Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
03.07.2016 19:33:58
Deli članek:

Maratonec klonil po maratonu

Reuters

Tsonga premagal Isnerja z 19:17 v petem nizu.

Teniška igrišča v Wimbledonu so bila prvo nedeljo turnirja zasedena šele četrtič v 137-letni zgodovini. Dvoboji so minili brez večjih pretresov, smetano dneva pa sta pobrala Francoz Jo Wilfried Tsonga in Američan John Isner, ki sta odigrala tretji najdaljši peti niz v zgodovini turnirja. Z 19:17 ga je po dobrih dveh urah igre dobil Francoz.

Isner (208 cm) ima tako v posesti dva od treh najdaljših petih nizov v Wimbledonu. Tokratni, v katerem sta igralca odigrala 36 iger, pa rekordnemu ne sega niti do kolen. Leta 2010 sta namreč Isner in Francoz Nicolas Mahut igrala kar tri dni; peti niz je dobil Isner s 70:68. Samo ta niz je trajal 8 ur in 11 minut, dvoboj, ki je hkrati najdaljši v zgodovini tenisa, pa dobrih enajst ur.

Igralca sta bila zelo blizu drugemu mestu iz leta 2000, ko sta Mark Philippoussis in Sjeng Schalken igrala 38 iger. A Isner, ki je sicer dosegel 38 asov in 101 'winner', je v 35. igri izgubil začetni udarec, Tsonga, ki je pred tem rešil tudi zaključno žogico, pa je partijo končal z lepim zaključkom na mreži.

Zanimanje britanske javnosti je požel tudi dvoboj muhastega avstralskega zvezdnika Nicka Kyrgiosa in Španca Feliciana Lopeza. Zmagovalec - Kyrgios je slavil s 3:1 - je naslednji tekmec Andyja Murrayja, ki se je po izpadu prvega igralca sveta Novaka Đokovića znašel še pod hujšim pritiskom. Javnost zdaj namreč na glas pričakuje njegovo končno zmago.

Med dekleti je za presenečenje poskrbela Američanka Coco Vandeweghe, ki je izločila šestopostavljeno igralko Italijanko Roberto Vinci, brez težav pa se je v nadaljevanje uvrstila branilka naslova Serena Williams, ki je Nemko Anniko Beck ugnala s 6:3, 6:0. Zanjo je bila to jubilejna 300. zmaga na grand slam turnirjih.
Začel se je tudi turnih mešanih parov, kjer Slovenijo zastopata Andreja Klepač in Katarina Srebotnik. Uvodni nastop - obe sta bili v prvem krogu prosti - je že uspešno opravila Klepačeva, ki je z Avstrijcem Alexandrom Peyo premagala domačo navezo Dominic Inglot/Laura Robson s 6:3 in 7:6. Klepačeva in Peya sta deseta nosilca, Katarina Srebotnik in Poljak Marcin Matkowski pa enajsta.