hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
1 28.01.2020 14:20:20

Đoković do medsebojnega obračuna z načetim Federerjem

Reuters
Roger Federer in Novak Đoković sta se uvrstila v polfinale odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Švicar je v polfinale napredoval po zmagi nad Američanom Tennysom Sandgrenom s 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8), 6:3, Srb pa je bil s 6:4, 6:3, 7:6 (1) boljši od Kanadčana Miloša Raonića.

V četrtek se bosta Federer in Đoković pomerila še 50-ič v bogatih športnih karierah. Srb je v dozdajšnjih 49 obračunih proti Švicarju slavil 26-krat, na turnirjih za grand slam pa je Federer nazadnje zmagal leta 2012 na "sveti travi" v Wimbledonu. Jubilejni medsebojni dvoboj bo na sporedu v četrtek zjutraj po slovenskem času.

Dvaintridesetletni Srb se je v četrtfinalu s Kanadčanom črnogorskih korenin mučil predvsem pri izkoristku priložnosti za odvzem servisa. V prvem nizu je izkoristil šele deveto, a je ta prišla za zmago v prvem nizu. V nadaljevanju je drugi nosilec dokazal, zakaj velja za enega najboljših igralcev pri vračanju začetnih udarcev. Kljub močnim izstrelkom Raonića je v četrti igri drugega niza znova prišel do brejka za vodstvo z 2:0.

V tretjem nizu je Raonić igral bolje, a pravega odgovora na Đokovićevo igro kljub njegovim težavam z očesnimi lečami v zaključku ni imel. Srb je po podaljšani igri prišel še do desete zmage v prav toliko medsebojnih dvobojih in se še osmič uvrstil v polfinale OP Avstralije.

Đoković se je sprva zelo čustveno poklonil umrlemu zvezdniku svetovne košarke Kobeju Bryantu, nato pa je strnil misli po zmagi nad Raonićem in o prihajajočem obračunu s Federerjem dejal: "Na igrišču sem se počutil odlično. Proti Milošu sem vedel, da moram vrniti čim več žog in dobro servirati, da ne bi sam zašel v težave. Rogerja spoštujem za vse, kar je storil za naš šport. Je eden od dveh mojih največjih tekmecev in brez njiju ne bi bil na tej točki svoje kariere. Upam, da bom prišel vsaj do ene priložnosti za zmago proti Rogerju. Naj zmaga najboljši."


Federer se je v primerjavi s Srbom bolj mučil s svojim tekmecem. Po sicer zelo dobri igri in zmagi v prvem nizu je 38-letnik popustil in Američanu Sandgrenu, ki je v Melbournu igral odlično, dopustil izenačenje na 1:1. V tretjem nizu si je zaradi preklinjanja prislužil celo opomin glavne sodnice Srbkinje Marijane Veljović.

Nekaj trenutkov pozneje je poskrbel še za zaskrbljenost svojih navijačev, ko je zaprosil za zdravniško pomoč. Videti je bilo, kot da po nekaj fizično zahtevnih dvobojih proti Avstralcu Johnu Millmanu in Madžaru Martonu Fucsovicsu ne bo zdržal novih naporov v Melbournu.

Drame še ni bilo konec, saj je bil v četrtem nizu tik pred porazom, a ga je v igro vrnil kar Sandgren sam, ko je v svojem drugem četrtfinalnem obračunu na turnirjih velike četverice zapravil sedem priložnosti za zmago. V podaljšani igri je 28-letnik iz Tennesseeja vodil s 6:3, vendar se je Federer rešil in nato izkoristil drugo priložnost za izenačenje v nizih na 2:2.

Šestkratni zmagovalec grand slama v Melbournu je v petem nizu igral precej bolje in v šesti igri prišel do drugega odvzema servisa v dvoboju za vodstvo s 4:2. Prednost brejka je bila dovolj, da se je v 1512. obračunu v karieri še 15-ič uvrstil v polfinale OP Avstralije.

"Včasih moraš imeti tudi srečo. V teh sedmih priložnostih za zmago tekmeca nimaš vedno vsega pod nadzorom. Morda je videti tako. Upal sem, da ne bo dosegel točke in da se morda lahko vrnem. Igral je svojo igro, sam pa sem imel srečo. Po četrtem nizu sem se počutil bolje in na srečo dosegel odločilni brejk. Te zmage si nisem zaslužil, a še vedno stojim," je dejal Federer, ki se je ves čas tekme ukvarjal z bolečinami.

"V svoji karieri sem igral veliko tenisa. Začutil sem bolečine v preponi in moral zaprositi za zdravniško pomoč. Nikoli ne želim poklicati zdravnika na igrišče, saj s tem tekmecu pokažem slabost. Na srečo sem odšel z igrišča ob težavah s prepono, saj tako nihče ne ve, kaj je pravzaprav narobe," je še o svojih težavah spregovoril Federer.

Znan je prvi polfinalni obračun med ženskami. Za finale se bosta v zgornji polovici žreba pomerili Američanka Sofia Kenin, ki se je po zmagi nad Tunizijko Ons Jabeur s 6:4, 6:4 prvič prebila v polfinale turnirja grand slam, in prva nosilka Ashleigh Barty, ki je bila na veselje domačih privržencev tenisa boljša od sedme nosilke Petre Kvitove s 7:6 (6), 6:2.

V članski konkurenci so slovenski igralci končali nastope na prvem turnirju velike četverice v sezoni. Andreja Klepač je skupaj s Francozom Edouardom Rogerjem-Vasselinom izgubila v osmini finala v mešanih dvojicah na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Od slovensko-francoske naveze sta bila s 6:3, 4:6, 10:8 boljša Tajvanka Latisha Chan in Hrvat Ivan Dodig.

Med mladinkami je v drugem krogu obstala tudi Pia Lovrič, ki jo je s 6:3, 7:5 premagala druga nosilka, Američanka Robin Montgomery. Lovričeva se je s Francozinjo Julie Belgraver poslovila tudi v osmini finala med dvojicami. S 6:2, 4:6, 11:9 sta bili boljši Filipinka Alexandra Eala in Indonezijka Priska Madelyn Nugroho.

Uspešnejša pa je bila druga Slovenka Živa Falkner. Skupaj z Britanko Matildo Mutavdzic sta premagali madžarsko-nemško navezo Amarissa Kiara Toth/Eva Lys s 3:6, 6:2, 10:7 in se uvrstili med najboljših osem. V boju za polfinalno vstopnico mladinskega turnirja se bosta pomerili z Romunko Fatimo Ingrid Amartho Keita in Izraelko Shavit Kimchi.

Značke: tenis, turnir, avstralija

Članki iz rubrike