GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

bm
bm
0 23.10.2019 12:08:36

PRED ZAČETKOM ZIMSKE SEZONE: Nove in prve točke za svetovno lestvico

Dekleta do 15 let
Slovenski igralci in igralke so tudi pretekli teden nastopili na vrsti turnirjev po svetu, najboljši dosežek pa je uspel Nastji Kolar.

Slednja se je na turnirju ITF z nagradnim skladom 25.000 ameriških dolarjev v nigerijskem Lagosu uvrstila v finale. Na poti do finala je Kolarjeva v četrtfinalu s 6:2, 2:6, 7:5 premagala Brazilko Lauro Pigossi, v polfinalu pa s 6:3, 3:6, 6:1 Ukrajinko Valerijo Strahovo. V finalu je s 5:7, 6:1, 3:6 izgubila z Indijko Riyo Bhatia. To je bil njun tretji medsebojni obračun in druga zmaga za Indijko. Kolarjeva tako v letošnji sezoni ostaja pri eni zmagi na turnirjih ITF, ki jo je dosegla konec novembra na turnirju v Kairu. Uspešen nastop v Nigeriji ji bo na lestvici WTA prihodnji teden prinesel napredovanje za 50 mest, tako da bo kot peta Slovenka na lestvici uvrščena okrog 390. mesta.

Pia Lovrič se je na drugem turnirju ITF v Tabarki (15.000 USD) poslovila v četrtfinalu. S 7:6 (1), 6:0 jo je premagala Francozinja Ines Nicault. Pia je v prvem nizu povedla s 4:1, nato pa se je začela boriti s slabostjo, ki ni popustila do konca srečanja in ji je onemogočila enakovreden obračun s 24-letno Francozinjo. Še tretji točkovni zbir na članskih turnirjih ITF ji bo prihodnji teden prinesel prvo uvrstitev na člansko lestvico WTA.

Tom Kočevar Dešman je nastopil na turnirju ITF (15.000 USD) v Dohi in se poslovil v četrtfinalu. S 6:3, 6:1 ga je nadigral Ukrajinec Marat Devjatjarov, ki je z odličnim servisom, izkoristek prvega servisa je imel kar 84-odstoten, povsem razorožil Slovenca.

Na ATP challengerju v francoskem Brestu z nagradnim skladom 92.000 evrov ta teden nastopa Blaž Kavčič, ki je v prvem krogu v tesnem obračunu po dveh urah in devetih minutah igre s 7:6 (5), 7:6 (8) premagal 22-letnega Francoza Alexandra Mullerja. Oba igralca sta po trikrat izgubila začetni udarec, Blaž pa je v srečanju dosegel 15 asov. V drugem nizu je Francozu obranil kar šest set žog, in čeprav je bil nasprotnik v seštevku točk boljši za tri točke (88:85), je zmaga zasluženo romala v roke Slovenca. V drugem krogu se bo pomeril s sedmim nosilcem, prav tako Francozom, 23-letnim Antoinom Hoangom, 107. igralcem lestvice ATP. Je pa na turnirju v Brestu pred natančno 20 leti prvič v karieri na turnirjih serije challenger slavil danes 38-letni Švicar Roger Federer.

Izkazal se je Aljaž
Med mladinci se je prejšnji teden s finalom v konkurenci dvojic na turnirju ITF 5. ranga v Seefeldu izkazal Aljaž Kirbiš. S soigralcem Gabrielom Matuszewskim iz Poljske sta v četrtfinalu sta s 6:2, 7:6 (4) izločila prva nosilca, Bolgara Nikolaja Nedelčeva in Nemca Andrea Steinbacha. V polfinalu sta nato s 6:1, 6:2 premagala Švicarja Florenta Limanija in Gianluco Marina. V finalu sta igrala z Avstrijcema Juliusom Rattom in Davidom Tomicem ter izgubila s 3:6, 2:6. Za 15-letnega Mariborčana je to prva uvrstitev v finale na turnirjih ITF.

Ta teden bo bogat z nastopi mladincev in mladink, ki so na turnirjih ITF v Cavtatu, Rabatu in Dornbirnu. Na turnirju 3. ranga v Cavtatu sta bili v prvem krogu uspešni Tjaša Klevišar in Maja Makorič, izgubili pa so Maj Najvirt Kolarič pri fantih ter Ela Nala in Tara Katarina Milić pri dekletih. Nastopili bodo še Filip Jeff Planinšek, Dan Trošt Slapnik in Tara Gorinšek. V Rabatu je na turnirju 4. ranga po uspešno opravljenih kvalifikacijah v prvem krogu glavnega turnirja nastopil Aljaž Jeran in s 7:6 (2), 2:6, 6:4 premagal četrtega nosilca Junesa Adnana iz Maroka. V Dornbirnu je bil na turnirju 5. ranga v prvem krogu z zmago 7:6 (5), 6:7 (3) in 6:3 nad Poljakom Sandrom Szicem uspešen Kirbiš. Izgubila je Pia Marija Rebec, ki jo je s 6:3, 6:3 premagala prva nosilka, Hrvatica Petra Marcinko. Nastopili bodo še kvalifikant Matic Križnik, kvalifikantka Eva Muller Uhan in Nika Strašek.

Odmor pred začetkom zimske sezone so izkoristili člani naših mladih selekcij do 11 in do 15 let, ki so se v organizaciji Tenisa Slovenije udeležili dvodnevnih priprav v Kranju in Mariboru. Selektor mladinskih ekip Marko Por je na priprave povabil po osem igralcev in igralk iz vsake starostne kategorije.

Slovenke v Luksemburg
Slovenska ženska reprezentanca se bo v okviru I. evro-afriške skupine pokala Fed 3. februarja 2020 pomerila v skupini A, ki bo igrala v Luksemburgu. Nacionalni center v kraju Esch sur Alzette, tik ob francoski meji, bo gostil šest reprezentanc: Srbijo, Poljsko, Švedsko, Turčijo, Luksemburg in Slovenijo. Najboljši dve reprezentanci iz skupine A se bosta še z dvema najboljšima iz skupine B, ki bo nastopila v Talinu, združili z najboljšima dvema iz azijsko-oceanijske skupine in ameriške skupine – skupaj osem ekip, ki se bodo borile za nastop v kvalifikacijah, te pa že vodijo v svetovno skupino. Teoretično se iz I. evro-afriške skupine najboljši reprezentanci lahko uspe uvrstiti v boj za naslov najboljše ekipe na svetu leta 2021, ko bo finale pokala federacij v Budimpešti. Letošnja skupina je zahtevna, saj bi v popolnih postavah ostalih reprezentanc v Luksemburgu lahko nastopile: Poljakinji Magda Linette (42. WTA) in Iga Swiatek (61.), Švedinja Rebecca Peterson (43.), po drugi strani pa je prav, da slovenska reprezentanca razmišlja pozitivno in ambiciozno. Selektor slovenske reprezentance Andrej Kraševec je razmišljal: »Skupina je zahtevna, seveda pa je odvisno od tega, katere igralke bodo igrale. Jasno je, da v Luksemburg ne bomo šli z belo zastavo, ampak z visokimi cilji. Časa je še dovolj, saj je zadnji rok za prijavo igralk 4. januar.«

262-14-slovenija tenis zenske

Galerija
Značke: tenis, utrinki

Članki iz rubrike