mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 06.04.2018 15:59:39

Portorož, kraj nesrečnega imena za slovenske tenisače

Slovenska teniška reprezentanca bo ta konec tedna v Portorožu reševala svoj status v drugi evroafriški skupini Davisovega pokala. Kljub ne ravno močnemu tekmecu - Turčiji, bo imela Slovenija težko delo, saj v ekipi manjkata Blaž Rola in Blaž Kavčič.

Prvo ime slovenske vrste je Aljaž Bedene, trenutno 48. tenisač na svetovni računalniški lestvici, ki je z naskokom najboljši igralec ta teden v Portorožu. A v Davisovem pokalu so za zmago potrebne tri točke, kar pomeni, da bo moral eno prinesti nekdo od preostalih treh reprezentantov, Nik Razboršek (778.), Tom Kočevar Dešman (791.) ali Mike Urbanija (963.), oziroma slovenska dvojica.

Kapetan Miha Mlakar je na mesto drugega igralca uvrstil Mika Urbanijo, ki bo v soboto ob 12. uri tudi odprl dvoboj s Turčijo. Na peščenem igrišču v Portorožu bo imel za tekmeca 255. igralca na svetu Cema Ilkela. Nato sledi še partija Aljaž Bedene - Altug Celikbilek (470.).

V ekipi ni Blaža Kavčiča, ki je pred nekaj tedni napovedal slovo od reprezentančnega dresa, ter Blaža Role, ki je dal prednost osebni karieri in trenutno uspešno nastopa na turnirju challenger v Panami.

Kapetan Miha Mlakar upe polaga predvsem na igro dvojic, v kateri bo kljub lažji poškodbi noge zaigral Aljaž Bedene, njegov partner pa bo Tom Kočevar Dešman. "Ta teden smo uigravali predvsem dvojico in mislim, da imamo s Tomom pravo orožje za Turke. Vsekakor sem optimističen in pričakujem zmago," pravi Miha Mlakar.

Aljaž Bedene bo v Portorožu nastopil rahlo poškodovan, saj ima že od turnirja v Braziliji pred nekaj tedni težave s stegensko mišico. "Čeprav zaradi zdravja ne bi bilo dobro, da nastopim, bom igral vse tri dvoboje in skušal Sloveniji priigrati zmago. Davisov pokal je zame užitek, smo odlična ekipa in ne glede na to, da ne bom stoodstotno pripravljen, mislim, da lahko igram dovolj dober tenis, da dobimo tri točke," pravi Aljaž Bedene, ki ni mogel mimo dejstva, da Sloveniji manjkata dva vodilna igralca.

"Glede na to, da se je sestava reprezentanca letos prilagodila željam Blaža Kavčiča, ne razumem njegove odločitve o koncu kariere. Žal mi je, da ne bo več del ekipe, hkrati pa mu želim vse dobro v nadaljevanju kariere. Jaz bom še dolgo igral za Slovenijo, prav tako mislim, da tudi Blaž Rola, zato moramo zmagati ta konec tedna in nadaljevati našo reprezentančno zgodbo," je dodal Bedene.


Slovenija bo petič v zgodovini igrala dvoboj za obstanek v drugi evroafriški skupini. Vse doslej je dobila in to nadvse prepričljivo z razliko v nizih 18:2. Z maksimalnih 5:0 je 1996 in 1999 ugnala Malto oziroma Senegal, s 4:1 pa je bila na gostovanjih boljša od Irske (2006) in Tunizije (2008). V tretji evroafriški skupini, kamor lahko zdrsne, če izgubi proti Turčiji, je Slovenija igrala le kot novoustanovljena zveza leta 1991.

Če ta statistika govori v našo korist, pa temu ni tako, ko gre za dvoboje, ki jih je Slovenija odigrala v Portorožu. Od petih je dobila le enega, leta 2002 proti Irski. Na slovenski obali je Slovenija dobila le osem nizov, izgubila pa šestnajst. Premagale so jo Zimbabve, Poljska, Maroko in nazadnje 2014 Izrael.

* Portorož: Slovenija - Turčija
- sobota, 7. 4. (12.00):
Mike Urbanija - Cem Ilkel
Aljaž Bedene - Altug Celikbilek

- nedelja, 8. 4. (11.00):
Aljaž Bedene/Tom Kočevar Dešman - Sarp Agabigun/Tuna Altuna
Aljaž Bedene - Cem Ilkel
Mike Urbanija - Altug Celikbilek

Značke: tenis, sta

Članki iz rubrike