Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

bm
bm
0 31.07.2019 09:49:17

TENIŠKI TEDEN: Dve kolajni in trije finali

Slovenski igralci in igralke se z mednarodnih turnirjev vračajo z dvema kolajnama z evropskih prvenstev ter dvema uvrstitvama v finale članskih in eno uvrstitvijo v finale mladinskih turnirjev.

Na evropskih posamičnih prvenstvih do 14, 16 in 18 let smo od naših predstavnikov v posamični konkurenci pričakovali več, a je nekaj smole pri žrebu in slabša dnevna forma našim mladim upom odnesla visoka pričakovanja. Vtis so nato popravili na turnirjih dvojic, kjer so se na koncu veselili srebrne in bronaste kolajne.

191-15-Kriznik in svec

Če so nas v zadnjih letih z osvajanjem kolajn navduševala dekleta, sta tokrat za lep uspeh poskrbela tudi fanta. Na prvenstvu do 14 let v češkem Mostu sta izvrstno zaigrala Matic Križnik in Žiga Švec. V finale sta se uvrstila kot nepostavljena igralca, kar daje njunemu uspehu še večjo težo. Z zmago s 6:3, 6:1 nad Bolgaroma Adrianom Ženevim in Viktorjem Markovom sta se uvrstila v četrtfinale, tu pa v dramatičnem obračunu s 5:7, 6:2, 10:8 premagala Belorusa Mihalaja Bankuva in Tihona Fedorova. V polfinalu sta s 7:6 (4), 6:4 premagala Čeha Vita Kalino in Lukasa Velikega, v boju za naslov evropskih prvakov pa sta jima nasproti stala Romuna Alexander Coman in Andrei Firaru. V izenačenem obračunu sta bila romunska vrstnika boljša s 7:6 (3), 6:2, Matic in Žiga pa sta tako v konkurenci dvojic postala evropska podprvaka.

Izvrstni mladinki Pia Lovrič in Živa Falkner sta po pričakovanju krojili vrh v konkurenci dvojic na prvenstvu do 18 let v Klostersu, a prav na vrh se tokrat nista uspeli zavihteti. Pia in Živa sta bili šesti nosilki turnirja in sta se s tremi zmagami uvrstili v polfinale. V najtežjem obračunu na poti do tja sta v tretjem krogu s 7:5, 7:6 (6) premagali Francozinji Loudmillo Bencheikh in Seleno Janičijević. Za finale sta se v nadaljevanju turnirja borili s Poljakinjama Baszakovo in Kubkovo, ki sta v četrtfinalu izločili prvi nosilki, Čehinji Fruhvirtovo in Lavickovo. Poljakinji sta bili boljši tudi od naših igralk in sta zmagali s 6:1, 7:5, Pia in Živa pa sta se morali zadovoljiti z bronom.

191-15-Falkner Lovric

Slovenski dečki in deklice do 12 let so zelo dobro nastopili na kvalifikacijskih turnirjih za uvrstitev na ekipno evropsko prvenstvo. Turnirja sta potekala v francoskem Dijonu in češkem Rakovniku. Obe ekipi sta se uvrstili v izločilne boje za napredovanje, a tam nista bili uspešni. Pri dečkih so slovenske barve v Franciji branili Luka Albreht, Matic Hribar in Paolo Angeli. V predtekmovalni RR-skupini so po vrsti premagali ekipo Portugalske z 2:1, Luksemburga s 3:0 in Izraela s 3:0. Za napredovanje na zaključni turnir so igrali z ekipo Bolgarije, ki je osvojila drugo mesto v skupini B, in izgubili z 1:2. Izgubili so posamezna obračuna, točko pa jim je prinesla zmaga v srečanju dvojic. V Rakovniku so Slovenijo pri deklicah zastopale Eva Cikajlo, Nala Kovačič in Julija Bogatin. V predtekmovalni RR-skupini so uvodoma z 2:1 premagale Finsko, nato so bile z 2:1 boljše od Švicark, tretjo tekmo pa so z 0:3 izgubile proti Čehinjam. Kljub porazu so osvojile drugo mesto v RR-skupini in so se za nastop na zaključnem turnirju potegovale v srečanju z močno ekipo Slovaške, ki je s samo dvema izgubljenima nizoma osvojila prvo mesto v skupini B. Slovakinje so bile prepričljivo boljše tudi od Slovenk in slavile s 3:0.

