Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
16.03.2015 08:30:03
Deli članek:

Kranjska gora: Še vedno reklama za Slovenijo

Arsen Perić

Tistemu, ki si ni preveč gnal k srcu nastopov slovenskih smučarjev na domači progi (reportaža je nastala v soboto po novi veleslalomski ničli, v nedeljo sta Matic Skube in Miha Kürner s slalomskim finalom le prekinila urok domače proge), je bilo ta konec tedna prijetno pod podkorensko strmino.

Vzdušje je bilo vsaj v soboto morda celo boljše kot ob nekaj zadnjih sezonah, pri čemer slovenski navijači po glasnosti niso prav nič zaostajali za tistimi iz tujine.

Pravi ljubitelji smučanja pač ne želijo zamuditi priložnosti, da v živo vidijo najboljše smučarje sveta. Tudi Bojan Uštar je v Kranjsko Goro prišel predvsem zato, ker ga zanima smučarija. "Nič hudega. Enkrat so slabši, drugič pa bodo boljši," je dejal ob vprašanju, ali ga nič ne moti, ker so se slovenski tekmovalci spet slabo odrezali: "To se vedno obrača in v tem ne vidim težav. Čez čas bodo rezultati spet boljši, saj smo Slovenci trmast in priden narod. Pri tem je treba gledati tudi na nacionalno zavest. Slovenija je tako majhna, da to v svetu še vedno pomeni veliko. Kranjska Gora v svetovnem pokalu ogromno pomeni, česar se ne zavedamo dovolj. To je za Slovenijo res velika reklama." 

Sogovornik je nato vse skupaj napeljal še v drugo smer: "Tako kot smo ljudje v Sloveniji zdaj razdvojeni med sabo, nismo bili že dolgo. Tekme v Kranjski Gori, Planici in tudi Mariboru so ene redkih stvari, ki Slovence še vedno povezujejo. Ne vem pa, koliko časa bomo te tekme še lahko organizirali, ob tem, da so vse pokradli." 

Arsen Perić
Bojan je s sabo pripeljal tudi svoje otroke: "Zdi se mi prav, da tudi oni vidijo najboljše smučarje sveta. Tudi mene je oče, ko sem bil še majhen, pripeljal na tekmo, ki je bila še na stari progi nad bencinsko črpalko. Otroke želim vzgojiti v športnem duhu, zato sem jih peljal tudi na EP v košarki in SP v hokeju, ko sta bili ti prvenstvi pri nas. Tudi oni morajo dobiti zavedanje, da smo v svetu sicer zelo majhni, v športu pa smo pred marsikaterim večjim narodom." 


VSTOPNINA NI OVIRA
Janja Bator prihaja iz Ljubljane. Tudi ona je z družino v Kranjsko Goro prišla zato, ker rada gleda ne samo smučanje, ampak šport na splošno. "Lepo vreme in priložnost za izlet sta naredila svoje, v glavnem pa smo tu zaradi smučanja. Karte sicer nisem plačala, ampak sem jo dobila. No, tudi če bi morala plačati 20 ali 25 evrov za vstopnino, bi prišla. To ni ovira," je priznala Janja, ki v Kranjsko Goro pride skoraj vsako leto.

"Sem smo začeli hoditi še z otrokoma, ko sta bila še majhna. Kar zadeva Slovence, so bili uspehi včasih res precej večji kot zdaj, čeprav jih še vedno podpiram. Drugače celotna družina živi s športom, ki ga zelo radi gledamo. To ne velja le za zimske športe, ampak tudi za košarko in rokomet. Tudi na športne prireditve pogosto zahajamo. Vsi štirje smo precej športna družina. Sama se s športom sicer ukvarjam bolj malo, saj imam določene zdravstvene omejitve, ga pa že od mladih let zelo rada spremljam," je še pristavila.

Na pokalu Vitranc je od tujih navijačev največ tistih iz Avstrije in Italije. Med slednjimi je bila tudi skupina privržencev Riccarda Tonettija, ki se je s številko 51 moral zadovoljiti z 41. mestom, a zaradi tega niso bili videti preveč razočarani. Ena od njih je bila tudi Sonia Chibralio: "Navijamo za vse Italijane, posebej pa za Riccarda. Kranjska Gora je zelo prijeten kraj, tudi vreme je čudovito, ravno tako vzdušje. Tudi ljudi je več, kot sem mislila, da jih bo." 

Arsen Perić
Sonia obiskuje tudi druga prizorišča v svetovnem pokalu, a pravi, da se Kranjska Gora lahko z njimi v vsem primerja: "Bila sem že v Kitzbühlu, Adelbodnu ter seveda italijanskih prizoriščih, kot je Alta Badia. Kranjska Gora je manjša od teh krajev, navijači pa so tu ravno tako glasni, zato vzdušje ni v ničemer slabše," je bila zadovoljna. 


