900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 05.07.2021 21:12:24

Đoković do četrtfinala z jubilejem, Bartyjeva pa prvič v Wimbledonu

Reuters
Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković si je na teniškem turnirju za grand slam v Wimbledonu zagotovil četrtfinale, potem ko je v osmini finala brez težav ugnal Čilenca Christiana Garina. Za Đokovića je bila to jubilejna 50. uvrstitev v četrtfinale na turnirjih za grand slam. Prvič pa si je četrtfinale v Wimbledonu priigrala Avstralka Asleigh Barty.

"Samozavest je zelo visoka po zmagi v Parizu. Bilo je težko, imel sem dva dvoboja s petimi nizi v drugem tednu, toda po drugi strani mi je dalo krila. Zdaj se počutim vse bolje, vsakič, ko preskočim oviro, sem bolj samozavesten," je skrivnost uspeha skušal pojasniti srbski zvezdnik. Če bo uspešen do konca, bo izenačil rekord z 20. lovoriko na velikih turnirjih, obenem pa bo imel v rokah še šesto zmago v Wimbledonu. Bo pa še za korak bližje koledarskemu grand slamu z vsemi štirimi osvojenimi turnirji v enem letu, kar je nazadnje uspelo Rodu Laverju leta 1969.

A kljub današnji zmagi se ne želi obremenjevati s tem, ali si že zasluži naziv "najboljši vseh časov". "Počutim se počaščenega, vesel sem, da lahko soustvarjam zgodovino športa. Po drugi strani pa to ne bo spremenilo moje športne poti in vsakdanje rutine. Če se bom začel posvečati tem razpravam, me bodo zanesljivo iztirile."

Đokovićev naslednji tekmec bo Madžar Marton Fucsovics, ki je ugnal petega nosilca Rusa Andreja Rubljova s 6:3, 4:6, 4:6, 6:0, 6:3. Fucsovics je poskrbel za zgodovinski uspeh madžarskega tenisa, saj je postal šele tretji igralec te države in prvi po dolgih 73 letih z uvrstitvijo v wimbledonski četrtfinale. Pred njim je to uspelo Beli von Kehrlingu leta 1929 in Jozsefu Asbothu 1948.

V četrtfinalu so se mu pridružili še Rus Karen Hačanov po zmagi nad Američanom Sebastianom Kordo s 3:6, 6:4, 6:3, 5:7, 10:8, deseti nosilec Kanadčan Denis Shapovalov, ki je ugnal osmopostavljenega Španca Roberta Bautisto Aguta s 6:1, 6:3, 7:5, ter sedmi nosilec Italijan Matteo Berrettini, ki ni imel večjih težav z Belorusom Ilijo Ivaško (6:4, 6:3, 6:1).

V ženski konkurenci pa je prva nosilka Ashleigh Barty prvič v karieri dosegla četrtfinale v Wimbledonu. Za napredovanje je Avstralka premagala zmagovalko Pariza Čehinjo Barboro Krejčikovo s 7:5, 6:3. Njena naslednja tekmica bo zmagovalka obračuna med še eno Avstralko Aljo Tomljanovic in Britanko Emmo Raducanu.



"Presrečna sem. Če pogledam na ta uspeh kot na stopničko v karieri, je to naslednji korak, spet sem nekaj naredila prvič. Zdaj me čaka nov scenarij, nova situacija in veselim se že, da se bom spopadla z njo," je dejala 25-letna Avstralka.

Uspešnejša kot Krejčikova je bila njena rojakinja, osma nosilka Karolina Pliškova, ki je s 6:2, 6:3 premagala Rusinjo Ljudmilo Samsonovo. Napredovala je tudi druga nosilka, Belorusija Arina Sabalenka je premagala Kazahstanko Jeleno Ribakino s 6:3, 4:6, 6:3.

Tako kot Krejčkikova pa je tekmovanje danes končala tudi sedma nosilka. Poljakinjo Igo Swiatek je premagala Tunizijka Ons Jabeur s 5:7, 6:1, 6:1. Tudi tunizijska igralka je danes premikala mejnike, saj je postala prva igralka te države z uvrstitvijo v četrtfinale Wimbledona.

Angelique Kerber, zmagovalka tega turnirja pred tremi leti, pa je tokrat prišla v četrtfinale kot 25. nosilka. To je obenem njena prva uvrstitev med osmerico najboljših na grand slamih po tej zmagi leta 2018. Premagala je Coco Gauff s 6:4, 6:4.

"Uživam v vsakem trenutku, ko sem tukaj. Vesela sem, da lahko igram pred vami, zame je ta turnir nekaj čarobnega," je po zmagi navijačem dejala prvakinja Wimbledona 2018.

Članki iz rubrike