Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 22.10.2019 11:39:23

Federer, ki je v Baslu odigral dvoboj številka 1500, vse bližje Connorsu

Reuters
Švicarski teniški as Roger Federer je v ponedeljek lov na deseto turnirsko zmago na turnirju ATP v Baslu začel s prepričljivo zmago. To sta bila Federerjev 1500. posamični dvoboj in 1232. zmaga na turneji ATP v karieri. Absolutni rekorder po številu nastopov je legendarni Američan Jimmmy Connors (1556), a se mu Švicar vztrajno bliža.

Federer je že napovedal nekaj nastopov za sezono 2020, zato se zdi vse bolj verjetno, da bi se ob koncu bogate kariere lahko zavihtel na vrh lestvice.

Connors, ki se je upokojil leta 1996, je kariero končal s 1274 zmagami, kar pomeni, da je bil v svojih dvobojih 81,88-odstotno uspešen. Švicar je z 82,12 odstotka nekoliko uspešnejši, še uspešnejša pa sta trenutni številki ena in dve moškega tenisa, Srb Novak Đoković (82,69) in Španec Rafael Nadal, ki ima s 83,14 odstotka najvišje razmerje zmag in porazov.

Sicer pa 33-letnemu Špancu do 1500 nastopov manjka še precej, trenutno jih je na četrtem mestu zbral 1163, Đoković jih ima na šestem 1066. Na tretjem mestu je s 1310 nastopi Čeh Ivan Lendl.

Federer je za 1232. zmago v karieri na domačem turnirju, ki poteka v dvorani, gladko v 54 minutah s 6:2 in 6:1 nadigral nemškega kvalifikanta Petra Gojowczyka. Švicar pa se zagotovo ne misli ustaviti, 38-letnik si v Baslu želi osvojiti še 103. turnir v karieri. Največ posamičnih turnirskih zmag, 109, ima ravno Connors.

"Mislim, da je bil dober dvoboj. Hitro sem bil pri žogi in nisem potreboval veliko časa, da sem se navadil na razmere, kar je dobro,"je po dvoboju prvega kroga povedal Federer, zmagovalec 20 turnirjev velike četverice.

Federer ima zdaj na domačem turnirju, na katerem brani zmago, razmerje zmag in porazov 72:9, to pa je bila njegova 21. zaporedna zmaga v Švici.

Tretji igralec sveta, ki je v vseh štirinajstih primerih, ko je zaigral v Baslu, prišel do finala, je letos zmagal na turnirjih v Dubaju, Miamiju in Halleju, kjer ima Švicar na edinem turnirju do zdaj deset turnirskih zmag. Štirinajst finalnih nastopov na enem turnirju je sicer rekordno število doseženih finalov na enem turnirju v moderni dobi tenisa.

V drugem krogu Federerja čaka zmagovalec dvoboja med Moldavcem Radujem Albotom in Srbom Dušanom Lajovićem.

Federer, zmagovalec zadnjih dveh domačih turnirjev na trdi podlagi, je v Baslu nazadnje izgubil v finalu leta 2013, ko ga je ugnal Argentinec Juan Martin del Potro.

Značke: tenis, atp, rekord

Članki iz rubrike