kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

bm
bm
0 27.03.2019 12:20:42

ZATIŠJE PRED DOMAČO SEZONO NA PROSTEM: Vse več žensk je v tenisu

Na domačih igriščih je bilo prejšnji konec tedna zatišje, saj ni bilo turnirjev, ki štejejo za lestvice Tenisa Slovenije, so se pa zato v športnem centru Millenium v Ljubljani za naslove državnih prvakinj in prvakov borili rekreativci in veterani na rekreativno-veteranskem državnem prvenstvu dvojic.

Zbralo se je 64 igralk in igralcev, ki so se za naslove merili v štirih kategorijah. Razveselilo je rekordno število ženskih parov, kar kaže na dvig priljubljenosti tenisa tudi med nežnejšim spolom. Po pričakovanju sta naslov državnih prvakinj osvojili Danaja Pečnik in Maša Marc, ki sta v finalu premagali Barbaro Volk in Jano Lovše. Med najbolj izkušenimi veterani in rekreativci sta slavila Sandi Petkovšek in Dejan Mesec, ki sta bila v finalu boljša od kar nekaj let starejših Iva Beliša in Toneta Prešerna. Na splošno je v moškem tenisu prišlo do številnih manjših presenečenj in vnovičnega dokaza, da je lažje priti do vrha kot pa tam ostati. Lanska dvojna državna prvaka Tone Komar in Marko Lopatič sta kljub odličnemu začetku v polfinalu naletela na večna tekmeca Damirja Konjarja in Josipa Kovačeviča, ki sta lanska prvaka premagala sploh prvič in se zasluženo uvrstila v finale. V drugem polfinalu sta presenetila Jaro Turk in Jaka Ribičič, saj sta porazila druga nosilca Klemna Stražarja in Marka Škrjanca. Obračun za slovenski prestol je bil izenačen in odločen v podaljšani igri, v kateri sta Konjar in Kovačevič ostala bolj zbrana in natančna ter zasluženo slavila.

Sijajni dvoboji so bili tudi v najmlajši moški kategoriji, kjer sta prvič državna prvaka postala Filip Bator in Denis Pečečnik. Za zmago sta potrebovala podaljšano igro, v tej pa sta bila boljša od prvih nosilcev Aleša Mačka in Klemna Kadivnika.

Po zaključni podelitvi so finalisti izžrebali, kdo bo ob naslovu prvakov odpotoval na ogled turnirja ATP, ki bo maja v Rimu. Izžrebali so, da bosta s turistično agencijo Kompas in Tenisom Slovenijo v večno mesto potovala najmlajša moška prvaka, Bator in Pečečnik. Poletno RVO državno prvenstvo bo v tednu od 9. do 18. avgusta, ko bo v Portorožu ATP challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open.

Tin dvakrat v finalu
Za nov odmeven mednarodni rezultat je pretekli teden na mladinskem turnirju ITF petega ranga v latvijskem mestu Adaza poskrbel Tin Krstulovič. Bil je četrti nosilec turnirja, nastope pa je začel in nadaljeval izjemno ter se med posamezniki uvrstil v finale, v konkurenci dvojic pa je stopil na najvišjo stopničko in osvojil turnir. V prvem krogu je s 6:2, 6:2 premagal Poljaka Wojteka Szczesnyja, v drugem je s 6:4, 7:6 (6) premagal Rusa Artema Gerasimčuka, v četrtfinalu pa je bil s 6:4, 6:2 boljši še od švedskega kvalifikanta Timothya Carlssona Segerja. V polfinalu je v dotlej najtežji tekmi turnirja v treh nizih, s 6:0, 4:6, 7:6 (4), premagal Latvijca, petega nosilca Rudolfa Aksenoksa. V finalu je igral s prvim nosilcem, Ukrajincem Volodimirom Zakarovom in izgubil s 4:6, 2:6.



V konkurenci dvojic sta bila s Poljakom Tomaszom Frankowskim prva nosilca. V uvodnih dveh krogih sta nasprotnikom oddala le štiri igre in se zanesljivo uvrstila v polfinale, kjer sta poskrbela za nekoliko nervoze spremljevalne ekipe, saj sta do zmage nad tretjima nosilcema, Poljakoma Gabrielom Bilinskim in Albertom Chudijem, prišla v dramatičnem zaključku tekme. Po dobljenem prvem nizu s 6:2 in izgubljenem drugem z 1:6 sta bila v odločilnem tretjem podaljšanem nizu boljša s 14:12. V finalu sta se pomerila z Latvijcem Danielom Morozovom in Zakarovom ter slavila s 6:1, 1:6, 10:2. Za 18-letnega Krstuloviča, rojstni dan je praznoval 10. marca, je to drugi finale v posamični konkurenci v karieri. Na mladinski svetovni lestvici ITF je pridobil 106 mest in se ta teden kot tretji Slovenec za Filipom Jeffom Planinškom in Janom Kupčičem uvršča na 498. mesto. Uvrstitev bo imel priložnost izboljšati že ta teden, ko nastopa na turnirju v Jurmali, ki je prav tako petega ranga. Začel je z zmago in v prvem krogu s 7:6 (5), 6:3 premagal Rusa Ivana Sidorova.

Na mladinskem turnirju ITF tretjega ranga v maroški Mohammedii je Maja Makorič v prvem krogu s 6:2, 6:7 (5), 7:6 (4) premagala Avstrijko Emily Meyer. Na istem turnirju je prav tako v prvem krogu naš trenutno prvi mladinec Filip Jeff Planinšek s 3:6, 1:6 izgubil s četrtim nosilcem, Raphaelom Perotom iz Francije.

Od Cancuna do Opatije
Ta teden bomo spremljali tudi nastope naših članic in članov, ki po uvodnih bojih še ostajajo v igri. Na turnirju ITF (15.000 USD) v mehiškem Cancunu v kvalifikacijah nastopa Matic Špec. V prvem krogu je s 6:1, 6:2 premagal Novozelandca Mikala Stathama. V finalu kvalifikacij ga čaka obračun z Avstrijcem Davidom Pichlerjem, s katerim sta se do zdaj srečala dvakrat in vknjižila vsak po eno zmago. Slabše sta jo v Tabarki na turnirjih ITF (15.000 USD) odnesla Tina Cvetkovič in Anže Arh. Cvetkovičeva je v prvem krogu s 6:3, 7:5 premagala Švicarko Nicole Gadient, v finalu kvalifikacij pa z 2:6, 2:6 izgubila z Almudeno Fernandez iz Španije. Anže Arh je v uvodnem nastopu igral z Britancem Samuelom Pointonom in pri zaostanku z 1:6, 1:5 srečanje predal.

Ta teden bo v Antalyi na turnirju ITF z nagradnim skladom 15.000 USD nastopila Nika Radišić, v Opatiji pa na enako vrednem turnirju Nik Razboršek, Tom Kočevar Dešman in Mike Urbanija. Po krajšem premoru se na turnirje v Santa Margheriti Di Puli na 25.000 USD vrednem turnirju ITF vrača Kaja Juvan.

Galerija
Značke: tenis, šport

Članki iz rubrike