stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

(bm)
(bm)
0 03.07.2019 10:09:14

Ko ena turnirska zmaga ni dovolj

bm
Osrednji domači dogodek preteklega tedna je bilo člansko državno prvenstvo, ki je potekalo na igriščih TK Branik v Mariboru.

Naslov državnega prvaka je pri članih osvojil prvi nosilec in trenutno šesti igralec lestvice Tenisa Slovenije (TS) Matic Špec (ŽtkMb), ki študira v ZDA in igra za univerzo Minnesota, v času, ko nima študijskih obveznosti, nastopa na mednarodnih turnirjih ITF WTT. V finalu je s 6:2, 6:2 premagal člana domačega teniškega kluba Miho Veličkega (Br-Mb). Na mednarodni teniški lestvici ITF Špec trenutno kot četrti Slovenec zaseda 470. mesto. Za Matica je to drugi naslov članskega državnega prvaka v karieri, prvega je osvojil leta 2014. Državni prvak je bil tudi že v mlajših kategorijah. Za Veličkega, ki trenutno zaseda 21. mesto na lestvici TS, je uvrstitev v finale državnega prvenstva najboljši izid na članskih tekmovanjih v karieri, je pa bil zmagovalec več turnirjev v mlajših kategorijah.

Študij v ZDA jim koristi

Tudi pri dekletih smo v finalu spremljali nastop študentke ameriške univerze Virginia, 20-letne Nike Kozar. V finalu se je merila z odlično mladinko, 17-letno Majo Makorič, Novogoričanko, ki trenira na Ptuju in je trenutno 382. mladinka sveta. Makoričeva je slavila s 6:3, 3:6, 6:2 in se veselila prvega naslova državne prvakinje v članski konkurenci. V konkurenci dvojic sta državni prvakinji pri članicah Tara Katarina Milić in Tjaša Klevišar (Tr-Kr). V finalu sta s 7:5, 6:1 ugnali Zalo Ule (LukaKp) in Urško Velec (Br-Mb). Pri članih sta naslov med dvojicami osvojila Jakob Aljaž Kaplja (Radom) in Bor Schweiger Mužar (Otočec). V finalu sta bila s 3:6, 6:1, 10:4 boljša od Roka Sitarja (ŽtkMb) in Nicka Cmagerja (Br-Mb). Vsi štirje moški finalisti med dvojicami študirajo v ZDA. Da je ta pot lahko uspešna, je dokazal Blaž Rola, zdaj to dokazuje še Matic Špec. Priznanja najboljšim je podelil podpredsednik Tenisa Slovenije Miran Kraševec, organizator pa je med najboljše razdelil 3000 evrov denarne nagrade. Ob članskem državnem prvenstvu sta potekala še turnirja do 14 in do 16 let, za pokale pa so se borili tudi najmlajši v starostni kategoriji od osem do 11 let.

tenis4 bm
bm


Med mlajšimi dvojna krona Žnuderlove

V Celju so se na OP Odmev do 14 let v A-turnirju merili dečki. V finale sta se uvrstila Jan Bukovec (Tr-Kr) in Nal Sok (Tc-Lj). V finalu je slavil Nal Sok, ki je zmagal s 7:5, 6:2. Za Nala je to prvi osvojeni turnir TS v karieri. B-turnir dečkov je potekal v Mariboru, osvojil pa ga je Jernej Ploj (ŽtkMb), ki je v finalu s 6:1, 6:1 premagal Matica Kolmana (Radovljica). V Mariboru so igrale tudi deklice. Za zmago sta se borili Anamari Žnuderl (ŽtkMb) in Julija Bogatin (LukaKp). Boljša je bila Žnuderlova, ki je obračun dobila s 6:3, 6:1. Konec tedna je potekalo še OP Zala v kategoriji do 16 let. V Rogaški Slatini je pri fantih zmagal tretji nosilec Lun Obrul (Celje), ki je v zanimivem finalnem obračunu s 6:4, 7:6 (5) premagal prvega nosilca Marsela Žnuderla (ŽtkMb). B-turnir fantov je osvojil Miloš Bogunovič (Sl-Lj), ki je v finalu s 6:4, 6:0 premagal Tilna Javornika (Sl-Ko). Pri dekletih je po osvojitvi turnirja do 14 let tudi v konkurenci deklet do 16 let slavila tretja nosilka Anamari Žnuderl (ŽtkMb), ki je v finalu s 6:4, 6:4 premagala Tino Komac (Vanga). Turnir dvojic sta pri dekletih osvojili Petelinškova in Žnuderlova, ki sta v finalu s 6:2, 6:4 premagali Karin Dirnbek (Krško) in Nejo Hadžiselimovič (ŽtkMb), pri fantih sta bila najboljša Obrul in Žnuderl. V finalu sta s 6:3, 6:1 premagala Javorška in Bradaško.

