Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

bm
bm
0 22.01.2020 13:56:28

Niso vsi v Avstraliji: Nina in Nika sta začeli leto z zmago

Blaž Vidovič
Uspešno so v novo sezono zajadrali Nina Potočnik z osvojitvijo članskega turnirja ITF (15.000 USD) v Antalyi, mladinka Nika Strašek z osvojitvijo mladinskega turnirja ITF 5. ranga v Širokem Brijegu in Blaž Vidovič z uvrstitvijo v finale mladinskega turnirja ITF 4. ranga v Oberpullendorfu v Avstriji.

Potočnikova je v Antalyi za prvi slovenski naslov na turnirjih ITF v letu 2020 po vrsti premagala Nemko Sziedatovo, Turkinjo Aksujevo, Kitajko Hanovo in Američanko Schollovo, najslajšo zmago pa je dosegla v finalu, ko je bila s 6:3, 6:2 boljša od Rusinje Taisje Pačkaleve. Triindvajsetletna Ptujčanka se tako po letu 2017, ko je na zmagovalni stopnički stala dvakrat, še tretjič v karieri veseli zmage na turnirju ITF. Nina je trenutno kot šesta slovenska igralka uvrščena na 446. mesto lestvice WTA za Hercogovo, Zidanškovo, Juvanovo, Jakupovićevo in Kolarjevo. Potem ko je v sezoni 2019 odigrala samo 14 turnirjev z nagradnimi skladi 25.000 USD ali več, se je v novi sezoni odločila za začetek na turnirjih z najnižjim denarnim skladom, osvojen naslov pa ji bo zagotovo vlil potrebno mero samozavesti pred nadaljevanjem sezone. Navdušujoči pa so bili pretekli teden tudi nastopi naših mladincev, članov in članic ŽTK Maribor na turnirju ITF v Širokem Brijegu. Na turnirju ITF 5. ranga se je prvega naslova v karieri razveselila Ptujčanka, sicer pa članica ŽTK Maribor Nika Strašek. Odlične predstave na turnirju je kronala z zmago v finalu, v katerem je s 7:6 (9), 6:1 premagala domačinko Amilo Jusufbegović. Pred tem je v polfinalu s 6:3, 6:4 izločila prvo nosilko, Hrvatico Saro Svetec. Annika Planinšek je v polfinalu izgubila z Jusufbegovićevo. Slednja je bila boljša s 6:3, 2:6, 6:0. Nov uspeh so naši igralci in igralke dosegli v konkurenci dvojic, saj so odnesli oba naslova. Planinškova in Straškova sta v finalu s 6:2, 6:2 premagali Eno Baltić in Kornello Huncak, Sebastian Dominko in Gal Emeršič Potočnik pa sta bila v finalu s 6:4, 6:4 boljša od Britancev Luke McManusa in Mattiasa Southcombeja.

Le korak je bil od zmage na turnirju 4. ranga v Avstriji oddaljen Ptujčan Blaž Vidovič. Sedemnajstletnik, trenutno s 757. mestom najvišje uvrščen slovenski mladinec na svetovni lestvici ITF, je na poti do finala nanizal zmage nad Avstrijcem Sorgerjem, Poljakom Wajdmajerjem, Hrvatom Mikrutom in Avstrijcem Kobierskim. V finalu se je meril s Poljakom Marcelom Politowiczem in izgubil z 2:6, 6:3, 2:6. V konkurenci dvojic sta z Žigo Kovačičem izgubila polfinalni obračun. Za Vidoviča, ki bo junija dopolnil osemnajst let, je to zadnja sezona nastopov v mladinski konkurenci.

