Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
29.07.2015 10:29:52
Deli članek:

Damjan: Tepeš mi je pred finalom rekel, da morda ne bi doskočil v telemark

Arsen Perić

Na spletni strani fis-ski.com so pred začetkom tekmovanj za poletno veliko nagrado objavili intervju z branilcem naslova iz lanske sezone Jernejem Damjanom. V zanimivem pogovoru je beseda nanesla tudi na dogodke med finalom svetovnega pokala v Planici.

Naj spomnimo: odločitev o zmagovalcu svetovnega pokala na tekmi pod Poncami je padla v zadnji seriji finalne tekme. Na njej je po prvi seriji vodil Peter Prevc, Jurij Tepeš je bil četrti, vodilni v svetovnem pokalu Severin Freund pa na osmem mestu. Tak razplet bi ob koncu veliki kristalni globus prinesel Prevcu, a finalna serija je priskrbela hitchcockovski razplet. Freund je na račun Gregorja Schlierenzauerja pridobil eno mesto, Tepeš z osebnim rekordom 244 metrov skočil na vrh, Prevc pa z deset metrov in pol krajšim poletom nazadnje za njim zaostal za 2,8 točke in ob enakem številu točk kot Freund brez globusa ostal le zaradi pravila o večjem številu zmag.

Doslej je veljalo mnenje, da se v našem taboru o morebitnem scenariju, kako naj bi Jurij Tepeš ravnal v primeru, če bi bil v igri Prevčev kristalni globus, nikoli niso pogovarjali. Kot je Jernej Damjan razkril v omenjenem intervjuju, ni bilo povsem tako, čeprav sestanka ali dogovora znotraj ekipe na to temo vendarle ni bilo.

V poznejšem telefonskem razgovoru nam je Jernej zaupal, da je bil to le njun pogovor na štiri oči in je bilo vse skupaj dejansko mišljeno kot šala: "Ni šlo za noben pogovor na konkretni ravni, ampak po domače rečeno 'zajebancijo'. Scenarij se je zdel res tako zelo nemogoč, da sva o tem lahko govorila le v šali. Bilo je skoraj tako, kot bi mi nekdo dejal, da bom zadel na lotu. Glede na to, da se je to zgodilo prvič v zgodovini, je verjetno še bolj redko. Vseeno je takšna možnost obstajala in z Jurijem sva prišla do enakega zaključka, da nihče ne ve, kaj bi storil v tem primeru."

Jernej ob tem dodaja, da vsi potihoma vedo, da bi kdorkoli v takšnem položaju poskušal skočiti čim bolje in o tem ne bi veliko razmišljal: "Taktiziranje je v športu že tako ali tako popolnoma nepošteno, v skokih pa je to še posebej težko izpeljati. V fair playu se tega, da bi zaradi svojega nasprotnika nekaj naredil slabše, niti ne sme početi." 
 
PODRAŽIL GA JE TUDI PO TEKMI
Kot je povedal v intervjuju za fis-ski.com, mu je Jurij celo rekel, da v korist ekipe morda ne bi doskočil v telemark. Jernej takšne poteze vseeno ne zagovarja: "Tudi če Jurij namerno ne bi doskočil v telemark, mislim, da to ne bi bilo prav. Zame je vse storil pravilno, na to, kakšen je bil končni izid, pa ne more vplivati nihče. Lahko bi bil Freund mesto boljši ali slabši, pa bi bilo vse povsem drugače. Vse se je 'poklopilo' na popolnoma nemogoč način. Ob končnem razpletu sva tako jaz kot Peter točno vedela, da je to pač šport in da se v njem dogajajo tudi takšne stvari. Za Petra je bila to velika smola, a tu nimaš kaj. Jurij stvari ni mogel 'izkalkulirati' tako, da bo Freund sedmi in bosta potem oba s Prevcem imela enako število točk. Naredil je super skok in prihajal iz ozadja, tako da je bilo sploh nemogoče karkoli taktizirati. Če bi Jurij po prvi seriji vodil, potem bi bila še kakšna možnost za kaj podobnega, v položaju, v kakršnem je bil, pa tega niti približno ni mogel storiti." 

Jernej priznava, da sta se z Jurijem o zadevi pošalila tudi po končani tekmi: »Malce sem ga podražil in mu dejal: 'Sem ti v petek rekel, kaj se bo zgodilo.' Ob tem se je samo smejal. Drugače so o tej stvari razglabljali mediji in javnost, mi pa v bistvu sploh ne. Tudi Pero je zelo realen človek in Juriju nikoli ni ničesar zameril."

