Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
26.07.2014 22:13:19
Deli članek:

Pero razred zase

Arsen Perić

Mojster iz Dolenje vasi je prevladoval tudi na prvi posamični tekmi za poletno veliko nagrado v Wisli na Poljskem.Svojo prednost pred tekmeci, ki si jo je ustvaril že na petkovih kvalifikacijah, je še nekoliko povečal. Od ostalih Slovencev si je nekaj točk priskakal le še Tomaž Naglič.

Prevc je na napravi v poljskem smučarskem središču, od koder je doma Adam Malysz, s 134,5, 132 in 129,5 metri postavil najdaljše znamke v dveh od treh serij, če štejemo še kvalifikacijsko, ki s je po novih pravilih štela v končni seštevek. Le v prvi seriji včerajšnje tekme je meter daljši skok uspel ob koncu tretjemu Nemcu Andreasu Wellingerju, ki je v drugi nato edini dobil malenkost boljšo oceno od našega asa.

"Vesel sem, da so mi uspeli dobri skoki, kar je dokaz, da smo dobro delali tako na tehniki kot tudi na taktiki. Pomembno pa je, da bom pravi pozimi,"
je za radio Slovenija povedal zmagovalec, za katerega je bila to prva zmaga in celo prve stopničke na poletnih tekmah za veliko nagrado.


Zadovoljen je bil tudi trener Goran Janus, ki pa nad novo formulo tekmovanja ni bil ravno navdušen: "Zelo sem vesel, da je Peter zdržal oba skoka, prikazal formo na visoki ravni. Kar zadeva novi tekmovalni sistem, pa vidimo, kaj se je dogajalo z nekaterimi favoriti prejšnjih let. Treba je biti dober že v kvalifikacijah, saj to veliko prinese. S trenerskega stališča lahko rečem, da nam nov sistem ni všeč oziroma da nismo zanj."


Žrtev novega sistema je bil med drugimi tudi dvakratni olimpijski prvak Kamil Stoch, ki po spodletelem skoku v kvalifikacijah ni imel možnosti za uvrstitev v finalno serijo, čeprav je v prvi seriji za svoj skok prejel tretjo oceno. Drugo mesto na prvi letošnji poletni preizkušnji skakalcev je osvojil Poljak Piotr Zyla (398,5), tretji pa je bil Nemec Andreas Wellinger (392). Tomaž Naglič je osvojil 23. mesto, medtem ko so Robert Kranjec, Matjaž Pungertar, Nejc Dežman in Jurij Tepeš ostali brez finalne preizkušnje. Kranjec je bil 29., Pungertar 30., Dežman 34 in Tepeš na 44. mestu.


"Tako je to v skokih, to sicer videvamo tudi na treningih. Včasih skočiš bolje, včasih slabše. Potrebno bo še trenirati, zdaj gremo domov in se bomo vrgli na delo,"
je še dejal Janus.


Naslednjo tekmo poletne velike nagrade bo 8 in 9. avgusta gostil švicarski Einsideln.