Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
05.09.2014 13:25:21
Deli članek:

Makuc še naprej opravlja svoje delo

Arsen Perić

Ker častno razsodišče še vedno ni sprejelo odločitve, vodja alpincev Vlado Makuc nadaljuje delo.

Pogodbe z vsemi smučarji še niso podpisane. Če nepodpisniki tega v kratkem ne bodo storili, se bodo morali posloviti od reprezentance.

Medtem ko se na odločitev častnega razsodišča v zadevi Vanessa Mae še vedno čaka, vodja panoge alpskega smučanja Vlado Makuc nadaljuje svoje delo. Kot pravi, je s člani odbora zadevo okrog morebitnega sklepa častnega razsodišča preveril s predsednikom in direktorjem zveze.

"Takrat mi je bilo rečeno, da dokler zadeva uradno ne pride do faze, ko se pogodba prekine, naj še naprej opravljam funkcijo, ki jo opravljam. V to, kdaj naj bi se to zgodilo, pa nimam vpogleda, saj gre za organ, ki ni v redni sestavi zveze, njihove člane pa imenuje skupščina."  Makuc torej formalno še naprej čaka na odločitev častnega razsodišča: "Z majhnim delom možganov na to še kdaj pa kdaj pomislim, drugače pa je dela v tem trenutku ogromno in ni drugega, kot da delam."

Tudi do direktorja zveze Jurija Žureja medtem ni prišla nobena informacija o tem, kdaj bo častno razsodišče o spornih dogodkih na Krvavcu sprejelo odločitev.

"Še vedno me nihče ni o ničemer obvestil, tako da ne vem, kaj se glede tega dogaja. Dokler ne bo sprememb v skladu s sklepom izvršilnega odbora, toliko časa bo Vlado Makuc še naprej nastopal kot vodja panoge. Ko bodo odločbe izvršene, bo prišlo do spremembe. Kot direktor sem svoje opravil, na naslednji seji izvršilnega odbora pa se bo o teh stvareh še treba pogovoriti. Postopke je pač treba izpeljati po obstoječih protokolih, medtem ko častno razsodišče odloča zgolj o etičnem vidiku. Ne preostane nam torej drugega, kot da damo času čas," o tem pravi Žurej.

IZSTAVLJENI RAČUNI
Makuc je zadolžen tudi za pogodbe s smučarji, ki jih osmerica še vedno ni podpisala. Kot pravi, se na podpise teh pogodb ne bo več čakalo v nedogled. "K temu nas sili tudi finančni položaj, zato je odločitev toliko lažja. Kdor pogodbe, v kateri se obvezuje, da bo sofinanciral del programa, ne bo podpisal, mu tega programa več ne bomo zagotavljali. Do zdaj so vse do današnjega dne tudi tisti brez pogodb imeli možnost brezplačno sodelovati v vseh programih. Zdaj bodo za nazaj dobili izstavljene račune za povzročene stroške, kreditirali pa jih ne bomo več. Račune za deleže participacij bodo vsi tekmovalci dobili v treh obrokih, tako kot smo se dogovorili. Tisti brez pogodb pač ne bodo dobili računa za obrok, ampak za do zdaj opravljene storjene stroške. Če pogodbe ne bodo podpisali, je zgodba zanje končana. Karikirano rečeno, drugače lahko pride kdorkoli z ulice in reče, da je smučar in bi rad treniral z nami," še dodaja Makuc.

Po besedah direktorja zveze se stvari glede podpisanih pogodb premikajo na bolje, čeprav vse še niso podpisane: "Določene stvari so še odprte, s čimer ne mislim na trenerski kader. Pri tekmovalcih je to različno od panoge do panoge. Pri nekaterih panogah je bolj ali manj že vse urejeno, z drugimi pa je dela več. S skakalci smo se denimo še v sredo pogovarjali in usklajevali določene stvari, kaj je v pogodbah še treba popraviti. Pri alpincih je stanje enako, kot je bilo."

Tudi Žureju je postalo jasno, da bo v nekem trenutku pač treba narediti točko preloma. "V prihodnjem terminu bomo morali določiti neki presek, ko bo treba reči, da smo tekmovalce brez pogodb do zdaj še tolerirali, odslej pa jih ne bomo več. Sklep izvršilnega odbora je že od lani, da morajo biti pogodbe podpisane, da se obveznosti in pravice lahko izvajajo," je odločen Žurej.