Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 30.01.2020 13:26:21

Federer zapravil priložnost, Đoković nato brez milosti!

Profimedia
Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković, drugi nosilec odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, je prvi finalist turnirja, ki ga je do zdaj osvojil že sedemkrat.

V današnji poslastici dneva je po dveh urah in 18 minutah igre s 7:6 (1), 6:4 in 6:3 premagal Švicarja Rogerja Federerja, tretjega nosilca.

Đoković je v dozdajšnjih 49 obračunih proti Švicarju slavil 26-krat, na turnirjih za grand slam pa je Federer nazadnje zmagal leta 2012 na "sveti travi" v Wimbledonu. Po današnjem jubilejnem, 50. medsebojnem dvoboju je statistika še bolj na strani srbskega zvezdnika.

Federer je sicer na presenečenje ljubiteljev tenisa izjemno začel dvoboj in že na uvodu v drugi igri tekmecu odvzel servis, nato povedel tudi s 4:1. Švicar je imel potem na voljo tri žogice za nov odvzem servisa, a se je srbski zvezdnik ubranil in znižal na 2:5.

Pri vodstvu s 5:3 je Federer serviral za prvi niz, a se je Đoković vrnil v igro in predvsem na račun neizsiljenih napak Fedexa izenačil na 5:5. Odločala je podaljšana igra, ki pa je bila povsem v znamenju Srba, ki si je priigral pet zaključnih žogic za niz in po 61 minutah igre izkoristil prvo.

V preostalih dveh nizih Đoković ni pokazal milosti in je zanesljivo dobil še 27. dvoboj s poškodovanim švicarskim asom, o katerem so se nekaj ur pred dvobojem pojavili dvomi, ali bo zaradi težav z zdravjem sploh lahko zaigral ali ne. A 38-letni veteran, ki je doslej v dolgoletni karieri predal le štiri dvoboje, je stisnil zobe in se pojavil na igrišču.

"Spoštovanje Rogerju, da je prišel na igrišče, ko je bil očitno poškodovan in niti blizu svoje ravni v smislu gibanja po igrišču. A začel je zelo dobro in bil sem zelo živčen. Zame je bilo zelo pomembno, da sem osvojil prvi niz. Psihično sem se za tem nekoliko sprostil," je dejal branilec naslova po zmagi, s katero se je prebil v svoj 26. finale na turnirjih velike četverice.

Đoković se bo za svoj rekordni osmi naslov na prvem turnirju za grand slam v sezoni pomeril z boljšim iz polfinala med petim in sedmim nosilcem, Avstrijcem Dominicom Thiemom in Nemcem Alexandrom Zverevom.



Če bo Đoković, ki je dobil vse finalne dvoboje v Melbournu do zdaj, potreboval še dodatno motivacijo za 17. grand slam v karieri, jo lahko najde v dejstvu, da mu nedeljska zmaga v finalu spet prinaša tudi prvo mesto na lestvici ATP, potem ko je prvi igralec sveta Španec Rafael Nadal izpadel v četrtfinalu.

V ženskem delu se bosta za naslov pomerili 14. nosilka Američanka Sofia Kenin in nepostavljena Španka Garbine Muguruza. Najprej je 21-letna v Moskvi rojena Keninova priredila presenečenje in izločila prvo igralko sveta domačinko Ashleigh Barty; po uri in 45 minutah igre je slavila s 7:6 (6) in 7:5.

Nato pa se ji je v finalu pridružila še Garbine Muguruza. Nepostavljena Španka je za še eno presenečenje dneva s 7:6 (8) in 7:5 premagala četrto nosilko, Romunko Simono Halep.

Izidi, Melbourne, OP Avstralije:
 polfinale, moški:
Novak Đoković (Srb/2)  Roger Federer (Švi/3) 7:6 (1), 6:4, 6:3;

 ženske:
Sofia Kenin (ZDA/14)  Ashleigh Barty (Avs/1) 7:6 (6), 7:5;
Garbine Muguruza (Špa)  Simona Halep (Rom/4) 7:6 (8), 7:5.

Članki iz rubrike