mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 29.01.2020 09:59:03

AFERA se je RAZPLETLA! Vrhovno sodišče ugodilo ODŠKODNINSKEMU ZAHTEVKU slovenske vrhunske športnice! Dobila bo ...

www.alesfevzer.com
Nekdanja uspešna slovenska padalka Irena Avbelj, ki so jo avgusta lani v letalskem muzeju v kalifornijskem Riversidu sprejeli v mednarodno hišo slavnih padalcev, je v sporu proti državi dalo prav tudi vrhovno sodišče.

Vrhovno sodišče je po poročanju Dnevnika zavrnilo zahtevek državnega odvetništva po reviziji postopka, v katerem si je nekdanja vrhunska športnica Avbljeva po strahotni nesreči na evropskem prvenstvu v Kikindi leta 2011 od države priborila odškodnino in rento zaradi posledic nesreče. Država si je s tem nakopala še dodatnih dva tisoč evrov stroškov.

Avbljevi je na EP 2011 zatajilo padalo, strmoglavila je na tla in za las ušla smrti. A s hudimi poškodbami, zaradi katerih je morala opraviti 18 operacij, pa še danes čuti posledice. Avbljeva je bila takrat uslužbenka Slovenske vojske in na podlagi dveh ukazov njenih nadrejenih se je sicer civilnega tekmovanja tudi udeležila.

Leta 2014 je proti ministrstvu za obrambo vložila odškodninsko tožbo zaradi poškodbe pri delu in upala na poravnavo, na katero pa ministrstvo ni pristalo. Nato je stekel postopek in Avbljeva je bila pri tem uspešna, njeno zmago v boju za odškodnino je novembra lani potrdilo tudi višje sodišče.

Avbljevi je tako pripadalo 75.000 evrov odškodnine in slabih 500 evrov mesečne rente, poroča Dnevnik. Po grobih izračunih se je vmes nabralo še za 25.000 evrov zamudnih obresti. Sodba je postala pravnomočna, je pa državno odvetništvo na vrhovno sodišče vložilo še zahtevek za revizijo postopka.

Vrhovno sodišče je revizijo sicer dopustilo, vrhovni sodniki pa so jo pred nekaj dnevi v celoti zavrnili. "Do poškodbe tožnice je prišlo v njenem delovnem času, poškodba je bila posledica nesreče pri delu," so nedvoumno zapisali vrhovni sodniki in dejstvo, da je šlo za civilno tekmovanje, ocenilo kot 'nepomembno',« še piše Dnevnik. Odločitev je senat dveh sodnic in treh sodnikov sprejel soglasno.

Nekdanja telovadka, plavalka in potapljačica iz Ljubljane, ki je največje sledi pustila v padalstvu in paraskiju, je na največjih civilnih in vojaških mednarodnih tekmovanjih na svetu in v Evropi osvojila kar 20 odličij zlatega, 11 srebrnega in šest bronastega leska.

Članki iz rubrike