Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
02.08.2014 10:02:06
Deli članek:

Walesa bi rad videl domačo zmago

Reuters

Vrhunec sezone, dirka Po Franciji, je arhiviran, a karavana gre seveda dalje. Konec tedna v San Sebastianu in na Poljskem.

Tisti, ki so jim bolj pri srcu klasike, so se podali na Pirenejski polotok v Baskijo, kjer jih v soboto čaka največja španska enodnevna klasika. Na startu dvesto dvajset in še nekaj kilometrov dolge dirke po slikoviti baskovski pokrajini ne bo manjkalo zvenečih imen. Alejandro Valverde, Peter Sagan, Joaquim Rodriguez, Philippe Gilbert in branilec naslova Tony Gallopin, ki je na Touru dobil dve etapi in kot eden redkih poleg Nibalija nosil rumeno majico. Resda le en dan, pa vendar. Slovenske barve bo v Baskiji zastopal zgolj 22-letni Jan Polanc (Lampre Merida).

Na drugem koncu Evrope, v Poljskem Gdansku, pa se bo v nedeljo začela dirka Po Poljski. Sedemdnevno poganjanje pedal po tej državi bo odprl nekdanji predsednik ter Nobelov nagrajenec Lech Walesa, med 168 kolesarji, ki se bodo podali na pot, pa bosta tudi Jani Brajkovič (Astana) in Luka Mezgec (Giant-Shimano). V središču pozornosti dirke, ki iz leta v leto pridobiva na veljavi, bo seveda domači matador Rafal Majka, Poljaki se namreč nadejajo, da bo po letu 2003 zmaga znova ostala doma.

klasika san sebastian

sobota 2. avgust/219 km
Leto 2013: 1. Tony Gallopin (Fra/RadioShack), 2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar), 3. Roman Kreuziger (Češ/Saxo-Tinkoff)
Favoriti 2014: Alejandro Valverde (Movistar), Peter Sagan (Cannondale), Joaquim Rodriguez (Katjuša), Philippe Gilbert (BMC), Tony Gallopin (Lotto Belisol)
Slovenci na dirki: Jan Polanc (Lampre Merida)

dirka po poljski

3. do 9. avgust/7 etap
Leto 2013: 1. Peter Weening (Niz/Orica GreenEdge), 2. Ion Izagirre (Špa/Euskaltel), 3. Christophe Riblon (Fra/AG2R)
Favoriti 2014: Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), Fabio Aru (Astana), Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp), Moreno Moser (Cannondale), Peter Weening (Orica GreenEdge)
Slovenci na dirki: Luka Mezgec (Giant-Shimano), Jani Brajkovič (Astana)