Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tu
tu
20.11.2016 21:16:15
Deli članek:

Murray v Londonu potrdil prvo mesto na ATP lestvici

Reuters

Britanec Andy Murray je v finalu zaključnega ATP turnirja sezone v Londonu premagal Srba Novaka Đokovića s 6:3 in 6:4. Za prvega igralca sveta je bila to prva zmaga na zaključnih turnirjih, hkrati pa tudi prva kateregakoli britanskega teniškega igralca v zgodovini.

Čeprav si je Murray v soboto finalne priigral po maratonskem dvoboju proti Kanadčanu Milošu Raoniću, ki ga je premagal s 5:7, 7:6 (5) in 7:6 (9), je v finalu proti Đokoviću igral, kot da bi bil on tisti, ki je do zmage, tako kot njegov tekmec do finala prišel z zmago 6:1, 6:1. V prvem nizu je do odločitve prišlo v osmi igri, ko je Murray Đokoviću odvzel servis.

Drugi niz se je za Škota začel prav tako obetavno, saj je že v prvi igri Srbu odvzel nov servis, tako kot tudi v peti, po zaostanku 1:4 pa se je v igro vrnil tudi štirikratni zaporedni zmagovalec zaključnega ATP turnirja, vendar mu preobrata ni uspelo pripraviti. Murray, ki od septembra letos, ko ga je v pokalu Davis premagal Argentinec Juan Martin del Potro, ni izgubil dvoboja. V deseti igri drugega niza je trenutno najboljši igralec sveta izkoristil tretjo zaključno žogo in samo potrdil prvo mesto na lestvici ATP. 


"Murray je zasluženo številka ena na svetu. Tudi danes je bil boljši nasprotnik in zaslužil si je to zmago. Igral je boljši tenis, v odločilnih trenutkih nisem bil dovolj zbran. Šele proti koncu dvoboja sem zaigral bolje, a je že bilo prepozno. Za mano je sicer odlična sezona, to še posebej velja za prvih šest mesecev," je po porazu v finalu dejal 29-letni srbski teniški igralec, ki je bil v letošnji sezoni dolgo številka ena svetovnega tenisa. 


"Zame je bil to zelo poseben dan. Z Đokovićem sva igrala že veliko finalnih dvobojev, današnja zmaga pa je zame nekaj posebnega. Z njo bom leto končal kot številka ena svetovnega tenisa. To je nekaj, česar nisem pričakoval, vendar to ne bi bilo možno brez moje ekipe in družine," pa se je zmage veselil Murray, ki je v medsebojnih šele enajstič premagal Đokovića, ki je slavil štiriindvajsetkrat.

Za 29-letnega Škota je bil to deveti osvojeni turnir v letošnji sezoni, ki jo končal na prvem mestu računalniške lestvice. Zadnji, ki je sezono končal na prvem mestu in ni bil Đoković, je bil Španec Rafael Nadal leta 2013.


Izid, finale:
Andy Murray (VBr/1) - Novak Đoković (Srb(/2) 6:3, 6:4.