Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 26.05.2019 18:58:09

Hamiltonu do monaške zmage pomagala tudi misel na Laudo

Reuters
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec klasične preizkušnje svetovnega prvenstva formule 1 v Monaku. Na preizkušnji v kneževini sta se na drugo in tretje mesto uvrstila Nemec Sebastian Vettel (Ferrari) in drugi Mercedesov voznik Finec Valtteri Bottas.

Ciljno črto na ulični dirki v kneževini je sicer kot drugi prevozil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), ki pa je zaradi trčenja v boksih z Bottasom v prvem delu dirke dobil petsekundno kazen in je padel na četrto mesto.

Za Mercedes je današnja zmaga Hamiltona, Britanec je slavil 77. v karieri in četrtič letos, sicer šesta na šesti dirki sezone, a je nemško moštvo prvič ostalo brez dvojnega uspeha.

Hamilton je z današnjim uspehom povečal naskok v SP, po šestih dirkah ima 137 točk, Bottas na drugem mestu pa 120. Tretji je zdaj Vettel z 82.

Monaška dirka, vrhunec vsake sezone formule 1, je bila tokrat v znamenju žalovanja za zvezdnikom tega športa Nikijem Laudo, Avstrijec, zmagovalec monaške dirke v letih 1975 in 1976, je umrl v ponedeljek. V Monaku so se nanj spomnili vsi dirkači in drugi udeleženci dirke, še posebej čustveno pa Hamilton, saj je bil prav Lauda tisti, ki je Britancu svetoval, naj prestopi k Mercedesu, zadnja leta je bil tudi njegov svetovalec v ekipi.

Zato ne preseneča, da je Hamilton že zmago v sobotnih kvalifikacijah posvetil njemu, danes pa je poudaril, da mu je v ključnih trenutkih dirke misel na avstrijskega šampiona pomagala do zmage. "To je bila ena najtežjih dirk, kar sem jih kdaj odpeljal. Toda misel na Nikija mi je pomagala, da sem v odločilnih trenutkih ostal na prvem mestu," je dejal Hamilton.

Britanec res ni imel lahkega dela. Najbolj mu ga je otežil Verstappen, ki je, čeprav je vedel, da bo zaradi kazni ob koncu izgubil drugo mesto, do konca napadal tekmeca v Mercedesu. Zadnje kroge sta se po ozkih mestnih ulicah preganjala, kot da bi bila na kakšnem širokem modernem dirkališču, Verstappen je v predzadnjem krogu tudi zadel Hamiltona in ga potisnil prek robnika, a je prvi Mercedesov voznik ostal na prvem mestu.



"Nekako mi je uspelo avto obdržati na cesti. Takrat sem se vprašal, kaj bi naredil Niki na mojem mestu," se je najbolj kritičnega trenutka dirke spomnil Hamilton, ki je svoje mehanike že 19 krogov pred koncem opozoril, da ima zelo izrabljene pnevmatike, a je moral z njimi zdržati do konca.

Nizozemec si je kazen prislužil v 11. krogu, ko je šlo veliko dirkačev v obdobju varnostnega avtomobila v bokse, sam pa je speljal prehitro in nato trčil v Bottasa oziroma ga oviral, petsekundno kazen je na koncu dobil v obliki dodatka h končnemu času.

Varnostni avto pa je na stezo zapeljal zaradi domačina Charlesa Leclerca; za Monačana se je prva domača dirka končala s polomijo, potem ko je bil v kvalifikacijah le 16., se je skušal na stezi, na kateri je skoraj nemogoče prehitevati, prebiti naprej, po trčenju je uničil zadnjo desno pnevmatiko in zaradi ostankov dirkalnika na stezo spravil varnostni avto, sam pa je svojega Ferrarija tako poškodoval, da je v 18. krogu odstopil.

"Danes je bilo vse posvečeno Nikiju. Bil je ikona v preteklosti, to bo ostal tudi v prihodnosti," pa je o slavnem Avstrijcu dejal Vettel, ki je v Monaku dosegel najboljši izid sezone. S tem se je tudi povzpel na tretje mesto seštevka.

Že pred startom so se dirkači zbrali na startni ravnini in se z minuto molka spomnili na preminulega dirkača. Nosili so tudi zanj značilne rdeče čepice, po minuti molka pa so s številnih jaht v zalivu še zapiskale sirene. V Mercedesovi ekipi so vsi nosili žalne trakove in rdeče čepice.

Sezona se bo nadaljevala čez dva tedna z dirko v Kanadi.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike