Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
05.09.2014 11:38:22
Deli članek:

Veliki samuraj - Kei Nišikori san

Reuters

Japonec je bil v četrtfinalu OP ZDA po maratonskem dvoboju, ki je trajal kar štiri ure in 15 minut, s 3:6, 7:5, 7:6 (7), 6:7 (5) in 6:4 boljši od Švicarja Stanislasa Wawrinke. V polfinalu se bo pomeril s Srbom Novakom Đjokovićem.

Nišikori je s tem postal prvi predstavnik svoje države, ki bo zaigral v polfinalu OP ZDA po letu 1918. Štiriindvajsetletni Nišikori je po dvoboju deloval kot mazohist: "Bil sem nekoliko utrujen, ampak uživam v tem, ko se dvoboj prevesi v pet nizov."

Po poškodbi stopala se je Kei na igrišča vrnili šele nekaj tednov pred začetkom New Yorka, že pred dvema dnevoma pa je proti Kanadčanu Milošu Raoniću prav tako igral pet nizov. Dvoboj je trajal kar do pol tretje zjutraj, s čimer sta Japonec in Kanadčan izenačila rekord v najdlje odigranih dvobojih, saj sta podobno dolgo leta 1993 igrala že Mats Wilander in Mikael Pernfors, leta 2012 pa še Philipp Kohlschreiber in John Isner.

Že v prejšnjem krogu, ko se je boril kot samuraj z Raonićem, je bil po dvoboju popolnoma izmučen in sredi igrišča je mežikal in dejal: "Telo je v redu. S to zmago sem dobil samozavest, vendar sploh ne vem, kako sem končal ta dvoboj."

V BAZENU Z UTEŽMI
Do zdaj najboljši Nišikorijev rezultat na grand slamih je bil četrtfinale leta 2012 v Avstraliji, toda Kei je zelo napredoval, odkar je pred pol leta za trenerja izbral Michaela Changa. "Chang mi je svetoval, kako naj med dvobojem obdržim hladno glavo. In rad igram pet nizov, ker sem se sposoben v petem nizu popolnoma zbrati. Sicer pa po Changovem nasvetu treniram poleg tenisa še veliko z utežmi in v bazenu. Kot kaže, to zelo koristi mojemu telesu," je govoril Kei, ki je res napredoval predvsem v tem, da med dvobojem ne niha v igri, ampak igra ves čas na zelo visoki ravni.

V preteklosti si je privoščil "grde" poraze, ki niso bili na njegovi ravni, in tudi zato zdaj razmišlja drugače. "Turnir je zame v redu, toda ni ga še konec. Treba bo odigrati še dva dvoboja s petimi nizi," se je celo nasmehnil Japonec.