901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 23.10.2014 10:56:04

Čakajoč na veliki beli pok

Arsen Perić
V soboto se bo začel svetovni pokal 2014/15 v alpskem smučanju. Prva bodo progo na ledeniku Rettenbach preizkusila dekleta, seveda tudi s slovensko šampionko Tino Maze. Zelo verjetno je to za dvakratno olimpijsko zmagovalko zadnja sezona, in kolikor jo poznamo, bo belo karavano skušala zapustiti z velikim pokom.

Korošica je že večkrat pred začetkom sezone povedala, da je našla nov motiv za tekmovanje v svetovnem pokalu. "Potem ko sem imela pred začetkom pretekle sezone precejšnje težave z motivacijo, je zdaj povsem drugače. Motivirana sem in pripravljena na obračune. Seveda je moj cilj tudi svetovni pokal, vrhunec sezone pa bo svetovno prvenstvo v Vailu," je pred časom govorila Tina.

Tako kot Tina tudi njeni navijači pričakujejo, da se bo Mazejeva borila za skupno zmago v svetovnem pokalu. Tina tega na glas sicer ni izjavila, zagotovo pa bi bilo za tako vrhunsko športnico, kot je ona, karkoli manj nedopustno.

andrea massi
Grega Wernig/KMA

Telesno je Tina odlično pripravljena, morda celo najbolje do zdaj pred začetkom svetovnega pokala. Toda to nič ne pomaga, če ni psihično pripravljena tako, kot je treba.


Tudi vodja ekipe aMaze Andrea Massi je potrdil, da je najboljša smučarka na svetu zelo dobro pripravljena. "Telesno je Tina odlično pripravljena, morda celo najbolje do zdaj pred začetkom svetovnega pokala. Toda to nič ne pomaga, če ni psihično pripravljena tako, kot je treba. Oboje mora biti na vrhunski ravni, če se hočemo spustiti v boj z drugimi tekmovalkami," je kakšen mesec nazaj izjavil Massi, ki je z ekipo včeraj pripotoval na prizorišče prve letošnje tekme v Sölden.

PETERICA V BOJ ZA SKUPNO ZMAGO
Kdo pa so Tinine tekmice v novi sezoni? Ni se spremenilo prav veliko, razen tega, da sta tekmovalne smuči v kot postavili Maria Höfl-Riesch in Marlies Schild. Slednja je bila konkurenčna le v slalomu, velika Nemka pa je bila seveda ena tistih, ki se je zadnja leta borila za skupno zmago v svetovnem pokalu.

Po napovedih strokovnjakov naj bi se torej peterica tekmovalk borila za skupno zmago v svetovnem pokalu. V prvi vrsti so to seveda Anna Fenninger, lanska zmagovalka skupnega svetovnega pokala, lani tretja Švicarka Lara Gut ter še hči slovitih staršev iz Liechtensteina Tina Weirather in seveda prihajajoča velika zvezda (če ni to že zdaj) ameriškega smučanja Mikaela Shiffrin.

Slednja naj bi letos poleg slaloma in veleslaloma vozila tudi superveleslalom, pri katerem naj bi ji pomagal tudi nekdanji trener Mazejeve Livio Magoni. Od vse peterice tekmovalk le Korošica vozi vse discipline, medtem ko Fenningerjeva, Gutova in Weiratherjeva ne vozijo slaloma, Miki pa za zdaj še ne nastopa na smukih.

754-30-gut

Izboljšati skušam svoje smučanje, in če mi bo to uspelo, bo zelo veliko. Če tekmovalec misli, da je vse v redu, potem si tekmo že vnaprej izgubil.

Seveda je zelo nehvaležno napovedovati, katera je glavna favoritinja za skupno zmago, čeprav se zdi, da je prišel čas Tizianke Lare. Gutova sicer ne govori rada o ciljih v novi sezoni, saj venomer ponavlja, da si želi samo to, da smuča boljše kot lani. Lara je z ekipo poleti analizirala tudi vožnje Teda Ligetyja, Felixa Neureutherja in Marcela Hirscherja, da bi izboljšala predvsem temeljno veleslalomsko tehniko oziroma veleslalomski zavoj.