Odmev
Doma so igralci in igralke serijo zimskih državnih prvenstev zaključili s prvenstvom Odmev v kategoriji do 14 let, nastopili pa so tudi na turnirjih RR do 12 let in na OP za člane in članice Diners Cluba, ki je potekalo v Velenju in Krškem. Zimska državna prvaka v starostni kategoriji do 14 let sta postala Luka Videnovič (Triglav) in Nala Kovačič (ŽTK Maribor). Videnovič je v finalu s 6:2, 6:1 premagal Marka Požonca (TK CC), Kovačičeva pa je bila v izenačenem obračunu s 5:7, 6:2, 6:4 boljša od Ane Tare Praček (Luka Koper). Naslov državnih prvakov med dvojicami sta pri dečkih osvojila Matic Hribar (TK CC) in Marko Retelj (Otočec). Pri deklicah sta državni prvakinji Julija Bogatin (Luka Koper) in Eva Cikajlo (Radomlje).



Na OP Diners v Velenju je med fanti prvi naslov v karieri v članski konkurenci osvojil Matic Dimic (Triglav), med članicami je zmagovalka Tina Kristina Godec (As Litija). Pri članih je nastopilo dvajset igralcev, za naslov pa sta se v finalu borila prvi nosilec, 8. igralec lestvice TS Tino Kovačič (ŽTK Maribor) in drugi nosilec, 9. igralec lestvice TS Matic Dimic (Triglav). Oba sta do finala prišla brez izgubljenega niza, v izenačenem zaključnem obračunu pa je bil s 4:6, 6:3, 6:1 boljši Dimic.

Pri dekletih, ki so igrala v Krškem, je nastopilo 12 igralk, turnir pa je osvojila prva nosilka, 11. igralka lestvice TS Tina Kristina Godec. V finalu je s 7:5 (predaja) premagala Borno Mohac (Branik Maribor).

Turnir BTC-Medot
V ljubljanskem BTC so rekreativci in rekreativke še četrtič zapored teniško leto odprli na turnirju dvojic BTC-Medot. Tokrat se je v športnem centru Millenium zbralo 66 igralcev in igralk, ki so nastopali v štirih različnih kategorijah. Ob pravem športnem boju je Tenis Slovenija predstavila, kako napreduje humanitarni projekt Gibaj, mladina, številni sponzorji in podporniki tenisa pa so za vse udeležence pripravili bogate nagrade. Na turnirju so imeli pravico nastopa člani/-ce Rekreativno-veteranske organizacije (RVO). Najbolj številčna je bila kategorija do 105 let, kjer je bilo v konkurenci 12 parov. Zmagala sta Blaž Ručigaj in Tone Komar, ki sta v finalu premagala brata Lazič, Roberta in Braneta. Da je tenis družinska igra, sta pokazala tudi brata Jure in Sandi Petkovšek, ki pa sta morala v finalu najstarejše kategorije (nad 105 let) priznati premoč Erminu Karnerju in Ivu Bubnjiču. Lanski finalist v kategoriji do 105 let je imel srečo tudi pri žrebanju, saj je prav on dobil največjo nagrado dneva – pot v Pariz (letalski vozovnici in enodnevni vstopnici za stadion Philippa Chatrierja). Zelo napeto je bilo v najmlajši moški kategoriji, kjer je v finalu do odločitve prišlo šele v podaljšani igri tretjega niza. Gregor Krušič in Simon Deželan sta premagala Anžeta Čevko in Aleša Mačka. Med ženskami je bilo prijavljenih šest dvojic, med njimi pa sta bili tudi nekdanji vrhunski športnici. Nina Bednarnik je kot smučarka prostega sloga na grbinah dvakrat nastopila na olimpijskih igrah, iz teniškega sveta pa je tekmovala nekdanja reprezentantka Tina Lah Hergold, ki je bila na lestvici WTA najvišje uvrščena na 157. mestu. Tako ne preseneča, da sta s partnerico Manjo Zupančič Simonič zmagali brez težav; v finalu sta bili boljši od Anje Regent in Vere Pajenk. V dobrem vzdušju, kjer so se sklepala tudi nova prijateljstva in odpirale nove poslovne možnosti, so uživali vsi navzoči in obljubili, da se znova pomerijo marca. Takrat bo namreč na sporedu državno prvenstvo RVO dvojice.

Značke: tenis, šport

Članki iz rubrike