Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ma
ma
04.09.2024 11:30:49
Deli članek:

Američani imajo po osemnajstih letih končno znova finalista

Profimedia

Več kot dvajset let je že minilo od zadnje zmage ameriškega teniškega igralca na odprtem prvenstvu ZDA.

Zgodovinsko gledano so daleč najuspešnejši na domačem turnirju. V odprti eri so ameriški teniški igralci devetnajstkrat dobili turnir v Flushing Meadowsu. Sledijo jim Španci, Avstralci in Švicarji s po šestimi naslovi. A na zadnjem ameriškem slavju se je nabrala že debela plast prahu. Bilo je leta 2003 in bil je Andy Roddick. Vse od takrat čakajo na novega junaka, vse od takrat so na turnirju v Velikem jabolku zmagovali številni, le Američani ne več. Švicar, Argentinec, Španec, Srb, Britanec, Hrvat, Avstrijec in Rus. Američani so bili po drugi strani še najbližje koncu suše, ko sploh še ni bila suša. Že omenjeni Roddick je bil leta 2006 zadnji Američan, ki je zaigral v finalu US Opna. V naslednjih petnajstih letih je bilo četrtfinale maksimalen domet, luč na koncu predora pa se je pokazala šele v zadnjih dveh letih, ko sta se med štiri uvrstila Frances Tiafoe in Ben Shelton. Prvemu je leta 2021 pot v finale preprečil Carlos Alcaraz, drugemu pa lani Novak Đoković.

Đoković in Alcaraz sta letos praznih baterij že sklenila nastope v New York. Nole prvič po letu 2017 ne bo osvojil vsaj enega izmed štirih največjih turnirjev, mu pa v tolažbo ostaja zlata kolajna z iger v Parizu. Alcaraz je po drugi strani dobil Roland Garros in Wimbledon, pa lahko sezono kljub neuspehu v New Yorku označi za zelo uspešno. Če se vrnemo k Američanom, ob odsotnosti drugega in tretjega nosilca so se domačim igralcem vrata še malce bolj odškrnila.

Že zdaj je jasno, da bomo po osemnajstih letih v finalu znova spremljali ameriškega tenisača. V polfinalu se bosta namreč pomerila Frances Tiafoe in rojak Taylor Fritz. Tiafoe je v četrtfinalu pred očmi legendarnega Rogerja Federerja premagal BabyFedererja Grigorja Dimitrova. Fritz je po drugi strani ukrotil Zver(eva), podobno kot v osmini finala Wimbledona je namreč izločil Nemca Alexandra Zvereva.

V finalu bo v vsakem primeru s tribun znova odmevalo "USA! USA! USA!" "To bo super za navijače! In to že zagotavlja, da bo vsaj eden od naju domačinov v finalu," se polfinala proti rojaku veseli tudi Fritz.

Vsake serije oziroma vsake suše bo enkrat konec. Morda že čez nekaj dni, v vsakem primeru pa je enaindvajset let mačji kašelj v primerjavi s 77 leti, kolikor so Britanci čakali na naslednjega domačega zmagovalca Wimbledona, ali 44 let, kolikor so Avstralci čakali na naslednjega domačega zmagovalca grand slama v Melbournu. Andy Murray in Ash Barty sta končala britansko in avstralsko sušo, kdo bo ameriško? Prelestna Morgan Riddle, ki se v teh dneh v teniškem centru Billie Jean King pogosto znajde v objektivu kamer, bo vsekakor stiskala pesti, da bi bil to njen srčni izbranec Fritz.

- ženske, četrtfinale:
Emma Navarro (ZDA/13) - Paula Badosa (Špa/26) 6:2, 7:5;
Arina Sabalenka (Blr/2) - Zheng Qinwen (Kit/7) 6:1, 6:2;

- moški, četrtfinale:
Taylor Fritz (ZDA/12) - Alexander Zverev (Nem/4) 7:6 (2), 3:6, 6:4, 7:6 (3);
Frances Tiafoe (ZDA/20) - Grigor Dimitrov (Bol/9) 6:3, 6:7 (5), 6:3, 4:1, predaja.

Profimedia
Morgan Riddle stiska pesti za srčnega izbranca Taylorja Fritza.