pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 22.10.2014 11:31:21

S takšnimi vozniki zelo nerad dirkam

Dogodki na nedeljski dirki v Krškem, na kateri jo je ob padcu skupil tudi naš najboljši spidvejist Matej Žagar, še vedno burijo duhove. Najbolj pomembno pri vsem skupaj je, da jo je naš prvak odnesel brez hujših posledic.

Črnovaščan se je po dirki najbolj bal, da bi mu ob zatečenem kolenu odkrili, da so vezi morda strgane in da se v njem nabira voda. "Šel sem do dobrega prijatelja Sandija Kosmača, ki mi je pri poškodbah že večkrat pomagal. Ugotovil je, da v kolenu nimam vode, pa tudi pregled z rentgenom ni pokazal resnejših posledic. Koleno moram imeti obvezano do večerne dirke," je Matej razlagal med včerajšnjo vožnjo na Češko, kjer je sinoči že tekmoval na prvi od dveh finalnih dirk tamkajšnje lige, jutri ga nato čaka še druga, s katero bo sezono dokončno končal.

Padec v Krškem je bil Matejev drugi v tem letu po tistem, ko ga je junija na dirki za grand prix v Stockholmu zbil Danec Nicki Pedersen. Kot pravi, sta bila zanj vsekakor kriva voznika na pozicijah A in B, torej Slovak Patrik Buri in Žiga Kovačič. "Namesto da bi položila ovinek, sta šla še malo naravnost in priletela vame. Ker je šel motor navzgor, padca nisem več mogel preprečiti. Poskušal sem, da bi se nekako 'snel' z motorja, kar mi je nekaj metrov pred ograjo tudi uspelo. Udarec je bil potem precej hud, saj sem nato zlezel kar pod ograjo. Rekel bi, da je šlo za srečo v nesreči in da sem jo še dobro odnesel."

Matej pravi, da po dirki ni bil jezen na povzročitelja, ampak jima je samo povedal, da sta onadva tista, ki sta naredila napako. "Po dirki ni bilo nobene hude krvi, kot so nekateri poročali. Škoda se mi zdi zgolj to, da amaterji na tak način preprečijo profesionalcu, da bi lahko normalno odpeljal zadnjo dirko. Ti vozniki preprosto ne spadajo v isti rang. S takšnimi vozniki zelo nerad dirkam, ker so nepredvidljivi in motorja ne obvladajo dovolj," še dodaja peti voznik te sezone v GP.


Zmotil ga je tudi nastop neizkušenih slovaških voznikov: "Zdi se mi nespametno, da za 20 evrov na takšno dirko pripeljejo voznike, kot so bili ti Slovaki. S tem samo ogrožajo svoje dirkače. Sistem DP je narejen za 12 dirkačev in ni treba, da jih je potem 16. Res je, da je občinstvo potem nekoliko prikrajšano, a važno je, da dirka uspe," je bil Matej kritičen tudi do organizatorjev.

O dogajanju v Krškem smo povprašali tudi selektorja slovenske reprezentance Francija Kalina, ki seveda ne manjka na nobeni od domačih dirk. Izkušenemu staremu mačku se padec ni zdel nekaj posebnega, saj se takšne stvari v tem športu pač dogajajo. Kot pravi, bi o krivdi kogarkoli težko govoril: "Začelo se je, ko je mladi Slovak Patrik Buri zadel Kovačiča, ki ga je nato malce poravnalo in je zato zapeljal bolj naravnost. Žagar, ki je startal nekoliko slabše, mu je ravno takrat priletel 'v linijo'. Poleg tega je bil na zunanji poziciji, zato je tudi imel malo daljšo pot. Stvari so se čisto po naključju tako ujele, tako da ne bi za nikogar mogel reči, da je bil kriv kaj bolj ali manj."

Kalinu se tudi poznejši odziv Žagarja in njegove ekipe ni zdel sporen: "Po padcu je bil verjetno neki odziv, ko ga je zabolelo, drugače pa v tem ni bilo veliko spornega. Morda je bilo malce sporno Matejevo dejanje v ponovljeni vožnji, ko je med vožnjo čez ciljno ravnino priprl plin ravno v trenutku, ko je mimo pripeljal Kovačič. No, tudi to je bilo najverjetneje bolj v šoku kot karkoli namernega."

Tudi po Kalinovi oceni se na takšni dirki pozna precej velika razlika med vrhunskimi vozniki, kakršen je Žagar, in tistimi slabšimi. Prav zaradi tega ob udeležbi enih in drugih tudi prej pride do nesreče. "Nekateri dirkači so še neizkušeni, imajo tudi slabše pogoje. Tudi na tej dirki je bilo veliko mlajših voznikov, poleg naših še Slovaki. V spidveju se te razlike težko izbrišejo," je jasno dolgoletnemu selektorju.

Članki iz rubrike