stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

bm
bm
0 10.04.2019 14:53:23

Uspešen teden za Slovenke: Dve zmagi na močnih turnirjih

Kaja Juvan
Zbirko slovenskih in seveda svojih zmag na mednarodnih turnirjih sta ta konec tedna obogatili Kaja Juvan na Sardiniji in Nika Radišič s prvencem v Turčiji. Le korak od naslova se je na Reki ustavila Ela Nala Milić.

Juvanova je zmagovalka ITF-turnirja WTT z nagradnim skladom 25.000 ameriških dolarjev v Santa Margheriti di Puli na Sardiniji. Za sedmi naslov na turnirjih ITF v karieri, peti na turnirjih z nagradnim skladom 25.000 USD in prvič letos se je v finalu pomerila z 28-letno Romunko Alexandro Cadantu, trenutno 239. igralko lestvice WTA. Juvanova, ki je na zadnjih tekmah vidno stopnjevala formo, je bila na srečanju z Romunko razred zase in po zgolj 43 minutah igre je Cadantujeva obupala in pri izidu 6:1, 3:0 v Kajino korist srečanje predala. Kaja je osvojila nove točke za letvico WTA, ki ji bodo prinesle najvišjo uvrstitev v karieri. Uvrščena bo okrog 145. mesta.

Niki je uspelo
Prvega naslova na profesionalnih turnirjih ITF se je v Antalyi (W15) razveselila 18-letna Primorka Nika Radišić. Letos je nastopila na petih turnirjih ter zabeležila sedem zmag in štiri poraze, najboljšo uvrstitev pa je dosegla prejšnji teden s četrtfinalom. Ta teden je šla prvič do konca in v finalu turnirja v Antalyi premagala vrstnico z Japonske, drugo nosilko turnirja, Juki Naito, (WTA 622, ITF 150). Japonka je v odlični formi, saj je letos v Antalyi že osvojila turnir W15, še dvakrat je bila finalistka, nazadnje pred 14 dnevi, leta 2018 pa je bila deseta mladinka sveta. Tokrat je bila Nika boljša s 6:3, 4:6, 7:6 (5), za zmago je potrebovala dve uri in pol. Obe igralki sta dobro servirali, vsaka pa je svoj začetni udarec štirikrat izgubila. V prvem nizu je edini brejk v četrti igri dosegla Nika, v drugem nizu je z brejkom v deseti igri do odločilne prednosti prišla Japonka, v tretjem nizu pa je bolje začela Nika, ki je z brejkoma v prvi in peti igri povedla s 4:1, a nato dovolila Juki, da izid z brejkoma v šesti in deseti igri izenači na 5:5. Tudi naslednji dve igri sta pripadli branilki, v podaljšani igri tretjega niza pa je Japonka vodila s 3:2 in 4:3, vendar je bila v zaključku Nika bolj zbrana in je zasluženo osvojila podaljšano igro na pet, s tem pa tretji niz in srečanje.

Sicer je bila Radišićeva doslej na turnirjih W15 dvakrat polfinalistka, na lestvici ITF WTT pa trenutno kot četrta Slovenka zaseda 220. mesto. Zmaga v Antalyi ji bo prinesla napredovanje za okrog 110 mest, tako da jo bomo na novi lestvici ITF prihodnji teden našli med najboljšimi 100 igralkami sveta, okrog 85. mesta. To pa pomeni tudi bistveno boljše izhodišče za nastope na turnirjih z nagradnim skladom 15.000 in 25.000 USD.

Ela Nala do finala
Tudi starejše in mlajše mladinke so prejšnji teden dobro nastopile. Na turnirju ITF prvega ranga je odmeven rezultat dosegla Pia Lovrič, ki se je v Vrsarju uvrstila v četrtfinale. V tretjem krogu je dosegla eno vidnejših zmag v karieri, ko je s 7:6 (4), 4:6, 6:2 izločila drugo nosilko, trenutno 20. mladinko sveta, 18-letno Madžarko Adrienn Nagy. Madžarka je sicer izvrstna igralka dvojic, ki se lahko pohvali tudi z zmagama med dvojicami na mladinskem OP Avstralije in Orange Bowlu. V četrtfinalu je Pia igrala z vrstnico z Malte, prav tako 16-letno Helene Pellicano, in v še enem tesnem obračunu s trenutno 44. mladinko sveta izgubila s 6:1, 3:6, 1:6. Pellicanova je sicer v izvrstni formi, saj je v začetku marca osvojila turnir ITF 2. ranga v španskem Vinarosu, na zadnjih 12 tekmah pa je zmagala enajstkrat in zabeležila le en poraz.

