Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 29.01.2020 15:24:21

Od Melbourna se poslavlja prvi igralec sveta

Reuters
Avstrijski teniški igralec Dominic Thiem, peti nosilec odprtega prvenstva Avstralije, prvega grand slama v sezoni, je na osrednjem igrišču Roda Laverja priredil presenečenje in izločil številko 1, Španca Rafaela Nadala. Thiem je po štirih urah in desetih minutah igre v četrtfinalu zmagal s 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6 in 7:6 (6).

Glavni obračun dneva je na osrednjem igrišču Roda Laverja pripadel dvoboju med številko 1 Nadalom in 5 Thiemom. Avstrijski tekmec je odlično začel in po podaljšani igri dobil uvodni niz. V drugem je imel Thiem predčasno priložnost za vodstvo z 2:0 v nizih, a je ni izkoristil in igralca sta se spet pomerila v podaljšani igri.

Thiem je dobre predstave nizal tudi v podaljšku in povedel s 4:0, preden je Nadal prišel do prve točke. Nato je Španec zaigral precej bolje, izenačil na 4:4, a to je vse, kar mu je uspelo v drugem nizu, ki ga je dobil Thiem. Tudi v tretjem je povedel s 4:3 v igrah, nato pa je prvi igralec sveta dobil tri igre zaporedoma in dobil niz s 6:4.

V četrtem je bolje začel Nadal, ki sicer že deset let ni dobil turnirja v Melbournu, nato pa je Thiemu uspel odvzem servisa in je povedel s 3:1, nato s 5:3. Nadal je zatem dobil igro na svoj servis, Thiemu, ki je serviral ne le za niz, temveč tudi za preboj v polfinale, pa so se močno zatresla kolena in je dopustil tekmecu, da mu je odvzel servis za izenačenje na 5:5. Naredil je tri neizsiljene napake in eno dvojno pri začetnem udarcu.

Po 6:6 je še tretjič odločala podaljšana igra in še tretjič jo je dobil Thiem za svoj prvi polfinale v Melbournu. V podaljšani igri je Thiem povedel s 5:2, nato s 6:4 in si spet priigral dve zaključni žogi. Prva je končala v mreži, tudi drugo je zapravil, tako da je Nadal izenačil na 6:6. A Thiem je bil v podaljšani igri spet boljši in si priigral prvi polfinale na peti celini.

"Skušal sem le ostati v igri. Ko serviraš proti Rafi za polfinale Melbourna, je to psihično velik zalogaj. Kot je rekel že Roger (Federer, op. STA), boril sem se z lastnimi demoni. Enostavno sem preveč hitel, spreminjal sem taktiko, ki mi je prinesla rezultat in to je bilo narobe," je na igrišču v pogovoru z Johnom McEnroejem po zmagi dejal Thiem.

"Prvič mi ni uspelo končati dvoboja, a k sreči sem delo končal v podaljšani igri," se je nasmehnil avstrijski igralec in dodal: "Danes imam občutek, da sem imel srečo ob pravem trenutku ... To je potrebno, saj je Nadal eden najboljših igralcev vseh časov. Vedno potrebuješ tudi malo sreče, da ga premagaš."

Za vstop v finale se bo 26-letni Avstrijec, ki si je priigral prvi polfinale v Melbournu, pomeril s sedmim nosilcem, 22-letnim Nemcem Alexandrom Zverevom.



Zverev je danes v prvem četrtfinalu dneva z 1:6, 6:3, 6:4, 6:2 premagal Švicarja Stana Wawrinko in se prvič v karieri prebil v polfinale katerega od turnirjev velike četverice.

V drugem polfinalu bosta loparja prekrižala Švicar Roger Federer in Srb Novak Đoković, ki se bosta pomerila še 50. v karierah.

Polfinale sta si danes v ženskem delu turnirja priigrali Španka Garbine Muguruza in Romunka Simona Halep.

Potem ko se je najprej Halepova zlahka, po manj kot uri igre z zmago nad Estonko Anett Kontaveit dvakrat s po 6:1 prebila v polfinale, se ji je po drugem četrtfinalu dneva pridružila še Muguruza.

Dvaintrideseta igralka z lestvice WTA, nekdanja številka 1 in zmagovalka dveh turnirjev za veliki slam, je s 7:5 in 6:3 izločila Rusinjo Anastazijo Pavljučenko, sicer 30. nosilko.

Med slovenskimi igralci je na delu le še Živa Falkner. Skupaj z Britanko Matildo Mutavdzic je v boju za polfinale dvojic mladinskega turnirja s 6:3 in 6:1 premagala Romunko Fatimo Ingrid Amartho Keita in Izraelko Shavit Kimchi.

Falknerjeva se bo s svojo britansko partnerko v polfinalu pomerila z ameriško navezo Savannah Broadus - Elizabeth Coleman.

Značke: tenis, avstralija

Članki iz rubrike