10.2015 16:08:58
Deli članek:

Gracer zagrozil s prekinitvijo priprav

Arsen Perić

V slovenskem smučarskem teku se je spet zataknilo, kje drugje kot pri denarju. Tokrat celo do te mere, da je glavni trener Marko Gracer zagrozil s prekinitvijo priprav in nenastopanjem v prvem delu sezone.

Slovenska ekipa s petimi tekačicami in dvema tekačema je konec prejšnjega tedna končala priprave na ledeniku Dachstein. Ob vprašanju o testiranju opreme je Gracer razložil, da ta na Dachsteinu ni bil mogoč in da so to načrtovali naslednji teden v Val Senalesu, a da je veliko vprašanje, ali se bo testiranje dejansko zgodilo. Razlog za slabo voljo je bila informacija, ki jo je Gracer dobil glede proračuna, ki ga bodo imeli na voljo. Ta bo namreč bistveno nižji, kot so sprva načrtovali.

"V lanski sezoni smo imeli na voljo 805 tisoč evrov, za letos pa načrtovali malenkost več, a trenutno imamo za celotno sezono na voljo le 730 tisoč evrov. Ob takem proračunu priprav na novo sezono ne bomo mogli izpeljati. V najslabšem primeru se lahko zgodi, da priprave za mesec in pol prekinemo in odpovemo trening v Skandinaviji. Seveda bi potem odpadla tudi uvodna nastopa na prvih tekmah sezone v Kuusamu in Lillehammerju, saj brez priprav ne bi imela smisla," nas je s svojo retoriko, ki je z njegove strani nismo vajeni, Gracer kar nekoliko presenetil.

In kje se je spet zataknilo? "Načrtovan je bil še en nov sponzor, ki pa ga nismo mogli dobiti. Z novo delitvijo s skakalci in kombinatorci so oni dobili toliko več in mi toliko manj denarja. Glede na rezultate je sicer na neki način logično, da so v prednosti, a mi moramo zagotoviti likvidnost, saj nam je zveza strogo prepovedala, da bi porabili več, kot imamo na voljo. Tega smo se vedno tudi držali. Za zdaj sem še optimist, da se bo našla kakšna rešitev in da nam priprav ne bo treba prekinjati, a če se ne bo, potem drugega izhoda ne vidim," je še pristavil Gracer.

Grega Wernig

S podobnimi težavami so se v preteklosti v taboru naših tekačev že srečevali, a zdi se, da na točki, na kateri so zdaj, vseeno še niso bili. Odveč je poudarjati, kaj bi odpoved treninga, zlasti tistega v Skandinaviji, pomenila za ekipo, saj so prav tovrstne priprave najbolj ključne za nadaljevanje sezone. Takšen zaostanek bi bilo pozneje zelo težko nadoknaditi in kot enkrat ena je, da bi se to odrazilo na rezultatih, pa tudi na napredku mlajših, saj ne gre spregledati, da sta vsaj Lea Einfalt in Anamarija Lampič v prejšnji sezoni napravili velik korak naprej.

ŽUREJ: GRACER SE SPRENEVEDA
O vzrokih za znižanje proračuna za tekaške reprezentance smo se pozanimali tudi pri direktorju SZS v odstopu Juriju Žureju. Po njegovi oceni gre s strani Gracerja za sprenevedanje, saj naj bi ta že od junija točno vedel, s koliko denarja bo razpolagal.

"Kako se bodo sredstva delila med skakalci in tekači, je znano že dolgo. Na zvezi smo predlagali, naj se eni in drugi glede tega dogovorijo med sabo. Predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je eno leto prosil za sestanek s predsednikom zbora za teke Janezom Vodičarjem, na katerem bi dorekli stvari. Kot vem, so bili za zanj dogovorjeni po zadnji skupščini, a so se mu v taboru tekačev tudi takrat izognili. Sam imam shranjenih kar nekaj Ljubovih mailov s prošnjami za sestanek, pa do njega ni prišlo, torej so si tekači povsem sami krivi za takšno delitev sredstev. Kot so se zmenili, so se pač zmenili." 

Arsen Perić

Žurejev predlog je bil, naj si sredstva razdelijo v razmerju 60:40 v korist skakalcev, nagrade za rezultate pa naj bi se v petdeset odstotkih delile v enakem razmerju, v drugih petdesetih pa glede na dejansko dosežen rezultat. Ker tekači na to niso pristali, so po mnenju direktorja zdaj še na slabšem.

"Jasnič, ki je bil ves čas zelo korekten, je zagotovil največ denarja in je na nek način logično, da mu iz tega naslova pripada več. Tekačem tako ne preostane drugega, kot da si na trgu skušajo zagotoviti čim več sponzorskih sredstev. Potrebno se je pač usesti v avto in iti okrog," je še pristavil Žurej.