Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zu
zu
15.03.2015 18:50:42
Deli članek:

Fak: Vedel sem, da sem najhitrejši

Reuters

Fak je na SP osvojil svoje peto odličje.

Svetovni prvak je bil že na posamični tekmi v Ruhpoldingu leta 2012, kjer je bil tudi drugi še z mešano štafeto. Bron je osvojil v Pjeongčangu na posamični tekmi in v Novem Mestu 2013 v sprintu.

"Verjel sem vanj, da ob naredil, kar najbolje zna. Na tekmi je 30 najboljših na svetu, če bi samo tekli, bi jih teklo skupaj 25, streljanje naredi razliko. Jakov je bil ves čas zelo rezerviran, ni se razdajal na progi, nekdo ga je zmeraj potegnil zraven. Rekel sem mu, da je zame najboljši tekač," je takoj po koncu tekme povedal glavni trener Uroš Velepec.

Fak je tekmo začel rezervirano, a je držal stik z vodilnimi. Tako na prvem kot drugem strelskem postanku je pokril vseh pet tarč in za Boejem zaostajal 12,1 sekunde; toda skupina je ostala skupaj. Na tretjem strelskem postanku je zgrešil peto tarčo in se v lov za vodilnimi podal z zaostankom 19,4 sekunde. Fak je hitro znižal zaostanek in ujel tekmece. Napadel je v zadnjem kilometru, ko mu je odgovoril le Moravec, toda slovenski šampion je brez večjih težav ciljno črto prečkal pred Čehom.

"Razmišljal sem, kako izpeljati zadnji krog. Vedel sem, da sem lahko najhitrejši med tistimi, ki so ostali. Bilo je nekaj razlike, toda zaupal sem vase. Prvi krog je bil zelo živčen, nekateri tekmovalci so zelo nešportni. Škoda, da je tako, a jih bomo že izšolali," so bile prve besede Faka in zaključil: "Vesel sem, da se je tako končalo. Težko je bilo, najtežje se je po nekaj zapravljenih priložnostih na koncu zbrati."

"Ko sem zadel zadnjih pet tarč, sem razmišljal o tem, kako izpeljati zadnji krog, saj sem vedel, da sem najhitrejši. Nekaj razlike je bilo, a sem zaupal vase in želel taktično odteči še zadnji krog. Skupina se je bližala in vedel sem, da imam še nekaj moči. Mogoče sem startal malo prezgodaj, a pri temu tempu se nisem počutil dobro in sem hotel iti hitreje. Takšnega zaključka si nisem predstavljal, težko je bilo. Najtežje se je zbrati na koncu, ko so že vse priložnosti mimo, a očitno imam nekaj talenta za ta šport," je povedal Fak.

"Ko pogledaš urnik pred začetkom SP, vidiš veliko dirk. Ko nisi zadovoljen z njimi, je vse manj in manj priložnosti. Danes je bila zadnja možnost, da sem stal na startu," je razložil Fak, ki ob uspehu ni pozabil niti na mamo in očeta, katerim se je še posebej zahvalil.

Do konca sezone bodo biatlonci nastopili še v Hanti Mansisku, kjer bodo zadnje tekme svetovnega pokala od 19. do 22. marca. Fak je z današnjo zmago znižal zaostanek za drugouvrščenim Rusom Antonom Šipulinom na 22 točk, Martin Fourcade jih ima zdaj 111 več od Šipulina.