S SLOVENSKO ZASTAVO BREZPLAČNO
Ena od zadev, s katero so organizatorji poskrbeli za večji obisk, je bila tudi ideja, da bodo tisti, ki bodo s sabo prinesli zastavo, večjo od premera 60 centimetrov, imeli na tekmo prost vstop. To jih je izkoristilo kar nekaj, med njimi tudi Sara Praznik. Kot pravi, zastave ni vzela s sabo samo zato, da bi z njo privarčevala, ampak tudi za spodbujanje naših fantov: "Za akcijo z zastavo sem izvedela prek radia. Imela sem jo že doma, zato mi je ni bilo treba kupovati. To je obvezen navijaški pripomoček." 

Na vprašanje, ali je bila razočarana, ker v drugi vožnji veleslaloma spet ni bilo nobenega Slovenca, pa odgovarja: "Tako je že praktično celotno sezono. Res je, da smo pričakovali, da bi na domačem terenu to le komu uspelo, a se žal ni izšlo. Seveda pa jih še naprej vzpodbujam. Na tekmi v Kranjski Gori sem že tretjič, sem pa pridem ne glede na to, kaj lahko dosežejo slovenski smučarji. Če imamo čas, grem tudi na kakšno drugo športno prireditev," je še dejala Sara, ki ji je od naših smučarjev najbolj pri srcu Klemen Kosi, ker je vedno nasmejan in zabaven.

Z očetom Marcela Hirscherja, ki ga tudi trenira, sva prijatelja in se že dolgo poznava. Oba sta zelo delavna, prava garača. To je tudi razlog, da je Marcel lahko tako uspešen.

Z veliko zastavo na drogu smo srečali tudi moškega kakšnih tridesetih let, ki smo ga zbodli, če bi jo prinesel s sabo tudi v primeru, da bi moral plačati vstopnico. V odgovor jo je potegnil kar iz žepa. In kako, da jo je vseeno kupil, čeprav bi lahko na prizorišče z zastavo prišel tudi brez nje? "Pojma nimam. Tako je pač naneslo," je bil odgovor. Pa je bil kaj razočaran nad novim neuspehom slovenskih smučarjev? "Ne, sploh ne. Takšna je pač naša smučarska realnost. Sem sem prišel zato, da navijam."
 
Na podkorenski tekmi je bil prvič predlani. "Prišel sem zaradi lepega vremena in izleta, da nismo bili doma. Drugače pa mi je precej vseeno, kdo zmaga," je še dodal.

NA STOJNICAH SLABA PRODAJA
Slovenske zastave, sicer tiste manjše, so bile na prodaj tudi na stojnici pred vhodom na tribuno, a jih po besedah prodajalke Maruše Negloba še pred začetkom druge vožnje ni kupil prav nihče: "Še najbolj gredo v promet kape, in to znamke SloSki. Kdo kupi tudi kakšno ragljo, medtem ko se šali ravno tako slabo prodajajo. Pričakovala sem precej boljšo prodajo. Morda je bolje po drugih stojnicah, saj je precej odvisno tudi od tega, kje jo postavijo. Tokrat so mi namenili malce napačno lokacijo. Ko sem bila prejšnja leta dvakrat na drugem mestu, je bila prodaja bistveno boljša. Morda imajo tisti, ki so namenjeni na tribuno, s sabo že vsega preveč," je Maruša našla razlog za slabšo prodajo.

Naleteli smo tudi na večjo skupino navijačev Marcela Hirscherja, ki so svojo pripadnost izpričevali že z napisi na majicah. Kot je povedal Georg Meineweger, jih je v Kranjsko Goro prišlo 12, še lansko leto jih je bilo tu 30. Vseh članov navijaške skupine je sicer okrog 400. So redni gosti na vseh evropskih tekmah, ta teden se odpravljajo tudi na finale svetovnega pokala v Meribelu. O tem, da Marcel ne bi še četrtič zapored osvojil velikega kristalnega globusa, Georg seveda ne dvomi: "Mali globus za veleslalom že ima, pa tudi za četrti veliki globus ne vidim težav. Le slalomski globus bo letos verjetno osvojil Neureuther, vendar si ga bo zaslužil." 

Marcela pozna že, ko je bil ta še majhen fantič. "Z njegovim očetom, ki ga tudi trenira, sva prijatelja in se že dolgo poznava. Oba sta zelo delavna, prava garača. To je tudi razlog, da je Marcel lahko tako uspešen," je prepričan Georg.

Arsen Perić