požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

bm
bm
0 30.10.2019 11:36:05

SKORAJ NIHČE ŠE NI KONČAL SEZONE: Razcvet slovenskih ženskih parov

Andreja Klepač in Ljudmila Kičenok
TZS
Tudi pretekli teden je bil bogat s slovenskimi nastopi na mednarodnih turnirjih, naši igralci in igralke pa so se ponovno izkazali.

Največ pozornosti je požel izvrsten nastop Aljaža Bedeneta na turnirju ATP z nagradnim skladom 2,4 milijona evrov na Dunaju. Prebil se je do četrtfinala, v katerem pa je po dobrem začetku izgubil proti Francozu Gaelu Monfilsu. Aljaž se je še drugič letos uvrstil najmanj v četrtfinale na turnirjih serije 500, skupno pa četrtič v karieri. Prvič se je med osem najboljših letos uvrstil v Riu, kjer je četrtfinale tudi dobil, nato pa moral zaradi poškodbe polfinalno srečanje predati. Aljaž je na Dunaju osvojil 90 ATP-točk in 63.160 evrov denarne nagrade. Na lestvici ATP je pridobil osem mest in je ta teden uvrščen na 64. mesto. To je bil tudi zadnji Aljažev nastop v letošnji sezoni, v kateri je odigral 43 tekem in zabeležil 25 zmag. Najvišje je bil februarja na 57. mestu, sezono pa bo končal okrog 60. mesta.

Lep uspeh Koprčanke
Lep uspeh je z zmago na zaključnem turnirju dvojic Elite Trophy v Zhuhaju dosegla Andreja Klepač s soigralko iz Ukrajine Ljudmilo Kičenok. Turnir, na katerem si je šest dvojic razdelilo 170.000 ameriških dolarjev, je potekal v dveh skupinah z zaključnim obračunom zmagovalk skupin. Na turnirju so nastopile štiri dvojice, ki so na lestvici WTA uvrščene nižje od osmega mesta, dvema dvojicama pa je organizator podelil posebno povabilo. Klepačeva in Kičenokova sta v skupini premagali Oksano Kalašnikovo in Sofio Kenin ter Xinyu Jiang in Quianhui Tang. Za zmago sta se pomerili z zmagovalkama druge skupine YingYing Duan in Zhaoxuan Yang ter slavili s 6:3, 6:3. Turnirska zmaga jima je prinesla denarno nagrado v višini 50.080 dolarjev. Andreja Klepač je na svetovni lestvici dvojic kot najvišje uvrščena Slovenka na 30. mestu, med najboljšo stoterico pa sta še Katarina Srebotnik na 58. in Dalila Jakupović na 88. mestu.

Nov mejnik za Nino in Niko
Do uspeha kariere med dvojicami sta pretekli teden na turnirju ITF z nagradnim skladom 100.000 USD v madžarskem Szekesfehervaru prišli 22-letna Nina Potočnik in tri leta mlajša Nika Radišić. Mladi slovenski igralki sta v polfinalu s 6:4, 6:3 premagali Madžarki Anno Bondar in Dalmo Galfi. V finalu sta se za prvo zmago na tako močnem turnirju pomerili z drugima nosilkama, Španko Georgino Garcia Perez in Madžarko Fanny Stollar. Po slabem prvem nizu sta se v drugem sprostili in se popolnoma enakovredno kosali z izkušenejšima tekmicama, a na koncu vendarle izgubili. Končni izid se je glasil 6:1, 7:6 (4) v korist drugih nosilk. Potočnikova, ki se je kot mladinka na lestvici ITF zavihtela vse do 55. mesta, je doslej na članskih turnirjih ITF med dvojicami osvojila šest turnirjev, štiri na 10.000-dolarskih turnirjih, enega na turnirju za 15.000 USD in enega na turnirju za 25.000 USD, ima pa tudi dva posamična naslova. Tri leta mlajša Nika Radišić, ki je bila kot mladinka še uspešnejša, saj je bila najvišje na mladinski svetovni lestvici na 18. mestu, se lahko med članicami pohvali s petimi naslovi med dvojicami, štirimi na turnirjih za 15.000 USD in enim na turnirju za 25.000 USD, ima pa tudi en naslov v posamični konkurenci.

Na tem turnirju na Madžarskem je Kaja Juvan igrala med posameznicami in izgubila v četrtfinalu. S 6:1, 6:4 jo je premagala ukrajinska vrstnica, 19-letna Katarina Zavacka, 117. igralka lestvice WTA. To je bilo njuno drugo medsebojno srečanje, prvo v članski konkurenci. Edinkrat doslej sta se pomerili na mladinskem turnirju A-ranga v Milanu, kjer je bila boljša Juvanova.