V Ribnem pri Bledu so se v organizaciji ŠTD Bohinj končali turnirji za otroke v starostni kategoriji od osem do 11 let. Turnirjev v mini in midi tenisu ter tenisu do 10 in 11 let se je udeležilo več kot 70 igralk in igralcev. V mini tenisu je pri dečkih zmagal Val Mlakar (Maja), ki je v finalu premagal Svita Kržiča (Vrhnika). Pri deklicah je bila najboljša Hana Peterlin Pahor (Benč) pred Brino Milovanovič (Maja). V midi tenisu je pri dečkih slavil Luka Požonec (TK-CC), ki je bil v finalu boljši od Bineta Jurečiča (Grosuplje). Pri deklicah je zmagala Una Grubešič (Krško), ki je v finalu ugnala Brino Milovanovič (Maja). V tenisu do 10 let je zmagala Laura Basailovič (Ol-Lj). V finalu je premagala Saro Kovačevič (Maja). Turnir dečkov do 10 let je osvojil Peter Škundrič (ŽtkMb). V finalu je bil boljši od Lovra Zajca Haceta (ŠD-LTA). Turnir deklic do 11 let je osvojila Maja Stopar (Ol-Lj) pred Dario Malchenko (ŽtkMb). Pri dečkih do 11 let je zmagal Jošt Pečovnik (Ol-Lj). V finalu je premagal Jana Najzerja (Maja).

tenis1 bm
bm


V finalu ni prepustil niti igre

V Pulju je potekal mednarodni turnir za dečke in deklice v starostni kategoriji do 10 let, na katerem je nastopilo po 64 igralcev in igralk iz 35 držav sveta. Turnir je močno selekcioniran in na njem lahko nastopijo le igralci in igralke, ki jih na turnir uvrsti organizator. Iz Slovenije so letos na 24. izvedbi turnirja nastopili Svit Suljić, Oto Cvek, Lan Konečnik in Patrik Semenič pri dečkih ter Veritsa Yaneva, Nika Mlakar, Jerca Fleischman, Zoja Peternel in Nika Matevžič Bašelj pri deklicah. Z igrami je navdušil in na koncu zasluženo slavil Svit Suljić, ki je po vrsti premagal Antona Rašića iz Švedske, Novaka Ačimovića iz Avstralije, Tam Sin Hanga iz Hongkonga, Mihaila Topića iz Srbije (Topić je varovanec Novaka Đokovića oziroma deluje pod njegovim sponzorstvom), Filipa Ladmana iz Češke in v finalu Tadevosa Mirijanyana iz ZDA. Kako prepričljiv je bil Svit na turnirju, pove dejstvo, da je v petih tekmah nasprotnikom prepustil zgolj dve igri, tudi finalni obračun je dobil s 4:0, 4:0. Le v četrtfinalu je Tam Sin Hangu prepustil niz, srečanje pa v izjemno dramatični končnici dobil s 4:1, 2:4, 12:10. Suljić je najboljši slovenski igralec v tej starostni kategoriji, na lestvici TS do 12 let pa trenutno zaseda šesto mesto. Pri deklicah sta se izvrstno odrezali Nika Mlakar in Veritsa Yaneva, ki sta se uvrstili v četrtfinale.

Moštvi do 14 let brez uspeha

Aljaž Kirbiš je prejšnji teden odlično nastopil na turnirju Tennis Europe druge kategorije v starostni skupini do 16 let v Čakovcu. Med posamezniki se je uvrstil v četrtfinale, kjer ga je s 4:6, 6:2, 6:2 premagal eden najboljših hrvaških igralcev v tej starostni kategoriji in prvi nosilec turnirja Alen Bill. Še bolje mu je šlo z Lunom Obrulom v konkurenci dvojic, kjer sta dvignila zmagovalni pokal. V finalu sta s 6:4, 7:6 (4) premagala tretja nosilca, Samuela Motazeda in Tobiasa Wirlenda iz Avstrije.

Nika Radišič in Nastja Kolar sta se pretekli teden uvrstili v polfinale turnirjev ITF v Budimpešti in Shrevenportu (15.000 $). Radišičeva je v boju za finale izgubila proti šesti nosilki Chantal Skamlovi. Nastja Kolar, ki je bila prva nosilka turnirja v Shrevenportu v ZDA, je v polfinalu izgubila proti domačinki Alycii Parks. Z nastopi dečkov in deklic v starostni kategoriji do 14 let se začenjajo kvalifikacije za letošnja poletna evropska ekipna prvenstva (Summer cups 2019). Dečki so v postavi Matic Križnik, Tim Kušter in Žiga Švec izgubili z Nemčijo s 0:3 in z Ukrajino z 1:2. Deklice nastopajo v češkem Rakovniku, kjer Slovenijo zastopajo Ana Lanišek, Eva Muller Uhan in Maša Viriant. Tudi deklice so v prvem krogu igrale s prvimi nosilkami, domačo ekipo Češke, ki je bila prepričljivo boljša z 0:3. Tudi v drugi tekmi so naše deklice izgubile. Z 1:2 so jih premagale igralke iz Belgije.

tenis3 bm
bm

Značke: tenis, tzs

Članki iz rubrike