favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

(pk)
(pk)
0 16.03.2021 11:43:15

V atletiko ga je zvabil varnostnik

Jernej Demšar
USC
Filip Jakob Demšar je najboljši slovenski sprinter na visokih ovirah zadnjega obdobja. Tekel je v finalu študentskega prvenstva ZDA, šel prek kvalifikacij in na koncu zasedel šesto mesto.

Demšar je s šestim mestom v teku na 60 metrov z ovirami dosegel uspeh kariere. S 7,74 sekunde je izenačil osebni rekord, ki ga je dosegel dan prej v kvalifikacijah, in stotinko zaostal za slovenskim za mlajše člane, ki ga drži Damjan Zlatnar (24. 2. 1999 v Atenah). Študentski prvak je s časom 7,51 postal Damion Thomas.

"Za stotinko se mi je ponovno izmuznil državni rekord, a sem zelo zadovoljen s šestim mestom med vsemi študenti v ZDA. Start ni bil najboljši, tu se je skrivala še kakšna stotinka. Drugi del sem odtekel zelo dobro. Pred nastopom sem bil kar nervozen, a sem se do starta uspel dobro osredotočiti na nastop," je povedal Demšar, ki študira fiziko (obiskuje drugi semester drugega letnika) v mestu Columbia na Univerzi Južne Karoline.

V času epidemije se je vrnil v Slovenijo in študiral na daljavo, pred zimsko sezono pa je ponovno odpotoval čez lužo. "V času zimske sezone sem normalno treniral in tekmoval. Še vedno večina predavanj poteka na daljavo, vsak teden pa se moramo testirati," je povedal Demšar, ki je imel tudi normo za nastop na nedavnem dvoranskem evropskem prvenstvu, a prav zaradi finala NCAA in logističnih težav, ki jih povzroča epidemija, ni odpotoval na Poljsko.

Judo in košarka

S športom se je začel ukvarjati že pri treh letih. Začel je z judom, ki ga je obiskoval kar osem let, nato se je v začetku najstniških let preizkusil v košarki, nato še v akrobatiki, v atletiko pa je zašel povsem po naključju. "Že v osnovni šoli sem bil vedno hiter, brez atletskega treninga sem zmagoval na tekmah in krosih. Enkrat me je med športno vzgojo videl varnostnik, ki je bil nekoč atlet, in me vprašal, pri kom treniram. Ko sem mu razložil, da ne treniram atletike, mi je dejal, da bi bilo vredno poskusiti. Takrat sem prvič začel razmišljati o tej možnosti," se danes otroških let spominja 20-letni Ljubljančan.

Misel je dozorevala nekaj let, ko se je odločil, da bo poskusil. Poklical je trenerja Alberta Šobo, današnjega predsednika strokovnega sveta na Atletski zvezi Slovenije, in začela sta sodelovanje, ki traja še danes: "V začetku nisem bil prav zagret, nisem razmišljal, da bi se resno posvetil športu, sčasoma pa se je to spremenilo. Tudi v ovire sem se preusmeril povsem po naključju, ko na ekipni tekmi ni bilo nobenega kandidata, jaz pa nimam težav z preizkušanjem novih stvari. Gre za dinamično disciplino, ki mi je hitro postala všeč."

Z usklajevanjem šole in treningov nikdar ni imel težav in tako je še danes. Po končani Gimnaziji Bežigrad se je odločil za študij v ZDA. "Konkurenca je igrala bistveno vlogo pri odločitvi. Zdaj na univerzi treniram z dvema fantoma, ki imata boljši osebni rekord od mene. Tako že treniram v dobri konkurenci, na tekmah pa je še toliko boljše. To sem v Sloveniji pogrešal. Študij je trenutno v drugem planu," je razložil večkratni državni prvak tako v dvorani kot na prostem, ki je pred dvema letoma kot 18-letnik debitiral tudi na velikem članskem tekmovanju, ko je nastopil na dvoranskem evropskem prvenstvu v Glasgowu.

Zaveda se, da je rezerv še dovolj, še posebej v tako tehnični disciplini, kot je tek čez ovire. "Nikoli nisi perfekten. Trenutno se posvečam odrivni nogi, da jo za oviro čim prej spravim naprej. Vse hitrejši postajam, in če odrivne noge ne postaviš naprej, je razdalja med ovirami prekratka in ne moreš dobro odteči. Če poenostavim, se posvečam temu, da med ovirami še hitreje tečem. Je pa pri prehodu ovir še veliko stvari, ki se jih da izboljšati, prav tako pri hitrosti in psihični pripravljenosti. Predvsem zadnje se mi zdi pomembno in temu namenjam veliko pozornosti. Pri teku na 60 metrov je pet ovir, pri teku na 110 metrov je deset ovir in prav toliko možnosti, da gre kaj narobe. Nikdar ne boš z vsemi prehodi zadovoljen," je razložil Demšar, ki se je v lanski sezoni preizkusil tudi v teku na 400 metrov z ovirami. Šlo je bolj za šalo, a je odtekel odlično in ne izključuje možnosti, da se bo v prihodnje posvetil tudi tej razdalji.

S trenerjem Šobo, s katerim v času, ko je v ZDA, sodelujeta na daljavo, načrtujeta vrhunec poletne sezone v začetku julija, ko bo v norveškem Bergnu na sporedu evropsko prvenstvo za mlajše člane: "To bo zame vrhunec sezone, za katerega želim biti vrhunsko pripravljen."

Demšar ima z velikih tekmovanj v mlajših kategorijah precej izkušenj. Že leta 2016 je nastopil na evropskem prvenstvu za mlajše mladince, leto pozneje je bil na svetovnem prvenstvu za mlajše mladince v Nairobiju v teku na 110 metrov z ovirami odličen deseti, leta 2018 je na svetovnem prvenstvu za mladincev v isti disciplini v Tampereju osvojil 18. mesto, leta 2019 pa na evropskem prvenstvu za mladince v Borasu ponovno 10. mesto.

Članki iz rubrike