Kirbiš v dvojnem finalu

Prejšnji teden je najboljšo posamično uvrstitev v karieri na turnirjih TE dosegel še en mladinec, 15-letni Mariborčan Aljaž Kirbiš, ki se je na turnirju TE v starostni kategoriji do 16 let uvrstil v dvojni finale. Potem ko je v četrtem obračunu na turnirju v četrtfinalu s 7:6 (4), 6:2 premagal Švicarja Manfredija Grazianija, je bil v polfinalu s 6:2, 7:6 (2) boljši od Nemca Lucasa Deliana. Za naslov je igral z Dancem Juliusom Kostopoulosom, ki pa je zmagal s 6:0, 6:1. Aljaž je izvrstno nastopil tudi v dvojicah, kjer sta se s soigralcem, Hrvatom Leonom Babićem, uvrstila v finale. V polfinalu sta s 6:2, 7:5 premagala Američana Michaela Melnikova in Amarja Tahirovića, v finalu pa sta morala premoč priznati Kostopoulusu in Švedu Adrianu Luddeckensu, ki sta bila boljša s 6:4, 6:1. Za Aljaža je to prva uvrstitev v finale med posamezniki na turnirjih TE v karieri. V dvojicah je do zdaj osvojil en turnir do 16 let, tokrat je bil finalist, še eno zmago med dvojicami pa si je priigral v kategoriji do 14 let, kjer je bil še dvakrat finalist. Na lestvici Tennis Europe je napredoval za 132 mest in trenutno kot peti Slovenec zaseda 178. mesto.

Med slovenskimi igralci je na lestvici TE najvišje Gal Emeršič Potočnik na 44. mestu, med najboljšimi stotimi igralci pa sta še Sebastian Dominko na 85. in Bor Artnak na 99. mestu.

Rola do polfinala

Zelo dober teden je tudi za člani in članicami. Blaž Rola je nastope na challengerju v finskem Tampereju po hudem boju končal v polfinalu. S tretjim nosilcem turnirja, 20-letnim Švedom Mikaelom Ymerjem, sta odigrala dvoboj, dolg tri ure in 13 minut, na koncu pa se je zmage veselil Šved, ki je slavil s 6:7 (4), 7:5, 7:5. To je bil Blažev drugi zaporedni polfinale na challengerjih, teden prej je moral prav tako v polfinalu premoč na turnirju v Amersfoortu priznati Kimmerju Koppejansu. Zelo dobra Blaževa forma je izvrstna napoved pred nastopom na challengerju v Portorožu, ki ga bomo spremljali od 12. do 18. avgusta. Rola je na lestvici ATP pridobil 16 mest in je ta teden 145. na svetu, nastopal pa bo na challengerju s trdo podlago v Segoviji (69.280 EUR), kjer je prvi nosilec.

Uspešni Nina in Manca

Pretekli teden sta se na turnirjih ITF izkazali Nina Potočnik in Manca Pislak. Potočnikova je odlično odigrala turnir ITF v poljskem Bytomu (25.000 USD), a bo morala na prvi naslov še počakati. Še drugič v karieri je namreč izgubila finale, ko jo je s 6:3, 6:4 premagala domačinka, 17-letna Maja Chwalinska. V italijanskem Schiu (15.000 USD) se je za četrti naslov na turnirjih ITF borila Pislakova, a je tudi njej spodletelo, saj jo je po dveh urah igre s 6:4, 7:5 ugnala Kolumbijka Yuliana Lizarazo. Za Manco je to drugi letošnji finale in dobra popotnica za drugi del sezone.

191-15-pislak

Tudi v Ljubljani

Bogat teniško obarvan avgust bodo začeli ta konec tedna igralci in igralke v kategoriji do 16 let, ki bodo nastopili na kvalifikacijah za ekipno evropsko prvenstvo. Fantje bodo igrali v italijanskem Latianu, dekleta pa gosti češki Rakovnik. Poleg festivala tenisa s turnirji v vseh starostnih kategorijah in ATP challengerja Zavarovalnica Sava Slovenia Open 2019 (vse se bo dogajalo v Portorožu) bo največji veteranski dogodek v avgustu poleg državnega prvenstva dvojic gostila Ljubljana na mednarodnem turnirju ITF 4. ranga, Ljubljana Tivoli Open 2019. Organizatorji v tretji izvedbi turnirja, ki bo tokrat od 21. do 25. avgusta, pričakujejo več kot 100 igralcev in igralk. Prijave so odprte do 13. avgusta. 

Članki iz rubrike