mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 16.02.2015 11:29:00

Ameriško zadoščenje²

Reuters
Mikaela Shiffrin in Ted Ligety sta z zornega kota organizatorjev svetovnega prvenstva v ZDA rešila največje tekmovanje v alpskem smučanju v tej sezoni.

Za njih sta onadva največja junaka, čeprav bi morali slaviti dekleti, ki sta vzeli po tri kolajne (dve zlati in srebrno) – Tino Maze in Anno Fenninger. Toda z mize, polne dobrot, vsak vzame tisto slaščico, ki mu je najbolj všeč.

Pričakovani epski dvoboj med Ligetyjem in Marcelom Hirscherjem je spet dobil Američan, ki je zmagal že petič zapored na veleslalomu na progi v Beaver Creeku, kar je tudi rekord brez primere. "To je resnično izjemno, najbolj čustvena zmaga do zdaj, saj je bila dosežena na domačih tleh. Tudi zato, ker za mano ni kakšna posebej uspešna sezona. Na progi, ki mi je zelo všeč, sem smučal tudi za svojo družino in prijatelje, ki me številčno spremljajo tu. Eden izmed največjih dni je za mano," je bil vesel Ligety.

Tina ni robot in tudi zdaj živi s čustvi, kar včasih koga zmoti.

S slovenskega zornega kota je bil bolj zanimiv sobotni ženski slalom, ko je Mazejeva lovila četrto kolajno. Mikaela pa se mora zahvaliti Ligetyju, da je lahko na start prišla bolj sproščena, kot bi, če Ted ne bi osvojil zlata. "Ted mi je vzel veliko breme z ramen, saj smo lahko končno slišali ameriško himno, na kar smo čakali vse prvenstvo. Jaz sem zato lahko smučala brez prevelikega pritiska. Vedela sem, da sem na domačem terenu prva favoritinja in da zame nekaj šteje le zlato. Nalogo sem opravila tako, kot sem si zamislila," je bila navdušena Shiffrinova.

848-34-ligety re
Reuters

Pri Tini se je po prvih dveh vratcih na prvi progi videlo, da z njenim slalomom ne bo nič. Tekmovala je brez tiste energije, ki je potrebna, da tekmovalke loči med odličnim in vrhunskim. Osmo mesto je za Tino poraz, tako kot peto mesto na veleslalomu, kljub vsemu pa ... "Sem absolutno zadovoljna. To je bilo izjemno svetovno prvenstvo. Vse te kolajne ... To je moje najboljše svetovno prvenstvo do zdaj, čeprav sem končala tako, kot sem. Ne glede na to mislim, da je za mano izjemno tekmovanje," je strnila misli Mazejeva, ki je edina, ki na vrhunski ravni nastopa v vseh disciplinah, pravzaprav edina, ki je tekmovala v vseh petih. "Tak je program, slalom je vedno na koncu. Tako je in s temi stvarmi se moraš znati spoprijeti. Največ težav mi je povzročalo dihanje na tej visoki nadmorski višini. V slalomu mi je bilo najtežje, veliko časa sem potrebovala, da sem prišla k sebi. Malo preveč sem se iztrošila z intervjuji in vsem ostalim, morala bi bolj varčevati z močmi."

Glava naredi svoje, in čeprav telo še dovoljuje napore, ne gre več.

Tudi vodja ekipe aMaze Andrea Massi ni bil zadovoljen: "Ni šlo več, težave pa smo imeli že po kombinaciji. Živčni sistem trpi, saj hitre discipline tekmovalca zdelajo. Ne iščemo izgovorov. Vemo, da smo prikrajšani v slalomu, kot smo bili že tudi v veleslalomu. Glava naredi svoje, in čeprav telo še dovoljuje napore, ne gre več. Tina je bila edina v pogonu od začetka do konca. Pri tej stvari je resnično fenomenalna. Če bi imela dovolj čustvene energije v slalomu, bi bila na zmagovalnih stopničkah tudi tokrat."

POSTALA JE POVSEM DRUGAČNA

848-34-maze re
Reuters

Tina je od leta 2009 na velikih tekmovanjih osvojila štiri olimpijske medalje, po dve zlati in srebrni, ter štiri zlate in pet srebrnih medalj na svetovnih prvenstvih. "Postala je povsem drugačna, kot je bila nekoč, ko ni bila v samostojni ekipi. Lahko bi rekel, da je stroj za medalje. Najslabše odličje je bilo srebrno. Tu je bila prvič v karieri bolna in malo poškodovana. Toda pokazala je, iz kakšnega testa je. V superveleslalomu je bila druga, v smuku je zmagala, prav tako v kombinaciji, v kateri se je borila, podobno kot v veleslalomu, kjer je bila peta. Nimam besed, nimam ji česa očitati. Nekoč je bila zelo čustvena, česar ni znala nadzorovati. Tina ni robot in tudi zdaj živi s čustvi, kar včasih koga zmoti. Ni je dobro preveč spreminjati."

Slalom je edina disciplina, v kateri na velikih tekmovanjih ni osvojila kolajne. "Zelo si je želela odličje, toda ni šlo. Tudi rekordov ne iščemo. Zame so to svetovno prvenstvo in Tinini nastopi en velik rekord in se ne razburjam, če ni bilo petih kolajn. Prvenstvo je izjemno," je končal Andrea.

Članki iz rubrike