Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 03.07.2021 23:10:21

Janja Garnbret pred OI v Tokiu osvojila še Villars

Martin Metelko
Janja Garnbret je zmagala na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Villarsu v Švici. Prva slovenska zvezdnica vertikale je vpisala četrto zmago v tej sezoni, kar je odlična popotnica za olimpijske igre v Tokiu, na katerih bo glavna slovenska kandidatka za zlato odličje.

"Prvi vtisi po tekmi so super. Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje na tekmi preplezala vse štiri smeri. Se mi zdi, da je bil res perfekten vikend. Sem 'ful' uživala, počutila sem dobro," je bila v prvi izjavi zadovoljna Garnbretova.

"Smer v finalu iskreno povedano ni bila težka. Je bila kar lahka. Seveda se glava malo poigra s tabo, ko veš, da je tekmovalka pred tabo splezala smer. Tako da sem bila malce nervozna, ampak potem, ko sem začela smer, mislim, da sem plezala tekoče, bila sem res zbrana, hotela sem uživati v vsakem gibu in nisem smela narediti nobene napake, ker si jo v taki smeri ne smeš privoščiti," je še dodala.

"Sem res zadovoljna s celotno tekmo, tudi s hitrostjo, saj sem osvojila svoj osebni hitrostni rekord, prvič sem šla pod osem sekund, v težavnosti pa sem dobila še eno potrditev, kar se mi zdi odlična popotnica za Tokio. Sem pa zelo zadovoljna z vsemi tekmami letos in grem v Tokio res samozavestna," je še dodala.

Od osmih finalistk tekme v Villarsu je bila polovica Slovenk. Vita Lukan je osvojila peto mesto, Lučka Rakovec in Mia Krampl, ob Garnbretovi druga slovenska predstavnica na OI, pa sta slovenske nastope v finalu zaokrožili na sedmem in osmem mestu.

Garnbretova je na tekmi zmagala z impresivno predstavo štirih osvojenih vrhov, v kvalifikacijah, polfinalu in finalu. Vrh je v finalu osvojila tudi Italijanka Laura Rogora, a je Garnbretovi pripadlo prvo mesto na podlagi boljšega dosežka v prejšnjih krogih. Tretje mesto je pripadlo Američanki Natalii Grossman.



Lana Skušek je tekmo končala na 11. mestu, Lucija Tarkuš je vpisala 14. dosežek, Tjaša Slemenšek je slovenske nastope v ženskem polfinalu zaokrožila na 22. mestu. Trije slovenski tekmovalci so nastopili tudi v moškem polfinalu. Še najbolje se je odrezal Domen Škofic s 15. mestom, Martin Bergant in Luka Potočar sta bila s 24. oziroma 25. mesto na repu polfinala. Milan Preskar in Žiga Zajc sta tekmovanje sklenila v kvalifikacijah.

Garnbretova je pred olimpijskimi igrami v res izjemni formi. V Innsbrucku minuli konec tedna je zmagala tako v težavnosti kot v balvanih, na uvodni tekmi sezone v Meiringenu je bila najboljša v balvanih. V Salt Lake Cityju je balvansko tekmo končala na drugem mestu.

Dvaindvajsetletnica je števec zmag v svetovnem pokalu premaknila na številko 30. V Villarsu je osvojila svojo 17. zmago v težavnosti, ob tem ima še 13 zmag v balvanih.

Dosežek Garnbretove je še toliko bolj impresiven, upoštevajoč dejstvo, da je v petek kot edina Slovenka nastopila tudi v osmini finala tekme v hitrosti ter s 13. dosežkom še za dve mesti popravila svojo najboljšo uvrstitev v tej disciplini.

Garnbretova bo v skladu z načrtom izpustila naslednji tekmi svetovnega pokala v težavnosti, ki bosta v Chamonixu in Brianconu. "Glede na to, da sem trenutno v življenjski formi v težavnosti, bom tekmi težko izpustila, a je to nujno potrebno. Veselim se, da bom zadnje tri tedne pred odhodom na OI lepo doma, da bom trenirala, pilila detajle, tako da se že veselim odhoda v Tokio in nastopa na OI," je še dejala najboljša slovenska športna plezalka.

Članki iz rubrike