Dalila poskuša
Jakupovićeva, s 186. mestom četrta Slovenka na lestvici WTA, je dolgo lovila formo na močnejših turnirjih serije ITF in WTA, po več zaporednih porazih v uvodnih krogih pa se je odločila za nastop na turnirju z nižjim nagradnim skladom, kjer je poskušala najti dobre občutke in si povrniti omajano samozavest. V kitajskem Nanningu ji je to dokaj dobro uspevalo, saj se je na turnirju z nagradnim skladom 25.000 USD uvrstila v polfinale in po dolgem času nanizala tri zaporedne zmage. V polfinalu se je pomerila z 20-letno Rusinjo Anastasio Gasanovo (346) ter po dveh urah in triindvajsetih minutah izgubila s 6:0, 4:6, 3:6. Po izvrstnem prvem nizu, ko je dobila vse tri servise nasprotnice, je v drugem in tretjem nizu zaigrala slabše, v obeh po dvakrat izgubila začetni udarec in zmaga je spolzela iz rok. Novo priložnost za dober rezultat bo imela ta teden na turnirju z nagradnim skladom 60.000 USD v kitajskem Liuzhouju, kjer bo v prvem krogu igrala z domačinko Hanyu Guo.

Z nastopoma na turnirjih ITF v Dohi (15.000 USD) ne more biti zadovoljen Tom Kočevar Dešman, ki se je tudi na drugem turnirju zapored poslovil v četrtfinalu. S 6:2, 7:5 ga je premagal prvi nosilec Švicar Adam Moundir, 455. igralec lestvice WTA.

Ta teden je nastope dobro začel Blaž Kavčič, ki je na ATP-challengerju z nagradnim skladom 54.160 USD v ameriškem Charlottesvillu v prvem krogu s 6:3, 7:6 (2) premagal 30-letnega Američana Donalda Younga, nekoč 38. igralca sveta. Trenutno Young zaseda 237., Kavčič pa 287. mesto na lestvici ATP. V drugem krogu je ponoči igral proti desetemu nosilcu, Kanadčanu Vaseku Pospisilu, trenutno 174. igralcem lestvice ATP, najvišje v karieri pa je bil na 25. mestu leta 2014. Pospisil je v dobri formi, saj je na turnir prišel kot zmagovalec challengerja v Las Vegasu. V Charlottesvillu bo nastopil tudi Blaž Rola, ki ta teden na lestvici ATP zaseda 140. mesto. V prvem krogu je bil kot šesti nosilec prost, v drugem pa bo igral s 27-letnim Američanom Raymondom Sarmientom, ki nastopa s posebnim povabilom.

Na članskih turnirjih ITF ta teden nastopajo še Veronika Erjavec v italijanskem Ortiseju (15.000 USD), Manca Pislak v turški Antalyi (15.000 USD) in Nik Razboršek v češki Opavi (15.000 USD). Vsi trije so v glavnem žrebu. Dobro sta kvalifikacije začela Anže Arh in Luka Miklavčič v Antalyi (15.000 USD). Oba sta se s po dvema zmagama uvrstila v finale kvalifikacij. Ni pa bil uspešen Mike Urbanija, ki je izgubil uvodno kvalifikacijsko srečanje. Anali Kočevar se je preizkušala na turnirju ITF (25.000 USD) v Petangu in izgubila v prvem krogu kvalifikacij.

Mladi solidno
Solidno so pretekli teden nastopali tudi mladinci. Najbolj se je izkazala Tjaša Klevišar, ki je na turnirju ITF 3. ranga v Cavtatu osvojila turnir dvojic. S soigralko Katarino Duic Plumtree iz Hrvaške sta v petem, finalnem obračunu s 6:3, 3:6, 11:9 premagali hrvaško-estonsko dvojico Lucija Čirić Bagarić/Saara Orav. Za Klevišarjevo je to prvi osvojen turnir ITF in s tem najboljši dosežek v karieri med dvojicami. Na istem turnirju je v posamični konkurenci v četrtfinalu izpadel Filip Jeff Planinšek. S 5:7, 7:6 (5), 6:2 ga je izločil Švicar Sami Ben Abdenibbi. Planinšek je nastopil tudi v polfinalu dvojic. S soigralcem Miletom Matićem iz Hrvaške sta z 2:6, 2:6 izgubila s Hrvatoma Borno Devaldom in Milijem Poljićakom. Aljaž Jeran se je na turnirju ITF 4. ranga v maroškem Rabatu uvrstil v četrtfinale. V tretjem krogu je s 6:2, 6:0 odpravil Japonca Kaito Odanija in se za napredovanje v polfinale boril z Maročanom Asilom Busajrijem. Domačin je bil boljši z rezultatom 6:1, 6:2. Na turnirju ITF 5. ranga v Dornbirnu se je v četrtfinalu med posameznicami poslovila Nika Strašek. S 6:3, 6:4 jo je premagala Švicarka Livia Airoldi. V konkurenci dvojic sta v polfinalu Matic Križnik in Aljaž Kirbiš s 4:6, 6:1, 6:10 izgubila z Gianluco Marinom iz Švice in Rusom Aleksandrom Orlovom. Med dekleti je Nika Strašek s soigralko Viktorio Lackovo prav tako izgubila polfinalno srečanje dvojic. S 7:6 (3), 6:1 sta ju premagali Čehinja Sara Bejlek in Hrvatica Petra Marcinko.

Značke: tenis, utrinki

Članki iz rubrike