matej-tonin Svet24.si

NSi 30 let osamosvojitve obeležila s krajo?

medved Svet24.si

Pogrizel ga je po vratu in trebuhu

marjan dikaucic dz1 Reporter.si

Janši je za pravosodnega ministra dovolj dober ...

portugalska-ladjica Svet24.si

FOTO: Zaradi pošastnih portugalskih ladjic se ...

635640890416521334_damjan_zugelj Necenzurirano

Kaj se dogaja na uradu za boj proti pranju denarja...

_02A5805 Odkrito.si

STROKOVNJAK ODGOVARJA: Odvečna maščoba na bokih!

fashion 2 Najstnica.si

Anamaria Goltes uživa na hrvaški obali

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 16.03.2021 09:00:46

S tem pripomočkom boste postali prava piknik zvezda

Marsikomu se v zimskem času, ko so dnevi kratki, zaradi hladnega in mokrega vremena pa se raje zadržujemo v notranjih prostorih, že toži po druženju v naravi ob dobri hrani. Da boste dobro pripravljeni na odprtje sezone piknikov, si vse potrebno priskrbite že prej. Nikoli namreč ne veste, kdaj se bodo pokazali prvi sončni žarki.

Ker je letošnje leto že samo po sebi posebno, se na poseben način lotite tudi vaših kulinaričnih specialitet, ob katerih boste z družbo uživali ob lepih dneh. Kot nalašč bo za to primerna hrana izpod peke, ki je pravi hit med sladokusci in kulinaričnimi navdušenci.

Peka oz. sač je ena redkih ohranjenih posod za pripravo prave tradicionalne kuhinje v Bosni in Hercegovine, nekaterih delih Hrvaške, Črne gore in Srbije. Pravzaprav je predhodnica današnjih pekačev, z njo pa na zelo preprost način pripravimo okusne kreacije, ki so tudi pri nas priljubljene še danes. Pod segretim železnim pokrovom, ki ga pokrivata žerjavica in pepel, so včasih pekli burek in kruh, danes pa se pod peko navadno znajdejo veliki kosi mesa, pa tudi ribe, ki pa jih praviloma spremljata še krompir in zelenjava, ki poskrbita za sočen in okusov poln obrok.

svinjina

Priprava hrane izpod peke je lahko popolnoma preprosta

Tradicionalno velja, da sta za pripravo hrane izpod peke potrebna velika železna posoda in veliko kurišče, ureditev prostora pa navadno zahteva kar nekaj truda in priprave. A ni treba, da je tako. Za odlično pečeno hrano izpod peke ne potrebujete velikega gorišča in težke železne posode. Enostavna rešitev, s katero bo priprava izvrstnih jedi izpod peke izjemno preprosta, je električni sač, ki ga lahko postavimo praktično kamorkoli. Tako bo več kot dobrodošel na piknikih, vrtnih zabavah ali poletnih kosilih na terasi, lahko pa ga vzamemo tudi s seboj na kampiranje. Uporabimo ga lahko tudi kot običajno pečico za peko najrazličnejših jedi. Piščanec, teletina, hobotnica, svinjska rebra, zelenjava in celo pica … Kaj se bo znašlo pod peko, je popolnoma stvar naše domišljije.

podpeka

Na spodnjem posnetku si poglejte, kako z električnim sačem pripravimo okusno svinjino izpod peke, ki bo zagotovo navdušila vso družino:

Svoj električni sač, s katerim boste zagotovo postali prava zvezda letošnje sezone piknikov, si priskrbite z naročilom na https://www.podpeka.si/shop/.

Galerija

Članki iz rubrike