reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 26.05.2019 20:20:58

Gladki zmagi Federerja in Pliškove

Prvi dan odprtega teniškega prvenstva na igriščih Rolanda Garrosa v Parizu so gledalci videli dve presenečenji. Pri ženskah je izpadla peta nosilka Nemka Angelique Kerber, pri moških pa 16. nosilec Marco Cecchinato. Z lahkoto sta v drugi krog napredovala tretji nosilec Švicar Roger Federer in druga nosilka Čehinja Karolina Pliškova.

Pariški pesek ostaja zaklet za Kerberjevo, ki je kljub osvojenim naslovom na vseh drugih turnirjih velike četverice v Rolandu Garrosu že šestič v karieri izpadla v prvem krogu, najdlje pa je prišla do četrtfinala lani in leta 2012. Tokrat jo je s 6:4 in 6:2 boljša 18-letna Rusinja Anastazija Potapova, ki je izkoristila dejstvo, da Nemka v Parizu ni bila povsem zdrava. V preteklih tednih se je bojevala s poškodbo desnega gležnja, zaradi katere je izpustila turnir v Rimu, pred tem pa predala dvoboj drugega kroga v Madridu.

Že prvi dan se je poslovila tudi 38-letna Američanka Venus Williams, ki pa na turnirjih že dolgo časa ne spada med favoritinje. Sedemkratno zmagovalko turnirjev za veliki "slam", ki je v Parizu debitirala že leta 1997, je izločila deveta nosilka Jelina Svitolina, Ukrajinka je na tem turnirju že dvakrat igrala v četrtfinalu, proti ameriški veteranki pa ni imela nobenih težav.

Težav ni imela niti druga nosilka Pliškova. V dveh nizih je gladko ugnala Američanko Madison Brengle in se bo v drugem krogu pomerila s Slovakinjo Kristino Kucovo, ki je izločila še eno veteranko in nekdanjo zmagovalko turnirja, Rusinjo Svetlano Kuznjecovo.



Federer se je na peščena igrišča Rolanda Garrosa vrnil po štirih letih odsotnosti. Nastopil je na prenovljenem igrišču Philippe Chatrier, njegov tekmec je bil Italijan Lorenzo Sonego. "Moram reči, da mi je srce pred dvobojem ponorelo. Počutil sem se nekoliko čudno, toda nato sem se sprostil. Lepo je bilo igrati pred polnimi tribunami, dobil sem občutek, da so me gledalci pogrešali, tako kot sem jaz njih. Na srečo pritisk ni vplival na mojo igro, hitro sem našel ritem," je bil nad vrnitvijo in nad prenovljenim igriščem navdušen 37-letni Švicar, ki se je še na 60. zaporednem turnirju za grand slam uvrstil v drugi krog.

V njem se bo pomeril z Nemcem Oscar Ottejem, ki si je zmago v prvem krogu želel še bolj kot v trenutku, ko še ni vedel, kdo bo njegov tekmec. "Presenečen bom, če bo Roger sploh vedel moje ime. Vsekakor pa si želim, da si ga zapomni," je svojo željo predstavil 145. igralec sveta.

Za prvo presenečenje moškega turnirja je poskrbel francoski veteran Nicolas Mahut, ki je v dvoboju z lanskim polfinalistom Cecchinatom že izgubljal z 0:2, nato pa storil velik preobrat. Pet nizov je moral odigrati tudi Bolgar Grigor Dimitrov, namučil ga je Srb Janko Tipsarević, njegov naslednji tekmec pa bo 11. nosilec Hrvat Marin Čilić.

Značke: tenis, atp, wta

Članki iz rubrike