Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
09.03.2015 10:29:29
Deli članek:

Po Armstrongu še nad predsednike zveze

Predsednik ameriške protidopinške agencije Travis Tygart je pripravljen pomagati pri pregonu nekdanjih predsednikov Mednarodne kolesarske zveze, ki sta bila v novem poročilu obtožena ščitenja Lanca Armstronga pri obtožbah o uporabi prepovedanih snovi.

Poročilo, ki ga je v ponedeljek izdala neodvisna kolesarska komisija za reformo, je ocenjevalo prizadevanja Mednarodne kolesarske zveze pri ščitenju Armstronga. Pri dopinških obtožbah naj bi mu pomagala takratna predsednika zveze Hein Verbruggen in Pat McQuaid.

Tygart želi pregon nekdanjih predsednikov, ker naj bi komisija za reformo odkrila prevaro. Kolesarska zveza naj bi po navodilih predsednikov Verbruggna in McQuaida naročila "neodvisno" preiskavo, ki naj bi zanikala pozitivne vzorce kolesarja na prestižnih dirkah. Komisija vidi tudi zaroto, saj sta to domnevno neodvisno preiskavo kasneje predstavila javnosti tudi Armstrongov odvetnik in športni agent, ki sta želela prekriti športnikov doping.

Protidopinška agencija bo sodelovala s sedanjim vodstvom zveze. Oboji želijo pridobiti dokaze za to zaroto in zagotoviti, da vse kršitve protidopinških pravil v celoti preiščejo in preganjajo, je še dodal Tygart, ki je vodil tudi prvotno preiskavo proti Armstrongu.

Trenutna preiskava je pokazala tudi, da je leta 2012 kolesarska zveza s McQuaidovim poveljevanjem poskušala uničiti takratno preiskavo. Komisija želi tudi dokazati, da je Armstrong zvezi podaril denar v zameno, da prvotno preiskavo ustavijo. Na novo poročilo pa se nekdanja predsednika nista odzvala.

Tygart je pohvalil tudi sedanjega predsednika zveze Briana Cooksona, ki je leta 2013 objavil necenzurirana poročila in zavaroval elektronske podatke ter strežnike, da so se dokazi o grehih prejšnjih predsednikov ohranili. Zveza pa je testiranje za prisotnost drog zdaj prepustila agenciji, ki naj bi bila resnično neodvisna.

Ameriški kolesar, ki je premagal raka, je na Touru, najprestižnejši cestni kolesarski dirki, zmagal kar sedemkrat. Naslove, ki jih je osvojil med leti 1999 in 2005, so mu odvzeli leta 2012 zaradi uporabe nedovoljenih snovi. Prav tako so mu izrekli dosmrtno prepoved tekmovanja v kolesarstvu. Armstrong je krivdo kasneje priznal, vendar se s prepovedjo udejstvovanja na tekmah ni strinjal.