100-15-milic
Ela Nala Milić

Prav tako se je na trdo in negotovo teniško pot podala tudi 13-letna Ljubljančanka Ela Nala Milić, ki je vse podredila tenisu in se preselila v teniški center Riccarda Piattija v Bordighero. Prejšnji teden je odlično nastopila v konkurenci do tri leta starejših igralk na turnirju TE na Reki. Turnir v starostni kategoriji igralcev in igralk do 16 let je bil tretjega ranga, Ela Nala pa se je zavihtela vse do finala, kjer je na koncu morala priznati premoč nasprotnici. Do polfinala se je mlada Ljubljančanka sprehodila, tu pa je opravila dotlej najtežji izpit na turnirju in s 3:6, 7:5, 6:2 premagala leto dni starejšo Hrvatico Petro Marcinko, trenutno 120. igralko Evrope do 16 in 20. igralko Evrope do 14 let. Marcinkova je doslej osvojila dva turnirja TE v starostni kategoriji do 14 let in enega v kategoriji do 16. Ela Nala ima pet naslovov na turnirjih TE v kategoriji do 12 let, na prvi naslov v višjih kategorijah pa še čaka in tokrat se ji je le za las izmuznil iz rok. Na Reki se je v polfinalu pomerila s še eno Hrvatico, Leticio Tarocco, ki je v tretjem krogu izločila našo Ano Lanišek. Tudi Tarocca je eno leto starejša in na lestvici TE do 14 let zaseda trenutno 41. mesto. V kategoriji do 14 let se lahko pohvali z enim naslovom na turnirjih TE. Ela Nala je bila od Leticie prepričljivo boljša in je zmagala gladko s 6:0, 6:3. V finalu je bila nasprotnica naše izvrstne mladinke dve leti starejša Črnogorka Divna Ratković, šesta nosilka turnirja in lani 53. igralka Evrope do 14 let. V finalu je bila Ratkovićeva boljša s 6:2, 7:5. Na istem turnirju sta v polfinalu konkurence dvojic pri fantih izgubila Lun Obrul in Aljaž Kirbiš. S 6:2, 6:0 sta ju premagala Slovaka Peter Nad in Matej Palco.

Na turnirjih ITF je nastope dobro začela Tina Cvetkovič, ki se je v Tabarki s kvalifikacijsko zmago s 6:1, 6:1 nad Italijanko Giulio Brighi uvrstila v glavni žreb. Tam sta v glavnem turnirju tudi Kristina Novak in Nik Razboršek, Pia Čuk je v Santa Margheriti di Puli v finalu kvalifikacij, Nastja Kolar bo nastopila v portugalskem Obidosu, Manca Pislak v Antalyi, Matic Špec pa je finalist kvalifikacij v ameriškem Sunrisu. Mladinci in mladinke bodo nove točke lovili v Vinkovcih na turnirju TE 14 in v Novem Sadu na turnirju TE 16.

Prvič Ptujčani
Od četrtka do nedelje so fantje in dekleta po turnirskem sistemu odigrali ligaške tekme v kategoriji do 18 let. Nastopilo je osem mešanih ekip fantov in deklet. Naslova so se prvič razveselili igralci in igralke TK Terme Ptuj, ki so v finalu s 4:1 premagali ekipo ŠD LTA iz Ljubljane. Ptujčani so bili prepričljivo boljši že po posamičnih obračunih, ko so povedli z nedosegljivih 4:1, tako da tekem dvojic ekipi niti nista odigrali. Filip Jeff Planinšek je s 7:5, 6:1 premagal Tilna Potočnika, Blaž Vidovič s 6:0, 6:2 Nika Jurjevčiča, Maja Makorič je bila s 6:0 (predaja) boljša od Alje Belinger, Nina Pliberšek pa s 6:1, 6:2 od Nike Završki. Edino točko je Ljubljančanom prinesel Lazar Miličević, ki je s 6:4, 6:1 premagal Klemna Tašnerja. Ptujčani so na prestolu nasledili igralce in igralke TK Triglav Kranj, ki so ligo osvojili leta 2018.



***juvan*** Kaja Juvan

***terme ptuj*** TK Terme Ptuj je osvojil ligo do 18 let.

***radisic*** Nika Radišić

***milic*** Ela Nala Milić

Galerija
Značke: tenis, milić

Članki iz rubrike