Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
09.03.2015 11:05:49
Deli članek:

Opraskani udarili nazaj

Reuters

Boja za najbolj želeno lovoriko v alpskem smučanju, skupno zmago v svetovnem pokalu, še zdaleč ni konec oziroma se je ogenj šele dobro razplamtel. Tina Maze in Anna Fenninger bosta zelo verjetno vse skupaj odločili na zadnji tekmi – na veleslalomu na finalu v Meribelu.

V Garmischu je Mazejeva ubranila napad avstrijske izzivalke za prevzem vodstva v skupnem seštevku. Po tretjem mestu na smuku na progi Kandahar, Fenningerjeva je bila druga, se je prednost pred Avstrijko stopila na le 24 točk, na superveleslalomu pa se je uvrstila mesto pred tekmico, ki je bila tretja, prednost v skupnem seštevku pred zadnjimi šestimi tekmami sezone tako zdaj znaša 44 točk.

Na veliko tekmovalnost z mlajšo Avstrijko gleda predvsem kot na notranji dvoboj same s seboj. "To je borba med nama. To je v tem trenutku ključnega pomena. Toda zato, da prideš do tega, so bistveno bolj pomembne druge stvari, s katerimi Anna nima nobene povezave. Delo imam jaz sama s sabo. Vedno je pot do uspeha, da si sproščen, da ne čutiš strahu, da imaš dobre noge, da nimaš treme, ki jo imam še vedno po vseh teh letih. Prav ne morem verjeti, da imam še vedno tremo. Ko enkrat dobiš občutek, da nekaj izgubljaš, in se tega ustrašiš, ti strah naredi mehke noge. To pa ni dobro," je dejala Tina.

Andrea Massi se zaveda pod kakšnim pritiskom je tekmovalka, za katero skrbi. Toda v tem trenutku bi težko naredil kaj takega, da bi lahko spremenil zadeve. Sicer pa se zdi, da jih niti ni treba obračati, ker Tina smuča zelo dobro in so potrebne le malenkosti, da se tekma na koncu izide. 


Pred tekmama v Garmischu smo pisali o tem, da bo levinja iz Črne udarila nazaj in da bo gepard (Anna) dobil kakšen udarec, Andrea Massi pa je kar nadaljeval z našimi prispodobami. "Opraskani smo bili, pa smo udarili s šapo nazaj. Tako pač moraš reagirati, če si napaden, in mi smo bili napadeni. Je pa seveda vse skupaj šele začetek in boj bo še hud in negotov. Sami smo se spravili v ta položaj in zdaj ga moramo rešiti, kakor vemo in znamo," je dejal Massi, ki ni nikoli v tem času obupal ali postal črnogled.

"Verjeti moram v naše delo in v to, da delamo prav. Včasih nas je malo strah, ampak to nas ne omrtvi. Samo bolj pazljivi smo. Še vedno smo v položaju, ko odločamo sami o sebi, in to je dobro," je govoril Andrea.

Ali kaj razmišlja o tem, da bo po zadnji tekmi na zaključku svetovnega pokala v Meribelu spil kozarec šampanjca? "Ne, o tem ne smem in ne razmišljam. Šampanjec pa se pije ob posebnih priložnostih," je na to temo po pričakovanjih odgovoril Andrea, ki si verjetno že zelo želi, da bi bilo sezone konec, saj je v tem trenutku nad njim ogromen fizični in predvsem psihični pritisk.

Kaj se sploh lahko zgodi v naslednjih šestih tekmah, ki so še ostale do konca sezone 2014/15? Glede na videno v tej sezoni bi morala Fenningerjeva vzeti več točk od Tine na dveh veleslalomih in Mazejeva več od Anne na dveh slalomih. Svetovni pokal naj bi se torej odločal na preostalih dveh tekmah v hitrih disciplinah – smuku in superveleslalomu, ki bosta na finalu v Meribelu. Tista, ki bo na teh dveh tekmah osvojila več točk kot druga, bo na koncu zelo verjetno skupna zmagovalka svetovnega pokala.

Vseeno se zdi, da je Tina malce v prednosti, pa ne zaradi zgoraj omenjenega, ampak predvsem zaradi tega, ker je skoraj neverjetno, da Fenningerjeva na naslednjih tekmah ne bi naredila nobene napake (Tina si jih je letos privoščila že več kot dovolj). Že po nekem naravnem sosledju ne bi smela Anna smučati tako grozljivo dobro in brez napake. In po napaki se je treba pobrati, kar pa ni lahko. Kajne, Tina?