Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
13.03.2015 13:56:37
Deli članek:

Voda zmrznila ob pravem času

Reuters

Zgornjesavska dolina bo konec tedna gostila najboljše smučarje v svetovnem pokalu, ki se bodo v veleslalomu in slalomu merili za točke in globuse. Proga je tudi čez dan odeta v led, sredin dež ter nato jasna in mrzla noč sta organizatorjem šla na roke.

Takšne razmere navdušujejo tudi vodjo tekmovanja in tekmovalnega odbora Aleša Vidica. "Za soboto in nedeljo je vremenska napoved dobra, tako naj bi bilo res vse dobro. Struktura snega se je spremenila, nekje od 40 do 50 centimetrov debela ledena podlaga je videti odlično. Kot Hala Tivoli je postavljena malo postrani. Pred tremi tedni smo na strmino polili dva olimpijska bazena vode. Ta voda je zmrznila ravno ob pravem času in rezultat je viden," je bil dva dni pred prvo tekmo zadovoljen Vidic.

Zdaj tudi ni več dvoma o današnjem prostem treningu na tekmovalni progi, ki je zadnja leta pogosto odpadel. Vidic je prepričan, da bo proga zdržala tudi tiste z višjimi startnimi številkami, kar pomeni, da bodo imeli prav vsi enakovredne pogoje, med njimi seveda tudi Slovenci, od katerih ima številko takoj za trideseterico le veleslalomist Žan Kranjec.

Že pretekli teden, od torka do sobote, je na terenu trenirala tudi večina specialistov za tehnične discipline. Prišli so vsi, ki niso tekmovali v Kvitfjellu, vključno z vodilnim v svetovnem pokalu Marcelom Hirscherjem. Že takrat so vsi pohvalili razmere na progi.

HIRSCHER PO VSAJ EN GLOBUS
Kar zadeva Hirscherja, obstaja velika verjetnost, da si bo že v Kranjski Gori prismučal prvega od treh globusov, za katere kandidira. V veleslalomu ima po zmagi v Garmischu z zanj rekordno prednostjo 3,28 sekunde pred Nemcem Felixom Neureutherjem zdaj 188 točk naskoka pred gospodom Veleslalomom Tedom Ligetyjem, sicer zmagovalcem kar šestih veleslalomov v Kranjski Gori, od tega zadnjih treh.

Zanimivo, Hirscher je na Podkorenu slavil enkrat samkrat; leta 2010 je bil najboljši v veleslalomu, ko je za 45 stotink ugnal Kjetila Jansruda na drugem mestu. Norvežan je že nekaj časa edini konkurent Avstrijcu v boju za veliki kristalni globus, a je v drugem delu sezone preveč popustil, da bi še lahko nadoknadil 52 točk zaostanka, še posebej ob dejstvu, da sta do konca le še dve tekmi v hitrih disciplinah. Kjetil v slalomu sploh ne nastopa, v veleslalomu pa v tej sezoni beleži eno 14. in tri 15. mesta ter dva izpada. Najtežje bo Hirscher do globusa prišel v slalomu, kjer mu vodilni Neureuther beži za 66 točk.