Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
03.09.2024 15:07:24
Deli članek:

Andrej Kraševec: Želim si polfinale v Ljubljani

TS/Sportida

Kapetan slovenske reprezentance, ki je lani v pokalu BJK naredila izjemen uspeh, ko se je uvrstila med štiri najboljše na svetu, o ljubljanskem turnirju in naslednji reprezentančni akciji.

V Ljubljani bo spet dober ženski turnir. Koliko pa tak turnir pomeni za razvoj slovenskega tenisa?
Ogromno. Žal mi je, da ne bo nastopila Kaja Juvan, žal pa mi je tudi, da ne bo nastopila Tamara Zidanšek, ki v svoj program ni uvrstila ljubljanskega turnirja. Nastopila pa bo Veronika Erjavec. Tudi Živa Falkner v tem trenutku igra zelo dobro, Ela Nala Milić se vrača po poškodbi in je vse boljša, tudi Pia Lovrič v zadnjem času kaže veliko. Tu pa so še nekatere mladinke, ki bodo dobile priložnost, da se srečajo z vrhunskimi igralkami. To bo za njih velika izkušnja in priprava za nadaljnjo kariero. Posebna povabila bodo dobile tiste igralke, za katere mislim, da si to zaslužijo.

Pritiskajo na vas?
Da. To je pa vedno. Toda imamo načrt, ki se ga držimo že nekaj let in od tega ne odstopamo. Moram poudariti, da odlično sodelujem s kapetanom mladinskih reprezentanc Markom Porom, tako da imamo smernice, katerih se držimo.

S kakšno uvrstitvijo slovenske igralke v Ljubljani bi bili zadovoljni?
S polfinalom bi bili vsi zadovoljni. Mislim, da je to kar realno. Posebej Veronika lahko na pesku igra res dobro in premaguje igralke, ki so precej višje od nje na lestvici WTA. To bi bilo dobro tudi za zanimanje gledalcev, vemo pa, da Tivoli obišče veliko število ljubiteljev tenisa. Želim si polne tribune in da Slovenke pozitivno presenetijo.

Zelo hitro, 15. in 16. novembra, bo v Velenju kvalifikacijski dvoboj pokala BJK med Slovenijo in Nizozemsko. Kakšno je trenutno stanje?
Dvoboja se že veselim, posebej, ker nam je bil žreb naklonjen. Igramo doma, v Velenju, kjer smo ustvarili lepe spomine. Za Kajo vemo, da si je vzela premor, v prihodnjem tednu pa se bom skušal dobiti z vsemi igralkami. Neuradno naj bi vse najboljše potrdile nastop v reprezentanci, Kaja, Tamara in Veronika. Škoda, ker bo Tamara izpustila ljubljanski turnir, toda ocenila je, da ji menjava podlage iz trde na pesek in spet na trdo ne odgovarja. Tu pa so še mlajše igralke – Ela Nala, Pia in Živa. Katera bo še poklicana v reprezentanco, je seveda odvisno od forme in rezultatov. Lani smo naredili odličen rezultat, ko smo osvojili tretje mesto na svetu. Blizu smo vrha in ne manjka nam veliko, da se spet potegujemo za zaključni turnir pokala BJK. Imamo veliko možnosti, da premagamo Nizozemsko.

Pred osmimi leti ste začeli iz ničle in prišli med štiri na svetu. Zagotovo si ne želite, da bi spet padli na teniško obrobje?
Seveda ne. Naredili bomo vse, da za reprezentanco nastopijo najboljše. Še vedno sta Tamara in Kaja vodilni igralki, Veronika pa ne zaostaja veliko. Te tri igralke lahko premagajo tudi precej višje rangirane tekmice na lestvici WTA. Želim pa si, da bi mlajše hitreje napredovale oziroma nekaj pokazale, da bi jih lahko priključili reprezentanci.

Pri moških ima Slovenija dva obetavna mlada igralca, Žigo Šeška in Svita Suljića. Kaj pa pri dekletih?
Živa in Pia še nista stari, Ela Nala je zadnje leto mladinka, potem je tu še obetavna Alja Senica, za ostale pa je morda še prehitro govoriti. Imamo pa seveda zelo mlado reprezentanco, tako da strahu ni. Pred nami je svetla prihodnost.

Imamo v Sloveniji dovolj dobrih trenerjev za učenje mladih?
Težko komentiram strokovnost. Moramo vedeti, da so vse slovenske igralke zrasle v Sloveniji, kar pomeni, da imamo dobro stroko. Tako kot v vsakem športu pa imamo trenerje, ki temu niso dorasli. V zadnjih letih pa imajo pri razvoju igralca ali igralke prevelik vpliv starši. To je velika napaka. Dokler se to ne bo spremenilo, je lahko velik problem to, da starši trenerju določajo treninge in turnirje. To je vmešavanje v strokovni del, za katerega ni podlage.