"Vsako sezono želim narediti korak naprej, predvsem v svojem smučanju," se je na predstavitvi švicarske ekipe nasmejala Lara, ki se ni pustila pregovoriti, da bi povedala konkretne cilje: "Izboljšati skušam svoje smučanje, in če mi bo to uspelo, bo zelo veliko. Če tekmovalec misli, da je vse v redu, potem si tekmo že vnaprej izgubil," je še dejala Lara.

Simpatična Salzburžanka, ki je bila v pretekli sezoni najboljša v svetovnem pokalu, je tudi prva favoritinja za uvodno zmago, saj je bila lani tudi najboljša veleslalomistka sezone. Toda Anna si ne nalaga bremena prve favoritinje za skupno zmago v prihajajoči sezoni. "Osredotočila se bom na vsako tekmo posebej. Ne smem gledati na to, kako je bilo lani. To moram pustiti za seboj, saj od lanske sezone ne morem imeti nobene koristi. Izkušnje mi bodo seveda koristile, uspehi pa ne," je dejala Fenningerjeva.

Po napornih treningih se že veseli prve prave tekme, lani je na tem ledeniku osvojila četrto mesto (zmagala je Lara Gut, pred Kathrin Zettel in Viktorio Rebensburg, Mazejeva je bila 18.). "Zame je tekma v Söldnu še vedno najtežja tekma v svetovnem pokalu. Je prva v sezoni in vsi tekmovalci jo komaj čakamo, poleg nas jo nestrpno pričakujejo tudi mediji in navijači. Pričakovanja so velika in treba se je znati spoprijeti s pritiskom. Zaradi skupne zmage v pretekli sezoni seveda tudi od mene pričakujejo veliko. Ampak, tekmo na ledeniku Rettenbach je treba vzeti kot vsako drugo. Tega se moram še naučiti," je priznala Anna, ki je povedala, da se je lani naučila premagati strah, ki ga je imela na ekstremnih progah.

754-30-fenninger

Pričakovanja so velika in treba se je znati spoprijeti s pritiskom. Zaradi skupne zmage v pretekli sezoni seveda tudi od mene pričakujejo veliko. Ampak, tekmo na ledeniku Rettenbach je treba vzeti kot vsako drugo.


Fenningerjeva je znana tudi po tem, da bolj kot ne zmaguje na domačih dirkah. "Res sem močnejša na domačih dirkah, kjer se počutim bolj zanesljivo. Toda danes je drugače, saj moram, oprtana z vsemi uspehi iz lanske sezone, nastopiti na prvi dirki v Söldnu," je še govorila Anna, ki ne skriva, da je eden od poglavitnih ciljev sezone, da ubrani skupno zmago v svetovnem pokalu.

"V pretekli sezoni sem bila do konca februarja prepričana, da ne morem osvojiti velikega kristalnega globusa, saj se mi je zdelo, da že preveč zaostajam. Potem pa se je naenkrat vse odprlo. Tako ali tako ne moreš vnaprej predvidevati, kaj se bo zgodilo med sezono," je končala Anna, ki je imela prek poletja veliko dela z dobrodelnimi akcijami, saj aktivno sodeluje v skupini, ki se bori za zaščito gepardov.

Vsekakor bo že prva ledeniška tekma na Tirolskem zelo zanimiva in bo že nakazala, kaj lahko pričakujemo v tej sezoni. Vseh skrivnosti dekleta seveda še ne bodo odkrila, tudi ne favoritinje, ki smo jih omenili. V veleslalomu pa lahko pričakujemo pri vrhu še kakšno smučarko, ki se je v tej disciplini izkazala že lani.

Predvsem je treba opozoriti na obe Švedinji, Mario Pietilä-Holmner in Jessico Lindell-Vikarby, ter na eno tehnično najboljših veleslalomistk na svetu, Nemko Rebensburgovo, ki je pred to sezono zamenjala smuči. Zdaj tako kot Mazejeva vozi na Stöcklijevih smučeh.

Galerija

Članki iz rubrike