In kaj bi v tej situaciji storil Jernej Damjan? "Ne vem in upam, da nikoli ne bom v takšni situaciji. Verjetno pa bi tudi jaz skočil najbolje, kot v bi tistem trenutku lahko, in se poskušal čim manj ozirati na vse skupaj. Navadno je tako, da če razmišljaš še o čem drugem, na kar ne moreš vplivati, potem ne skočiš ravno najbolje," je na to temo še povedal eden od veteranov v slovenski ekipi.

Arsen Perić

 
KRATEK POVZETEK INTERVJUJA Z JERNEJEM DAMJANOM ZA FIS-SKI.COM
 
Kje vas bomo lahko gledali to poletje?
Nastopil bom na tekmah na Japonskem, v Kazahstanu in Rusiji. To so tudi vse poletne tekme, ki se jih nameravam udeležiti.  

Torej lovorike skupnega zmagovalca poletne velike nagrade ne nameravate braniti?
Ne. Če bi bilo to tekmovanje pomembnejše in odmevnejše, potem bi ga branil. Vsekakor je bolje, če si močnejši pozimi. Zadnji dve sezoni sem tekmoval na skoraj vsaki tekmi, zato zdaj potrebujem malce več časa in počitka od tekmovanj.

Lani ste postali oče. Kako se je vaše življenje od takrat spremenilo?
Spremenilo se je kar precej, saj imam zdaj veliko manj časa za počitek. Prvih šest ali devet mesecev je bilo to lažje. Zdaj se je hči začela plaziti okrog in postavljati na noge, tako da jo je treba imeti ves čas na očeh. Upam, da bo kmalu lahko hodila sama, zdaj pa še pogosto pada in moraš biti ves čas zraven. Zame je to dober vzdržljivostni trening (smeh). Ko sem bil nedavno deset dni na počitnicah, sem na prvem treningu ugotovil, da nisem ničesar izgubil.

Slovenska ekipa spada med mlajše in bolj nadarjene. Kako težko dohajate svoje mlajše kolege?
Ni lahko, saj moram v enaki meri kot drugi trenirati in tekmovati. Čeprav se zdi, da v svetovnem pokalu vedno tekmuje ista ekipa, naš trener Goran Janus stvari rad pušča odprte. Če nisi dovolj dober, preprosto ostaneš doma. Po svoje je to samo dobro, saj tako ves čas ostajaš motiviran.

Kako ste doživeli finale v Planici? Verjetno je bila za celotno ekipo precej nesrečna situacija, ko je Peter Prevc tako tesno izgubil veliki kristalni globus.
To je res. Vedel sem, da bi bil prav Jurij Tepeš lahko tisti, ki bi na vrhu lahko naredil razliko. Po petkovi tekmi sem ga vprašal, kaj bi storil, če bi bilo v njegovih rokah, ali bo Peter osvojil globus ali ne. Rekel je, da ne ve in da v korist ekipe potem morda ne bi doskočil v telemark. Potem sem ga vprašal, kako bi ravnal, če bi napadal iz ozadja. Odgovoril mi je, da nima pojma. Kar je bilo, je bilo in Peter zaradi tega ni bil jezen na Jurija. Normalno je, da vedno poskušaš narediti skok najbolje, kot ga lahko. Za Slovenijo se ni končalo dobro, v zgodovinskih knjigah pa bo vedno ostalo zapisano, da sta Prevc in Severin Freund imela enako število točk. To si bodo zapomnili prav vsi.

Kakšni so vaši cilji v naslednji sezoni?
Kot sem že rekel, sem povsem osredotočen na zimo. Na treh poletnih tekmah bom nastopil le zato, da imam vsaj nekaj tekem in ker rad potujem. Japonska mi je bila tako ali tako vedno pri srcu. Želim si, da bi bil pozimi še bolj konstanten in na višji ravni kot v zadnji sezoni. Na zmagovalnem odru bi bil rad večkrat, to bi me zadovoljilo. To bi potem pomenilo, da bi bil čim višje tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Kar zadeva pokal narodov, pa o njem skakalci ne razmišljamo, saj je tekem preveč, da bi lahko kaj načrtovali. S tem seštevkom se bolj obremenjuje Goran Janus.