Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
mu
mu
03.07.2016 15:47:56
Deli članek:

Mercedesa spet trčila, Hamilton slavil, Rosberg potegnil krajšo (fotogalerija)

Vid Voršič
Lewis Hamilton

Svetovni prvak Britanec Lewis Hamilton je Veliki Britaniji v avstrijskem Spielbergu privozil 250. zmago v formuli ena.

Na VN Avstrije pa se je dirka končala z zapletom, saj sta se voznika Mercedesa Hamilton in Nemec Nico Rosberg v zadnjem krogu v boju za zmago zaletela, zaradi poškodbe bolida pa je Nemec zdrsnil celo na četrto mesto.

Nemca sta v zadnjem delu 71. in zadnjega kroga prehitela Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) in Finec Kimi Räikkönen (Ferrari), ki sta se ob Hamiltonu uvrstila na stopničke.

Vse bolj napeto je zdaj tudi v skupnem seštevku za naslov svetovnega prvaka, saj prednost Rosberga kopni in pred Hamiltonom ima le še 11 točk naskoka. Zelo vroče bo zato že na prihodnji tekmi na Hamiltonovi domači dirki za VN Anglije v Silverstonu.

Sama dirka je svoj vrhunec doživela prav v zadnjem krogu. Rosberg, ki se je boril za tretjo zaporedno zmago v Avstriji, je na dirki dolgo vodil, Hamilton pa je v končnici zmanjševal razliko in se v zadnjem krogu odločil za napad. Dirkača, sicer sotekmovalca v isti ekipi, ki sta znana po svojih sporih, sta se zaletela, krajšo pa je potegnil Nemec, ki je Britanca sicer zrinil s steze, pri tem pa odlomil prednje desno krilce in z zmanjšanim tempom pripeljal do cilja, pri čemer so ga prehitevali zasledovalci in celo tekmovalci, ki so zaostajali za krog. Na srečo je bila pot do cilja kratka, zato sta ga v končnem seštevku ugnala le Verstappen in Räikönnen.

"Bil sem na zunanji strani in nisem povzročil nesreče," je že med dirko po moštvenem radiu dejal Britanec. Za nemške ljubitelje formule 1 je bil to že drugi udarec dneva, saj se je že pred tem zaradi počene pnevmatike poslovil voznik Ferrarija Sebastian Vettel, ki je prav danes praznoval 29. rojstni dan. "Nič nisem naredil narobe," je dejal Nemec, ki mu je zadnja desna pnevmatika v 27. krogu pri hitrosti 300 na uro enostavno eksplodirala.

Vid Voršič

Vettel in Rosberg sta delila še eno usodo. Tekmo sta začela pet mest slabše kot sta si to priborila v kvalifikacijah, saj sta oba morala menjati okvarjena menjalnika. Dirko so tako najbolje začeli Hamilton, ki je 54. v karieri dirko začel s prve pozicije, McLarnov Jenson Button in Räikönen pa sta že v uvodu prehitela Nemca Nicka Hülkenberga, ki je dirko začel z druge pozicije. 

Rosberg je dirko začel po načrtih, pridobival na mestih ter se odločil za zgoden postanek v boksih. Strategija se mu je izšla, do vodilnega mesta pa so mu pomagali tudi mehaniki, saj se je zapletlo pri menjavi pnevmatik pri Hamiltonu, ko je zadnja desna pnevmatika za nekaj sekund obtičala na bolidu. Do konca sta se za prvo mesto borila Rosberg in Hamilton in odločilni faktor bi bile lahko boljše pnevmatike. Zanimivo je, da so se v ekipi odločil za različen tip in Nemec je zadnji del oddirkal z mehkejšimi gumami od Britanca. 

A tekmovalca sta v končnici ne glede na različen oprijem ostala skupaj, znašla pa sta se tudi pred zahtevno nalogo, saj sta morala ob medsebojnem obračunu najprej prehiteti tudi Verstappna, ki je vsaj začasno vodil. Oster boj se je končal z medsebojnim trkom in kaj lahko bi se ob nekoliko drugačnem razpletu Mercedes poslovil celo od današnje zmage.