Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tu
tu
05.09.2014 07:40:17
Deli članek:

Znani polfinalisti New Yorka

Reuters

Na odprtem prvenstvu ZDA sta znana oba polfinalna para v moški konkurenci.

Prvopostavljeni Srb Novak Đoković se bo pomeril z desetim nosilcem Japoncem Keijem Nišikorijem, drugi nosilec Roger Federer pa bo finale lovil proti Hrvatu Marinu Čiliću (14. nosilec).

Slednji je v četrtfinalu v treh nizih po dveh urah in 12 minutah s 6:2, 6:4 in 7:6 (4) odpravil šestega nosilca Čeha Tomaša Berdycha. S tem je postal prvi hrvaški polfinalist OP ZDA po Goranu Ivaniševiću, ki mu je to uspelo leta 1996, in je zdaj Čilićev trener. Visokorasli tenisač, ki je US Open lani izpustil zaradi dopinške kazni, pa upa, da se bo kot prvi Hrvat uspel prebiti v finale. Sicer mu je enkrat v karieri že uspel podoben uspeh, bil je polfinalist OP Avstralije leta 2010, ko ga je premagal Andy Murray. "Razmere so bile kar težke za oba. Oba sva kar velika možakarja, tako da ni lahko igrati v vetru. Mislim, da je meni uspevalo malce bolj koristiti vetrovne razmere," je povedal Čilić.

V polfinalu ga čaka Roger Federer, ki je bil v petih nizih (4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2) boljši od 20. nosilca Francoza Gaela Monfilsa

Švicar je imel kar nekaj težav, da je ostal v boju za svojo 18. zmago na turnirjih za grand slam. Monfils je imel v deseti igri četrtega niza dve zaključni žogi za zmago, a ju je Federer ubranil in tako ostaja na poti, ki ga vodi do šeste zmage v New Yorku. Če bi mu to uspelo, bi s 33 leti postal najstarejši zmagovalec turnirja za grand slam v več kot 40 letih.

Za Federerja je bila to 26. zmaga na 27 večernih dvobojih v New Yorku in ga le še ena loči od skupno 600. zmage na trdi podlagi. "Gael je igral izvrsten tenis, toda tudi ko sem zaostajal za dva niza, sem vedel, da je še daleč od ciljne črte. Vedel sem, da lahko igram bolje, toda ko sem se soočil z Gaelovo zaključno žogico, nisem bil več tako prepričan vase. Pomislil sem, da bi to lahko bila zadnja točka. Zato sem mu hotel otežiti delo in mu ne dopustiti lahke točke," je povedal Federer, ki je dvakrat nekoliko izgubil živce in z loparjem tolkel po mreži.

V kategoriji moških dvojic se bosta v finalu merili ameriška naveza Bob/Mike Bryan, ki je s 6:4, 4:6 in 6:3 ugnala rojaka Scotta Lipskyja in Rajeeva Rama, ter španska dvojica Marcel Granollers/Marc Lopez, ki je s 6:4 in 6:4 premagala Hrvata Ivana Dodiga in Brazilca Marcela Mela. 

V ženskih dvojicah sta se v finale prebili Rusinji Jekaterina Makarova in Jelena Vesnina, ki sta s 7:5 in 6:3 odpravili Japonko Kimiko Date-Krumm in Čehinjo Barboro Zahlavovo Strychovo, njuni tekmici bosta Švicarka Martina Hingis in Italijanka Flavia Pennetta, ki sta v polfinalu izločili Zimbabvejko Caro Black in Indijko Sanio Mirza s 6:2 in 6:4.
Reuters