Barvanje 8-okt20 Svet24.si

Kislica že stoletja slovi kot naravno zdravilo za...

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

DOG2344990416298238339 Necenzurirano

Skrajnež je skrajnež, pa če prisega na križ ...

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Olga Zupan: Rada bi bila ljubljena, občudovana in...

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
0 26.12.2015 11:15:39

Rafael Nadal: V primežu tesnobe

Reuters
Obstaja skrit občutek, da se Rafael Nadal v svoji koži znova počuti malce bolje kot v preteklih letih, ki sta bili za Španca z izjemo naslova na pariškem pesku leta 2014 bolj ali manj katastrofalni. Če se je dokončno pobral, bo jasno že na začetku sezone.

Proti koncu preteklega tekmovalnega obdobja je Rafael Nadal vsaj nekajkrat spomnil na tistega starega borca, ki bi za zmago "razkopal" tudi betonsko teniško igrišče. Vrnili sta se želja in samozavest, ter kar je najpomembneje, vrnil se je njegov najljubši udarec. S svojim ubijalskim forhendom je v preteklosti lahko razorožil vsakega nasprotnika, ki se mu je postavil po robu, v zadnjih petih letih pa je bolj kot ne zgolj spremljal prevlado velikega srbskega teniškega igralca, ki mu je prevzel primat na teniški turneji.

Seveda nas lahko lovite za tisti sezoni 2012 in 2013, ki sta ju Srbu malce pokvarila Roger Federer in Rafael Nadal, a tudi to je bilo zgolj začasno. V seštevku je Novak Đoković prepričljivo najboljši igralec tega desetletja, drugi pa v teh časih iščejo kakršnokoli orožje, s katerim bi 28-letnika sklatili z vrha, na katerem se je že tako zelo udomačil.

novak đoković
Številka ena na svetu v Parizu nadaljuje s fantastično sezono
vszi


"PREMIERA" PROTI KONCU KARIERE 
Ali bo to lahko storil Rafael Nadal, je seveda vprašanje za milijon dolarjev. Na prvo žogico bi lahko dejali, da je svoje borbeni Španec že dosegel in da bo moral do konca kariere pobirati zgolj drobtinice, če se kaj nepredvidljivega zgodi tenisačem pred njim na lestvici ATP. A če pri kom, potem pri Majorčanu ne moremo trditi, da je kaj dokončno. Odpisali smo ga sredi sezone 2015, pa se je ob koncu leta dvignil in opozoril nase. 


V letu, v katerem se je spopadal s številnimi težavami tako osebne kot tekmovalne narave. A vseeno je bilo preteklo tekmovalno obdobje drugačno od prejšnjih. "Bolj me je skrbelo zase, kot da bi pozornost usmeril na nasprotnike," je začel Nadal in opisal "nova" občutenja na teniških igriščih. "Prvič v svoji dolgoletni karieri sem občutil strah pred neuspehom, ne ravno strahu pred porazom, ampak tesnobo ob misli, da ne bom več mogel igrati," je presenetil 29-letnik z Majorke, ki je bil nekaj časa na igriščih zares videti odsoten, distanciran in povsem brez energije, ki ga je spremljala večji del kariere. Ob tem je še dejal, da sredi boja z mnogimi nasprotniki na igrišču ni mogel trezno razmišljati. Torej na igriščih, na katerih je izvajal psihično nadvlado nad svojimi konkurenti in na katerih je v lanski sezoni postal kot še eden od običajnih igralcev.

NI KATASTROFA 
A Nadal je poudaril, da je bila kombinacija možnosti za neuspeh, slabe forme in številnih poškodb kriva za to, da je Španec zdrsnil po lestvici navzdol in se spopadal s pomanjkanjem samozavesti. Vanj se je naselila tesnoba vsakič, ko je stopil na igrišče. S trdim delom in treningi brez večjih fizičnih težav, je občutek tesnobe izginil, Rafa pa se je tako lahko osredotočil le na morebitno vrnitev v vrh moškega tenisa.

rafael nadal

Čeprav bo pri Špancu vedno prevladoval občutek, kaj bi se zgodilo, če bi se stvari obrnile drugače, sam tega ne objokuje. "Nimam pravice, da bi se počutil nesrečnega in neizpolnjenega. Zelo sem srečen, ker se mi je zgodilo toliko stvari na športni poti. Navsezadnje imam 14 naslovov za grand slam in olimpijsko zlato. Le sanjal sem lahko o takšnih uspehih," je iskreno priznal Nadal, ki upa, da ti ne bodo zadnji v njegovi karieri. "Ne vem, ali bom še kdaj osvojil lovoriko za grand slam, ampak zelo trdo delam, da bi si ustvaril kar najboljšo priložnost za to. Priganjam se, da bi osvajal najboljše turnirje in se uvrščal v zaključne boje," je predstavil svoje načrte v upanju, da se bo kaj od tega tudi uresničilo, pa bi moral najti malce višjo raven od lanske.

"Povsem jasno je, da leto 2015 ni bilo najboljše, a končal sem kot številka pet, tako da ne gre za katastrofo," je še pripomnil Španec, ki je v teh dneh na treningu v Abu Dabiju, kjer bo na novega leta dan začel novo tekmovalno obdobje na vsakoletnem ekshibicijskem turnirju.

SIZIF BI GA RAZUMEL 
Španski matador upa, da bo turnir uporabil kot odskočno desko za uspešno kampanjo v novi sezoni, ki poleg turnirjev velike četverice prinaša tudi prav poseben teniški turnir na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. A tako daleč Špancu pogled ne seže. "Osredotočil se bom na naloge v prvem tednu januarja. Počutim se odlično, tako fizično kot psihično, predvsem pa svobodno. Močno konkurenco na turnirju želim izkoristiti, da se pripravim na uspešen začetek sezone," je precej optimizma zaznati v Špančevih besedah, ki po težavah v zadnjih dveh tekmovalnih obdobjih zvenijo kot balzam za ušesa njegovih navijačev.

nadal re
Reuters

Nekaj njegovih zadnjih sezon bi lahko mirno označili kar za sizifovo delo. Vsakič, ko se je zdelo, da bi lahko ostal na vrhu, se mu je kamen skotalil nazaj v dolino. Tako je bilo leta 2012 pred sedemmesečno odsotnostjo zaradi poškodbe, tako je bilo tudi v letu 2014, preden je nastradalo zapestje. Vsi v svetu tenisa si želimo, da bi Rafa končno premagal to sizifovo usodo in ostal vsaj blizu vrha, če že s samega vrha ne bo izpodrinil nesporne številke ena svetovnega tenisa.

Članki iz rubrike